IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов бензинов турбодвигател на групата Fiat

Групата Fiat е амбицирана да покаже, че може да прави не само добър дизайн, но и модерни двигатели.

Нов бензинов турбодвигател на групата Fiat
Тази година един от кандидатите за „Двигател на годината” ще бъде произведеният от Fiat Powertrain Technologies бензинов турбоагрегат. Той вече ще се монтира на някои модели на Alfa Romeo и Lancia, които ще се представят в Женева. 


Двигателят има работен обем 1742 cm3, но странно защо, в групата са решили да го обозначат като 1.8 Di Turbo Jet (при Lancia) и 1.8 TBi (при Alfa Romeo 159 и Brera). 

Двигателят има променливо време за отваряне на всмукателните и изпускателните клапани, директно впръскване на горивото под високо налягане, турбина от най-ново поколение и радикално кратък срок на така наречения motor management, (електронното управление на двигателя, което съкращава времето за реакция на турбината и на целия двигател, когато водачът рязко натисне педала на газта). 

Основните параметри на двигателя са максимална мощност 147 kW, достъпна без промяна от 4750 об/мин до 5500 об/мин. и максимален въртящ момент 320 Nm достъпен при 2000 об/мин. По двигателят се работи все още и от фирмата обещават при някои следващи модели максималният въртящ момент да бъде в наличност още от 1400 об/мин. 

С този двигател Alfa Romeo 159 ускорява от място до 100 км/час за 7.7 секунди и има максимална скорост 235 км/час, а Lancia Delta ускорява за 7.4 секунди и има максимална скорост от 230 км/час. При Alfа Romeo (159 и Brera ) този двигател ще се комбинира с механична скоростна кутия с шест степени, а при Lancia с автоматична скоростна кутия с шест предавки.
0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    on.on ( преди 15 години )
    Я,спагетите си имали един фен!Имало още заблудени,всъщност ***.Все пак,французите се сринаха дори повече от Фиат,*** нещстниците!Гола вода,един свеатен модел нямат.Поне да се откажат,не го разбирам това упорство,виждат,че не могат,...
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    on.e.selianin ( преди 15 години )
    Батко караи си ХАСТРАТА и не ни казвай кои двигател къв е и колко харчи
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    on.on ( преди 15 години )
    Ей,няма отказване!Знаят се,че за нищо не стават и продължават!Един свестен модел нямат,още по-малко двигател.На Астра-та и сложиха фиатовия 1.9 дизел и всички я оплюват,че харчи като бензинова.Ами Фиат толкова могат,учудващо е,че все се намират наивници които им вярват,че са се променили.Истината е:далече от Фиат и подобните им!