IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Къде колко струва "Гражданска отговорност"?

От едва 32 евро в Молдова до минимум 700 евро в Германия

Къде колко струва

Поскъпването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" вдигна доста шум в България. Твърде високи ли са обаче премиите, сравнени с другите пазари от нашия регион? Повече светлина по въпроса хвърля пазарно проучване, проведено от xprimm.com. При него е потърсена минималната възможна годишна застраховка при 30-годишен шофьор с над 10 години опит зад волана, без "бонус" или "малус" корекция, жител на голям град и собственик на Dacia Logan 1.6 бензин - достъпен автомобил с ниска мощност. За съпоставка са дадени и ставките в Германия.

Къде колко струва
Съпоставката между отделните пазари е на базата на Dacia Logan 1.6 - достъпен автомобил с ниска мощност, и управляван от шофьор с достатъчно опит. Снимka Wikipedia CC

Както ще видите, цените варират много сериозно - от трийсетина до над 500 евро годишно. В различните страни полиците обхващат различни рискове и предвиждат различни тавани на обезщетенията. За отбелязване е също, че най-ниските тарифи в страни като Молдова или Беларус важат само на тяхна територия и освен това предвиждат лимити на компенсациите, които понякога са до хиляда пъти по-ниски от тези в държавите от ЕС като България.

БЪЛГАРИЯ: 139 eвро*
Най-достъпната цена за разглеждания автомобил е 139 евро. За по-стара кола с по-мощен двигател може да достигне 247 евро, в зависимост от застрахователя. Лимитите на обезщетенията са до 1.05 милиона евро за имуществени щети и до 5.21 милиона евро за обезщетяване на жертви.

РУМЪНИЯ: 115 евро
Най-ниската цена е 115 eвро. За други типове автомобили и при "малус" история на водача може да достигне 425 евро годишно.

ЧЕХИЯ: 222 евро
За жител на Прага годишната "Гражданска отговорност" ще струва между 222 и 396 евро, в зависимост от застрахователя. Това е тарифата при таван от 35 милиона крони (1.35 млн. евро) за телесни увреждания. При по-високи тавани (70 или 100 млн.) и тарифата е по-висока.

Къде колко струва
На руския пазар лимитите по обезщетенията са в някои случаи хиляда пъти по-ниски, отколкото на българския. Снимки SHUTTERSTOCK

ХЪРВАТИЯ: 522 евро
По данни на dosi.hr цената се състои от фиксиран компонент, еднакъв за всички застрахователи, плюс добавки, зависещи от лимитите на компенсациите и допълнителните покрития. Най-евтината годишна застраховка е 522 евро, най-скъпата надхвърля 600 евро, но включва по-високи компенсации и пътна помощ при злополука.

ПОЛША: 137 евро

Най-ниската възможна цена за жител на Варшава е 137 евро. В този вариант обаче застраховката не включва никакви допълнителни покрития и е с минималния възможен таван на обезщетенията. Полша е и от страните, в които шофьорите с право да ползват автомобила се вписват предварително в полицата. Ако са повече от един, цената расте. Тя зависи и от опита на шофьора, от типа на автомобила, от това дали той е тунингован, къде се паркира (в гараж или на улицата) и т. н. По сметки на сайта rankomat.pl най-достъпната пълна застраховка струва 570 евро годишно.

СЛОВЕНИЯ: 341 евро
Отново минимална цена без допълнителни покрития и с най-ниския лимит на обезщетенията. Пазарният лидер Triglav предлага Гражданска отговорност за 424 евро годишно, като това включва и налагания от държавата 6.5-процентов данък. В Словения декларирате дали автомобилът ще бъде ползван от лица с по-малко от 3 години шофьорски опит - ако да, цената расте забележимо. Има надбавки също за шофьорите с деца под 9-годишна възраст, както и за онези с опасни професии, като пожарникар например.

УНГАРИЯ: 144 евро
Най-евтината Гражданска отговорност на унгарския пазар излиза 144 евро. Най-скъпата полица за конкретния автомобил струва 277 евро.

РУСИЯ: 174 евро
Твърдата цена за жител на град Москва. Тя обаче покрива щети при злополуки, настъпили само на руска територия (Зелена карта, с която застраховката да важи и в Европа, ще трябва да си купите допълнително). Освен това лимитите са много ниски - до 3000 евро за материални щети и до 4000 евро на жертва за нематериални. Срещу около 50 евро отгоре лимитите могат да се увеличат до общо 67 000 евро.

Къде колко струва

УКРАЙНА: 70 евро
Минималната цена за жител на Киев - но и тя важи само за Украйна и има скромния лимит от 4630 евро за материални щети.

