IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Къде колко струва "Гражданска отговорност"?

От едва 32 евро в Молдова до минимум 700 евро в Германия

Къде колко струва

Поскъпването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" вдигна доста шум в България. Твърде високи ли са обаче премиите, сравнени с другите пазари от нашия регион? Повече светлина по въпроса хвърля пазарно проучване, проведено от xprimm.com. При него е потърсена минималната възможна годишна застраховка при 30-годишен шофьор с над 10 години опит зад волана, без "бонус" или "малус" корекция, жител на голям град и собственик на Dacia Logan 1.6 бензин - достъпен автомобил с ниска мощност. За съпоставка са дадени и ставките в Германия.

Къде колко струва
Съпоставката между отделните пазари е на базата на Dacia Logan 1.6 - достъпен автомобил с ниска мощност, и управляван от шофьор с достатъчно опит. Снимka Wikipedia CC

Както ще видите, цените варират много сериозно - от трийсетина до над 500 евро годишно. В различните страни полиците обхващат различни рискове и предвиждат различни тавани на обезщетенията. За отбелязване е също, че най-ниските тарифи в страни като Молдова или Беларус важат само на тяхна територия и освен това предвиждат лимити на компенсациите, които понякога са до хиляда пъти по-ниски от тези в държавите от ЕС като България.

БЪЛГАРИЯ: 139 eвро*
Най-достъпната цена за разглеждания автомобил е 139 евро. За по-стара кола с по-мощен двигател може да достигне 247 евро, в зависимост от застрахователя. Лимитите на обезщетенията са до 1.05 милиона евро за имуществени щети и до 5.21 милиона евро за обезщетяване на жертви.

РУМЪНИЯ: 115 евро
Най-ниската цена е 115 eвро. За други типове автомобили и при "малус" история на водача може да достигне 425 евро годишно.

ЧЕХИЯ: 222 евро
За жител на Прага годишната "Гражданска отговорност" ще струва между 222 и 396 евро, в зависимост от застрахователя. Това е тарифата при таван от 35 милиона крони (1.35 млн. евро) за телесни увреждания. При по-високи тавани (70 или 100 млн.) и тарифата е по-висока.

Къде колко струва
На руския пазар лимитите по обезщетенията са в някои случаи хиляда пъти по-ниски, отколкото на българския. Снимки SHUTTERSTOCK

ХЪРВАТИЯ: 522 евро
По данни на dosi.hr цената се състои от фиксиран компонент, еднакъв за всички застрахователи, плюс добавки, зависещи от лимитите на компенсациите и допълнителните покрития. Най-евтината годишна застраховка е 522 евро, най-скъпата надхвърля 600 евро, но включва по-високи компенсации и пътна помощ при злополука.

ПОЛША: 137 евро

Най-ниската възможна цена за жител на Варшава е 137 евро. В този вариант обаче застраховката не включва никакви допълнителни покрития и е с минималния възможен таван на обезщетенията. Полша е и от страните, в които шофьорите с право да ползват автомобила се вписват предварително в полицата. Ако са повече от един, цената расте. Тя зависи и от опита на шофьора, от типа на автомобила, от това дали той е тунингован, къде се паркира (в гараж или на улицата) и т. н. По сметки на сайта rankomat.pl най-достъпната пълна застраховка струва 570 евро годишно.

СЛОВЕНИЯ: 341 евро
Отново минимална цена без допълнителни покрития и с най-ниския лимит на обезщетенията. Пазарният лидер Triglav предлага Гражданска отговорност за 424 евро годишно, като това включва и налагания от държавата 6.5-процентов данък. В Словения декларирате дали автомобилът ще бъде ползван от лица с по-малко от 3 години шофьорски опит - ако да, цената расте забележимо. Има надбавки също за шофьорите с деца под 9-годишна възраст, както и за онези с опасни професии, като пожарникар например.

УНГАРИЯ: 144 евро
Най-евтината Гражданска отговорност на унгарския пазар излиза 144 евро. Най-скъпата полица за конкретния автомобил струва 277 евро.

