IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде колко струва "Гражданска отговорност"?

От едва 32 евро в Молдова до минимум 700 евро в Германия

Къде колко струва

Поскъпването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" вдигна доста шум в България. Твърде високи ли са обаче премиите, сравнени с другите пазари от нашия регион? Повече светлина по въпроса хвърля пазарно проучване, проведено от xprimm.com. При него е потърсена минималната възможна годишна застраховка при 30-годишен шофьор с над 10 години опит зад волана, без "бонус" или "малус" корекция, жител на голям град и собственик на Dacia Logan 1.6 бензин - достъпен автомобил с ниска мощност. За съпоставка са дадени и ставките в Германия.

Къде колко струва
Съпоставката между отделните пазари е на базата на Dacia Logan 1.6 - достъпен автомобил с ниска мощност, и управляван от шофьор с достатъчно опит. Снимka Wikipedia CC

Както ще видите, цените варират много сериозно - от трийсетина до над 500 евро годишно. В различните страни полиците обхващат различни рискове и предвиждат различни тавани на обезщетенията. За отбелязване е също, че най-ниските тарифи в страни като Молдова или Беларус важат само на тяхна територия и освен това предвиждат лимити на компенсациите, които понякога са до хиляда пъти по-ниски от тези в държавите от ЕС като България.

БЪЛГАРИЯ: 139 eвро*
Най-достъпната цена за разглеждания автомобил е 139 евро. За по-стара кола с по-мощен двигател може да достигне 247 евро, в зависимост от застрахователя. Лимитите на обезщетенията са до 1.05 милиона евро за имуществени щети и до 5.21 милиона евро за обезщетяване на жертви.

РУМЪНИЯ: 115 евро
Най-ниската цена е 115 eвро. За други типове автомобили и при "малус" история на водача може да достигне 425 евро годишно.

ЧЕХИЯ: 222 евро
За жител на Прага годишната "Гражданска отговорност" ще струва между 222 и 396 евро, в зависимост от застрахователя. Това е тарифата при таван от 35 милиона крони (1.35 млн. евро) за телесни увреждания. При по-високи тавани (70 или 100 млн.) и тарифата е по-висока.

Къде колко струва
На руския пазар лимитите по обезщетенията са в някои случаи хиляда пъти по-ниски, отколкото на българския. Снимки SHUTTERSTOCK

ХЪРВАТИЯ: 522 евро
По данни на dosi.hr цената се състои от фиксиран компонент, еднакъв за всички застрахователи, плюс добавки, зависещи от лимитите на компенсациите и допълнителните покрития. Най-евтината годишна застраховка е 522 евро, най-скъпата надхвърля 600 евро, но включва по-високи компенсации и пътна помощ при злополука.

ПОЛША: 137 евро

Най-ниската възможна цена за жител на Варшава е 137 евро. В този вариант обаче застраховката не включва никакви допълнителни покрития и е с минималния възможен таван на обезщетенията. Полша е и от страните, в които шофьорите с право да ползват автомобила се вписват предварително в полицата. Ако са повече от един, цената расте. Тя зависи и от опита на шофьора, от типа на автомобила, от това дали той е тунингован, къде се паркира (в гараж или на улицата) и т. н. По сметки на сайта rankomat.pl най-достъпната пълна застраховка струва 570 евро годишно.

СЛОВЕНИЯ: 341 евро
Отново минимална цена без допълнителни покрития и с най-ниския лимит на обезщетенията. Пазарният лидер Triglav предлага Гражданска отговорност за 424 евро годишно, като това включва и налагания от държавата 6.5-процентов данък. В Словения декларирате дали автомобилът ще бъде ползван от лица с по-малко от 3 години шофьорски опит - ако да, цената расте забележимо. Има надбавки също за шофьорите с деца под 9-годишна възраст, както и за онези с опасни професии, като пожарникар например.

УНГАРИЯ: 144 евро
Най-евтината Гражданска отговорност на унгарския пазар излиза 144 евро. Най-скъпата полица за конкретния автомобил струва 277 евро.