МОЛДОВА: 32 евро
Единна ставка, наложена от регулатора на всички застрахователи. Добавянето на Зелена карта, която да направи застраховката валидна и в чужбина, качва цената до 428 евро годишно.

ГЕРМАНИЯ: 695 евро
Най-евтината Гражданска отговорност в Германия струва повече, отколкото би струвало пълно Каско на разглеждания автомобил в България. Но и лимитите са драстично по-високи - 12 млн. евро за телесни повреди и до 100 млн. евро за материални щети. По-скъпите застраховки достигат 1400 евро годишно, но включват и любопитната "клауза Полиция в Майорка", която покрива щети, причинени при ползване на автомобили под наем.

* За някои от разглежданите пазари данните са за минали години - 2015, 2016 и 2017. За България са от актуална справка при един от водещите брокери.
 

Тагове: mtpl
0 от 500
 • #28
  14 rate up comment 0 rate down comment
  До JEEP ( преди 9 месеца )
  Чукча писатель, не читатель :) ти говориш за Каско, където цената се определя от стойността на автомобила. Тук става дума за ГО, където цената се определя от размера на обезщетенията и от честотата, с която се налага да се плащат. Колкото повече катастрофи, толкова е по-скъпа. В БГ, страната с най-много жертви на 1000, би трябвало да е най-скъпата. Мрънкащите срещу цената - оправете си спирачките, купете нови гуми и не карайте като аграри
 • #27
  12 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  Няма как цената на гражданската в България да падне съществено под европейските. Все пак застраховка сключена в ЕС важи за целия ЕС. И това кара застрахователите да държат високи цени - като стане сакътлък в Европа обезщетенията са съвсем други спрямо тук. Точно за това много румънци карат с русенска регистрация. Скарайте им се на тях за високата цена на ГО.
 • #26
  4 rate up comment 4 rate down comment
  JEEP ( преди 9 месеца )
  виждам, че на хората им е интересна темата, така че да напиша и аз - във Флорида за два джипа, единия стар, другия нов, плащам 140 долара на месец. По принцип тук сядаш и си избираш какво да ти покрива застраховката, кражба, градушка, катастрофа, ремонти.
 • #25
  8 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  Абе, застраховката е като пожарогасителя - хубаво е да го имаш, но дано да не се налага да го използваш! Друг е въпросът, че застрахователите масово са си мошенници и само гледат да те натоварят, но наложи ли ти се да се възползваш от застраховката - започва се едно мъкнене на вода от 10 кладенеца, само и само те да минат по-тънко или да не ти признаят правото на застаховка!
 • #24
  9 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  Бате, кви герберасти те гонят? Просто ти си малко запъртък в главата и не чаткаш хич как работи пазарната икономика. Такива зеленчуци като теб, чакащи държавата да се грижи за тях, крепят от 28 години ДС на власт. Единственият шанс на България е да го осъзнаете и да се гръмнете
 • #23
  6 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  цените на гражданската отговорност се определят на основание приходи разходи и са индивидуални за всяка компания и трябва да са под контрол на държавни регулаторни органи като се правят тримесечни одити за да няма кухи застрахователни дружества и да не се повтарят и потретват случаи на нереално ниски застрахователни услуги
 • #22
  7 rate up comment 8 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  разбира се че цената на застраховкита влияе и има отношение към стандарта на живот. това ако не го разбереш и не можеш да го осъзнаеш значи си много зле с главата пр0зд герберасте. ей такива като теб на хранилка на мафиотската структура герб изгониха всичко младо и кадърно. аман от продажни оръфляци.
 • #21
  5 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  "минималната възможна годишна застраховка при 30-годишен шофьор с над 10 години опит зад волана, без "бонус" или "малус" корекция, жител на голям град"
 • #20
  13 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  Нека и аз като живеещ от 7 години в Германия да кажа, че гражданската за колата ми беше 300 евро за тази година, за другата година ми пратиха рехнунг за 277 евро! В началото плащах 550 евро първата година, но през годините без нито едно произшествие падна почти двойно! Имам и мотоциклет - в началото беше 100 и няколко евро на сезон - сега е малкко под 50 евро. Същата работа.
 • #19
  5 rate up comment 6 rate down comment
  Bmw435iccX3G01 ( преди 9 месеца )
  Za moite 2 koli v shveicaria palno avtokasko i grajdanska i to sas sao4astie ot 400 evro pri vseki incident pla6tam blizo 5000 evro na godina,taka 4e ne se oplakvaite mnogo mnogo