IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как в Турция се борят с карането в насрещното

Много просто - от настилката изскачат шипове, които пукат гумите

Как в Турция се борят с карането в насрещното

Много шофьори не се притесняват особено от глобите за нарушаване на правилата за движение по пътищата и не си взимат поука. Особено когато паричното наказание е малко. Плащат си и следващия път ситуацията се повтаря. Затова често властите и правоприлагащите органи са принудени да измислят по-сериозни начини за наказания, които не само удрят по портфейла на прегрешилите, но и ги принуждават да "страдат".

Такъв ход предприеха властите в най-големия турски град Истанбул. Някои може да кажат, че хуманността на този метод и под доста голямо съмнение, но едва ли някой би поспорил с ефективността му. Което, всъщност, има най-голямо значение в случая.

От снимката се вижда как на една улица в турския мегаполис са поставени шипове, които спират ентусиастите, решили да шофират в забранената посока (в случая става въпрос за еднопосочни улици). Ако шофьорът кара в правилната посока, тези шипове се прибират, но ако се движи в противоположната, забранена посока, пукането на гумите е сигурно.

0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 4 rate down comment
    До: до Юриста ( преди 5 години )
    Наличието на дела се обуславя от законите. Не вярвам в Турция, колкото и да е изостанала в правото държава да има нормативен документ, който да позволява повреждането и унищожението на чужда собственост, заради нарушаване правилата за движение. Цял закон трябва да има за това, но и да има пак нещата ще са спорни, защото този закон ще противоречи на други закони със сигурност. Ако в Турция, както в Османската империя все още местният онбашия сам определя правилата може да минава номера с гумите.
  • #12
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Тук работата е малко, като дай да запалим къщата, защото в леглото има бълха или да му отрежем главата, защото има въшки. Анадолска му работа... Шипове за пукане на гуми?!?!? Майко мила, тези джагали съвсем са изтрещели. Да правят дюнери и да не се занимават с глупости, че стават смешни!
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    до Юриста ( преди 5 години )
    не мисля, че ще има такива дела. Камо ли в Турция.А на запад и в щатите почти сигурно. От друга страна има едни излизащи от земята колчета в които много коли са се потрошили от зор за минат преди те да се вдигнат. В тубата е пълно с такива клипчета.
  • #10
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Човек пада и си сцепва главата на тия шипове - недопустимо. Българина и на това ще намери цаката - вади една дъска от багажника слага от правилната страна на шиповете, за да се приберат - минава и се хили доволно. Или пък слага *** в канала до шиповече и ги заступорява в прибрано положение.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Чок Тарикат Де Юре ( преди 5 години )
    До ЮристаВ България може да е така, както казваш, особено ако спукат гумите на някой мазник с кинти.При комшиите в Турция законите не са така либерални като тук и ако съдиш общината само ще прибавиш към разходите за гуми и едни разноски по делото, колкото и чок голям Юрист да си.
  • #8
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Те тея освен да 'оправят' козите са можели да карат и коли ли ?
  • #7
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Юриста ( преди 5 години )
    Идеята е добра и сигурно действа на джигитите добре. На пръв поглед нещата са ок, но ако се стигне до съд повярвайте нещата няма да са розови за този, който е сложил шиповете. В закона едва ли е разрешено ползването им. За нарушаване на правилата има глоби и санкции, а не пукане на гуми. В случая имаме умишлено повреждане на частна собственост. Същото е някой, ако спре пред гаража ти и ти отидеш да му спукаш гумите. Законът няма да е на твоя страна, повярвайте!
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до Неук ( преди 5 години )
    при екстремни ситуации в които в еднопосочна трябва да излизаш назад предполагам има начин да се натиснат с нещо зъбите и да мине. Иначе пък нарушители няма ;) мисля че си заслужава неудобството веднъж на сто години когато ти се наложи назад.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    user ( преди 5 години )
    Специално съм ги наблюдавал е Измир, преди повече от десет години.Супер ефикасно, дълготрайно и евтино. Особено в зони за сигурност-пред банки, посолства, инкасо рампи и т.н..
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Е то това го има от време оно. Включително и в София - изхода на борса Слатина е реализиран точно така