РУСИЯ: 174 евро
Твърдата цена за жител на град Москва. Тя обаче покрива щети при злополуки, настъпили само на руска територия (Зелена карта, с която застраховката да важи и в Европа, ще трябва да си купите допълнително). Освен това лимитите са много ниски - до 3000 евро за материални щети и до 4000 евро на жертва за нематериални. Срещу около 50 евро отгоре лимитите могат да се увеличат до общо 67 000 евро.

Къде колко струва

УКРАЙНА: 70 евро
Минималната цена за жител на Киев - но и тя важи само за Украйна и има скромния лимит от 4630 евро за материални щети.

МОЛДОВА: 32 евро
Единна ставка, наложена от регулатора на всички застрахователи. Добавянето на Зелена карта, която да направи застраховката валидна и в чужбина, качва цената до 428 евро годишно.

ГЕРМАНИЯ: 695 евро
Най-евтината Гражданска отговорност в Германия струва повече, отколкото би струвало пълно Каско на разглеждания автомобил в България. Но и лимитите са драстично по-високи - 12 млн. евро за телесни повреди и до 100 млн. евро за материални щети. По-скъпите застраховки достигат 1400 евро годишно, но включват и любопитната "клауза Полиция в Майорка", която покрива щети, причинени при ползване на автомобили под наем.

* За някои от разглежданите пазари данните са за минали години - 2015, 2016 и 2017. За България са от актуална справка при един от водещите брокери.
 

Тагове: mtpl
0 от 500
  • #18
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Bmw435iccX3G01 ( преди 5 години )
    Za moite 2 koli v shveicaria palno avtokasko i grajdanska i to sas sao4astie ot 400 evro pri vseki incident pla6tam blizo 5000 evro na godina,taka 4e ne se oplakvaite mnogo mnogo
  • #17
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всеки, когато за дъртите премиум трошки се въведе адекватен данък и екотакса
  • #16
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    кой нормален ще си вземе нов автомобил с двигател колкото литър сок и на цена в премиум сегмент автомобили с пробег
  • #15
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Max ( преди 5 години )
    И още нещо. В България трябва да се стимулират *** да си купуват по-нови коли, а не стари А8, седмици, С-класи и джипки, каквито се карат масово. Законът трябва да е такъв, че *** ако е събрал 10 000 за кола, не да си купи А8 3 литра нафта, на 12г., а например Дачия Логън 2016г.Както направиха преди години в Гърция и сега нямат проблем с емисиите.
  • #14
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Max ( преди 5 години )
    Аз живея в Германия и ГО-то там е по-скъпо за по-стари автомобили. Най-новите автомобили плащат най-малко за ГО, независимо, че и старите и новите минават еднакви технически тестове (Technischer
  • #13
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    чета и не вярвам на ушите си купувате си ГОплащате КАСКО и като се случи ЗС или фалит на ЗД рев ама къде е държаватаама държавата сте вие каквото си избирате по изборите това лапате послеама как било в германия или в швейцария тази плоча сме я слушали
  • #12
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пълно каско покрива действия на трети лица срещу твоята кола. ГО покрива твои действия срещу трети лица.
  • #11
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хайде питай гугъл, преди да пишеш глупости. "Застраховката Каско осигурява съвсем различно покритие от застраховката Гражданска отговорност". Двата вида застраховки дори частично не се покриват по отношение на обезщетението. Гражданска отговорност не покрива вредите на собственика на автомобила в случай, че е виновен". ТРУДНО ли е да се схване разликата?
  • #10
    16 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тоя па. Какво общо има цената на застраховката с жизнения стандарт? Тва да не е хляб? Още живеете в 1985
  • #9
    18 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Унгария и Полша са с няколко пъти по-висок стандарт от нашият, а плащат същата цена за ГО. Това нормално ли е? Ако сметнем колко % от заплатата е ГО ще се окаже, че плащаме най-високата ГО в цяла Европа, дори и да приемем, че лъжата за Германия е вярна и те плащат толкова. Всичкото това грабене на народа е гарантирано от мафиотската структура ГЕРБ. Всичко вдигнаха, само заплатите НЕ. А техните си ги вдигат редовно и милиони бонуси вземат освен всичките други рушвети.ГРОБ ни заГРОБи! Факт!