IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шофьорите не броят велосипедистите за хора

Изследване показва, че 17% от водачите умишлено са атакували колоездачи на пътя

Шофьорите не броят велосипедистите за хора

Любопитно изследване проведоха учените от австралийския университет "Монаш" и школата за психологически науки. В него са участвали 422 души, които е трябвало сами да се включат към една от групите - на шофьорите или на велосипедистите.

След разделянето на всеки от тях е била показана картина с процеса на еволюция от маймуна към човека, като на част от изображенията маймуната е била заменена от хлебарка. Участниците е трябвало да определят мястото на велосипедиста на всяка картинка, като резултатът е много тревожен.

Оказва се, че повече от половината шофьори на автомобили - 55%, не броят колоездачите за хора, а ги асоциират с насекоми. Любопитното е, че и 33% от самите велосипедисти за на подобно мнение.

Освен това, 17% от допитаните признават, че са извършвали акт на агресия към велосипедисти на пътя. От тях 17% умишлено са блокирали пътя на човека на колела, 11% нарочно са минавали съвсем близо до него, а 9% откровено са се опитвали да изхвърлят колоездача от пътя, използвайки своя автомобил.

Снимка: gut.edu.au

0 от 500
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 4 години )
    Как да не знам - ако се бутне пред колата, значи е от наглите, ако не се бутне - значи е от нормалните. ;) Всъщност винаги ги пазя, защото все пак са хора. Може да ги понапсувам, но не бих бутнал човек с автомобила си. По-скоро спирам и се разправям, ако има възможност - да не преча на движението и да не съм съпругата ми.
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до Лудория ( преди 4 години )
    да бе *** тук става дума за незачитане на велосипедистите от страна на шофьориге.. ти сега като не зачиташ един велосипедист по пътя знаеш ли той от кои е - наглите или нормалните.. Щото имаше случаи - не е един -.в които шофьора нарочно бута вървящия си до тротоара велосипедист - щото просто го дразни. Сега ясно е че по-добре велоалеи, *** дотогава какво да правим? да газим све велосипедист дето видим а??
  • #13
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 4 години )
    а не разчитат другите да ги пазят. И аз мисля, че за велосипедисти трябва да има отделни алеи/пътища, даже да са малко по-далеч от булевардите - хем няма да им е шумно, хем няма да ги обгазяват автомобилите.
  • #12
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 4 години )
    И аз смятам, че често велосипедистите наглеят. Това се случва точно, защото част от тях смятат, че е достатъчно да пазят равновесие и да въртят ***, за да са участници в движението. Не знаят правилата за движение, не им пука за тях дори след отправени им забележки, не носят каски... Но това не са всички - това са тези, които дразнят и създават предпоставки за инциденти. Има много от тях, които не са в тази група наглеци, та карат според правилата и мислят за себе си, а не разчитат другите д
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 4 години )
    Брей, знаех си, че всички в Австралия са аборигени.
  • #10
    7 rate up comment 1 rate down comment
    sam ( преди 4 години )
    бай ти *** си остава *** и това е.... никой не смята че даден велосипедист е решил да опазва природата и да не добавя към вече задръстения трафик в София... всеки се стреми да го прецака и да му се присмее.... задръстеняци БГ...
  • #9
    2 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    който иска да кара кУлело да ходи в азия
  • #8
    5 rate up comment 8 rate down comment
    D[V01D] ( преди 4 години )
    Хайде хипстърите се наежиха пак. Нямам нищо против велосипедистите, като хора, но като участници в движението са ми меко казано противни независимо дали шофирам или съм пеш. Нагли, нахални и арогантни. 90% от тях минават на червено, минават изневиделица между коли и пешеходци, все едно аз да правя парглок в метрото и създават предпоставки за инциденти. Когато им е изгодно ползват привилегии за ППС, когато им изнася на пешеходец. Наглеят за велоалеи в общината, ама да научат правилника йок.
  • #7
    8 rate up comment 4 rate down comment
    до #3 ( преди 4 години )
    Ти си типичен представител на ограничения, плоскомислещ балканец. По-абсурдно нещо от твърдението, че всички, които се превозват с велосипед са хипита, здраве му кажи. На пот смърдиш, защото си с наднормено тегло и водиш застоял начин на живот. А да ходиш в София на работа с кола, показва и умствения ти багаж и маталитета ти, не казвам дали е много или малко, всеки който живее в София може да прецени. Аз например имам карта за градски транспорт и в момента чакам да ми дойде колело от OLX.
  • #6
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Няма страшно. До 10г автомобилите по пътищата ще намалеят драстично а до 2035 може и напълно да изчезнат. Още от догодина влизат в сила новите еко норми а малко по късно и забрантие за движение в градовете.