IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford се изтегля и от руския пазар

Компанията остава единствено товарните автомобили

Ford се изтегля и от руския пазар

Американският производител Ford предприема поредната крачка за реорганизация на бизнеса си в Европа, като затваря два от заводите си в Русия и прекратява продажбите на леки автомобили в страната. Единствено фабриката в Елабуг ще продължи дейността си по производството на товарния ван Transit, но тя ще бъде прехвърлена под контрола на местната компания Sollers.

Решението на компанията е продиктувано от новата бизнес-стратегия на марката, чиято цел е намаляване на разходите и съответно повишаване на приходите. Вицепремиерът на Русия - Дмитрий Козак, потвърди официално намеренията на Ford, като посочи уточни, че причината за тях е чисто икономическа.

В момента в Русия се сглобяват леки коли на Ford в два завода. Във Всеволожск се произвеждат Focus и Mondeo, в Набережние Челни - EcoSport и Fiesta. През 2018 г. марката е продала на местния пазар 53 234 автомобила, което е с 6% повече от резултата за предишнана година.

Преди година Ford обяви, че ще се откаже от повечето седани и хечбеци в гамата си в полза на пикапите и кросоуърите. До 2023 г. около 90% от моделите на марката трябва да бъдат от тези класове, както и от лекотоварни модели. От леките коли ще "оцелеят" единствено Mustang и Focus Active.

Снимка: Ford

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Нищо не става от русия.
  • #1
    12 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Глуп0стите на Форд (и на ГМ между другото) край нямат. Доказателство е Опел. Като цяло проблемите в американската индустрия започват да стават все по-видими. Основната цел е максимизиране на печалбата (на всяка цена, понеже мениджърите са по-загрижени за бонусите си, околкото за дългосрочното развитие на компаниите), и хоризонта е следващото тримесечие. Боинг е също още едно доказателство.