IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо никога да не редите гумите на купчина в гаража

Дори някои професионални центрове за гуми допускат грешки със съхранението им

Ползването на два различни комплекта гуми за зимата и лятото е най-разумната политика за шофьорите в страна с климат като българския.
Но то води със себе си и един понякога досаден въпрос: какво да правим с четирите гуми, които не ползваме в момента, и как най-правилно да ги съхраняваме.
 


Ако имате гараж или мазе, отговорът е лесен. Ако не, повечето центрове за гуми ще ви предложат така наречения хотел - тоест те да складират гумите ви срещу такса от 40-50 лева на сезон. Но дори и те понякога допускат сериозни грешки при съхранението.


гуми, съхранение, визия нула, Continental

Дори една много износена гума със средни размери тежи над 8 килограма

Най-важното условие, което повечето хора пропускат, е гумите да не се подреждат легнали една върху друга. Знаем, че така изглежда най-интуитивно и естествено. Но всъщност гумите са доста тежки, дори и когато са без джанти. Даже идна много износена и нископрофилна 17-ка като тази във видеото удря 8 килограма на кантара. Двайсетцолова с по-висок борд може да тежи и 15 килограма.

Това означава, че като струпате гумите една върху друга, върху най-долната се стоварва теглото на две пълни каси с бира. Умножете го по няколко месеца и резултатът е непоправима деформация.


гуми, съхранение, визия нула, Continental

Най-добре е гумите да се съхраняват висящи от тавана или вертикално наредени на подобни стендове - не е лошо също от време на време да ги завъртате малко, за да не пада тежестта върху една и съща точка

В идеалния случай гумите се съхраняват висящи от тавана или поне изправени върху специални стендове. Повечето хора ги смятат за инертен материал, но всъщност каучуковата смес е чувствителна към влага, към високи температури и към контакт с мазнини, масла (като например петното на пода в гаража) или киселини. Даже острата бяла светлина им влияе зле. Най-добре ги пазете на сухо, тъмно и прохладно място. Когато са монтирани на автомобила ви, е трудно да ги опазите от вредни въздействия. Но може поне да се погрижите да не се похабяват, когато не ги ползвате.

"КОЛЕЛА" благодари за съдействието на центрове "Медина-Мед" и Suzuki България.

 

 

0 от 500
 • #45
  4 rate up comment 8 rate down comment
  Вуте ( преди 2 години )
  Помпат се с азот защото уж гумата старее по-бавно поради липсата на кислород. Обаче този процес е по-бавен от колкото износването и на практика е излишен. А коефициента на топлинно разширение на азота е колкото на въздуха.
 • #44
  5 rate up comment 0 rate down comment
  По - умния ( преди 2 години )
  Купуваш си 4
 • #43
  36 rate up comment 0 rate down comment
  Total ( преди 2 години )
  Колеги, не се карайте! Има едно идеално решение на проблема! И то е гумите да се съхраняват в състояние на безтегловност и вакуум. Просто го направете и не си губете времето в празни приказки.Сега сериозно - казаното в статията важи / в някаква степен/ само за немонтирани гуми. Монтирани на джанти и добре напомпани, гумите могат да се съхраняват във всяко едно положение, хоризонтално, вертикално, на една страна и в гънките на любимо същество. Без никакъв проблем.Наздраве!
 • #42
  12 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 2 години )
  деформира ти се главата, ивелине
 • #41
  4 rate up comment 3 rate down comment
  DD ( преди 3 години )
  Монтирани с джанти- една в/у друга вертикално, немонтирани -хоризонтално в ред и превъртане на 3м. с 45 градуса.
 • #40
  8 rate up comment 6 rate down comment
  ivelin.u ( преди 3 години )
  Пълна глупост. Така се деформират вертикално.
 • #39
  34 rate up comment 0 rate down comment
  Сериозно ли ( преди 3 години )
  а като стоят един месец на паркирана кола, тежаща 1,6 тона, каква ли деформация трябва да получат страниците и протекторът на гумите след като върху всяка тежат 400 кг? Не съм видял склад, в който гумите да не се съхраняват вертикално или висящи от тавана! Единствено при транспорта ги редят тип рибена кост, но това е с цел оптимизиране на мястото в камиона.
 • #38
  15 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 3 години )
  Гуми с непоправима деформация съм виждал чисто нови да се продават в строителни хипермаркети, разбира се бюджетни марки. Деформацията беше такава стряскаща, че не 4, сигурно поне 20 са били наредени една върху друга. Е вероятно за нашия пазар са отделили най-долните от всяка купчина, защото всички няха еднакво сплескани.
 • #37
  17 rate up comment 2 rate down comment
  sam ( преди 3 години )
  ако не нещо друго то новината беше забавна.....
 • #36
  16 rate up comment 10 rate down comment
  КК ( преди 3 години )
  По логиката на закона, най-изгодно е да караш със зимни гуми цялата година, а щетата от износването през лятото се компенсира от икономията от смяната на гуми 2 пъти годишно...