IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Защо никога да не редите гумите на купчина в гаража

Дори някои професионални центрове за гуми допускат грешки със съхранението им

Ползването на два различни комплекта гуми за зимата и лятото е най-разумната политика за шофьорите в страна с климат като българския.
Но то води със себе си и един понякога досаден въпрос: какво да правим с четирите гуми, които не ползваме в момента, и как най-правилно да ги съхраняваме.
 


Ако имате гараж или мазе, отговорът е лесен. Ако не, повечето центрове за гуми ще ви предложат така наречения хотел - тоест те да складират гумите ви срещу такса от 40-50 лева на сезон. Но дори и те понякога допускат сериозни грешки при съхранението.


гуми, съхранение, визия нула, Continental

Дори една много износена гума със средни размери тежи над 8 килограма

Най-важното условие, което повечето хора пропускат, е гумите да не се подреждат легнали една върху друга. Знаем, че така изглежда най-интуитивно и естествено. Но всъщност гумите са доста тежки, дори и когато са без джанти. Даже идна много износена и нископрофилна 17-ка като тази във видеото удря 8 килограма на кантара. Двайсетцолова с по-висок борд може да тежи и 15 килограма.

Това означава, че като струпате гумите една върху друга, върху най-долната се стоварва теглото на две пълни каси с бира. Умножете го по няколко месеца и резултатът е непоправима деформация.


гуми, съхранение, визия нула, Continental

Най-добре е гумите да се съхраняват висящи от тавана или вертикално наредени на подобни стендове - не е лошо също от време на време да ги завъртате малко, за да не пада тежестта върху една и съща точка

В идеалния случай гумите се съхраняват висящи от тавана или поне изправени върху специални стендове. Повечето хора ги смятат за инертен материал, но всъщност каучуковата смес е чувствителна към влага, към високи температури и към контакт с мазнини, масла (като например петното на пода в гаража) или киселини. Даже острата бяла светлина им влияе зле. Най-добре ги пазете на сухо, тъмно и прохладно място. Когато са монтирани на автомобила ви, е трудно да ги опазите от вредни въздействия. Но може поне да се погрижите да не се похабяват, когато не ги ползвате.

"КОЛЕЛА" благодари за съдействието на центрове "Медина-Мед" и Suzuki България.

 

 

0 от 500
 • #29
  11 rate up comment 4 rate down comment
  Цеци ( преди 7 месеца )
  Аз ги съхранявах прави, една до друга и на пролет, като ги взема са леко сплескани от долу, според мен най добре е да са една върху друга на страни.
 • #28
  6 rate up comment 3 rate down comment
  Кърти Къртев ( преди 7 месеца )
  Когато гумите са ти на колата, неизбежно се деформират и износват. Идеята е да не го правят поне когато не ги ползваш. А ако всяко нещо, което ти не знаеш или не схващаш, е малоумно, то малоумно ще се окаже вероятно почти всичко на планетата
 • #27
  0 rate up comment 1 rate down comment
  Pe6o6410 ( преди 7 месеца )
  Ха ха!
 • #26
  4 rate up comment 10 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  ТЯ гумата първо не държи 1800 кила, защото тежеста е разпределена на 4-те гуми, тоест тежат и 450кг. второ гумата държи тия килограми защото отвътре е подпряна от 2,5 атмосфери въздух. я изпусни гумата и виж как ще я смачкат килата и остави няколко дена да и тежат тия кила и после виж как ще се деформира. Статията е много правилно написана и е именно към тоя под мен, да научат нещо важно.
 • #25
  21 rate up comment 4 rate down comment
  Курти Куртев ( преди 7 месеца )
  Същите тези гуми на паркинга ги натискат между 1300 и 1800 килограма. Как така изведнъж 8 килограма се окязват почти фатални??? По вашата логика трябва като си паркирам колата и веднага да я вдигам на подемник във въздуха!!! Старията е откровено несериозна, да не кажа ***. Само ако гумите са БЕЗ джанти се съхраняват изправени. Преписали сте половин статия от някой сайт...
 • #24
  9 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  Тогава не пиши, а си гледай в краката, че там всяка пълзяща гад май е и отровна :D
 • #23
  2 rate up comment 8 rate down comment
  отСиднейАв$тралия ( преди 7 месеца )
  бе кви съхранявания на гуми ве, Аз не ги сменям. А да, забравих да спомена, защото живея сред най райските ширини на Планетата. Поздрави на 2 км от Операта съм
 • #22
  3 rate up comment 5 rate down comment
  Loco ( преди 7 месеца )
  Нивото на експертиза на коментарите в тоя форум си личи ясно от факта, че според тях гумите са напомпЕни :D
 • #21
  9 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  Абе положението в коментарите е "Ти не ме учи мене, я си знам! Скакауец!"
 • #20
  4 rate up comment 4 rate down comment
  trix ( преди 7 месеца )
  Сигурно като на колата им е по-леко ....