РУСИЯ: 174 евро
Твърдата цена за жител на град Москва. Тя обаче покрива щети при злополуки, настъпили само на руска територия (Зелена карта, с която застраховката да важи и в Европа, ще трябва да си купите допълнително). Освен това лимитите са много ниски - до 3000 евро за материални щети и до 4000 евро на жертва за нематериални. Срещу около 50 евро отгоре лимитите могат да се увеличат до общо 67 000 евро.

Къде колко струва

УКРАЙНА: 70 евро
Минималната цена за жител на Киев - но и тя важи само за Украйна и има скромния лимит от 4630 евро за материални щети.

МОЛДОВА: 32 евро
Единна ставка, наложена от регулатора на всички застрахователи. Добавянето на Зелена карта, която да направи застраховката валидна и в чужбина, качва цената до 428 евро годишно.

ГЕРМАНИЯ: 695 евро
Най-евтината Гражданска отговорност в Германия струва повече, отколкото би струвало пълно Каско на разглеждания автомобил в България. Но и лимитите са драстично по-високи - 12 млн. евро за телесни повреди и до 100 млн. евро за материални щети. По-скъпите застраховки достигат 1400 евро годишно, но включват и любопитната "клауза Полиция в Майорка", която покрива щети, причинени при ползване на автомобили под наем.

* За някои от разглежданите пазари данните са за минали години - 2015, 2016 и 2017. За България са от актуална справка при един от водещите брокери.
 

Тагове: mtpl
0 от 500
 • #8
  15 rate up comment 11 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  Точно на такива БА.ЛЪ.ЦИ разчитат застрахователите, които не могат да разграничат видовете застраховки и си мислят, че като имат ГО са голямата работа, а тези с каско дето са нямат ГО. Това е пълна неграмотност и профанщина. Вземете се ограмотете хора и не се кефете, че ви вдигат ГО! Казвам ви, че в Германия не са това цените и нарочно заблуждават да си мислитре, че плащате малко. Предполагам коментарите са форумното ГЕРБаджийче, което цъка ли цъка минуси. Дано поне добре да му плащат от ГРОБ!
 • #7
  13 rate up comment 9 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  Гражданска в Германия - НЯМА! Това е другата лъжа на сайта! Има Kfz-Versicherung или Haftpflichtversicherung, което отговаря до някъде на ГО в БГ. Това е най-евтиното и покрива много малко неща. Следват Teilkasko i Vollkasko. Teilkasko означава частично каско, а Vollkasko означава пълно каско. Някой хора тук май никога не са си правили пълно каско и не знаят, че то е най-високото ниво на автомобилна застраховка. В него е вкюлчена ГО, както и частичното каско + много допълнителни неща.
 • #6
  10 rate up comment 7 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  Този първия излъган дори не е забелязал, че статията е за Гражданска - MTPL - а не за каско
 • #5
  3 rate up comment 10 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  Само че в тези пари влиза и каското
 • #4
  17 rate up comment 8 rate down comment
  Дзержински ( преди 9 месеца )
  Абе вие не четете ли? Пише си, че първо е по данни на международен сайт, и второ, за конкретен човек и конкретен автомобил (в Берлин, в германския случай). Ти може да си платил 426 за себе си и за твоята кола. Тук са сравнени цените при еднакви стартови условия. Все някой ви мами и манипулира вас :D
 • #3
  10 rate up comment 9 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  Хич не бърка май. Според живеещи в германия гражданската за изрядни е между 300 и 600 евра. От сайта на застрахователите в българия 400 евра средна цена в Германия.
 • #2
  11 rate up comment 17 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  бъркаш каско с гражданска !
 • #1
  34 rate up comment 17 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  Пълни лъжи и манупулации! Сайта за пореден път действа така, че да омаловажи качването на цените. Предполагам заинтересованите лица са платили за тази статия. В Германия съм и плащам под 426 евро за пълно каско, т.е. най-високото ниво на автомобилно застраховане в тази държава. Ако някой не вярва мога да снимам застрахователната полица. Ако искате влезте в сайта на HUK-COBURG и вижте цените! Лъжат и манипулират в БГ! А такива сайтове най-много лъжат и играят заедно със застрахователите.Мизерници