IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде колко струва "Гражданска отговорност"?

От едва 32 евро в Молдова до минимум 700 евро в Германия

Къде колко струва

Поскъпването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" вдигна доста шум в България. Твърде високи ли са обаче премиите, сравнени с другите пазари от нашия регион? Повече светлина по въпроса хвърля пазарно проучване, проведено от xprimm.com. При него е потърсена минималната възможна годишна застраховка при 30-годишен шофьор с над 10 години опит зад волана, без "бонус" или "малус" корекция, жител на голям град и собственик на Dacia Logan 1.6 бензин - достъпен автомобил с ниска мощност. За съпоставка са дадени и ставките в Германия.

Къде колко струва
Съпоставката между отделните пазари е на базата на Dacia Logan 1.6 - достъпен автомобил с ниска мощност, и управляван от шофьор с достатъчно опит. Снимka Wikipedia CC

Както ще видите, цените варират много сериозно - от трийсетина до над 500 евро годишно. В различните страни полиците обхващат различни рискове и предвиждат различни тавани на обезщетенията. За отбелязване е също, че най-ниските тарифи в страни като Молдова или Беларус важат само на тяхна територия и освен това предвиждат лимити на компенсациите, които понякога са до хиляда пъти по-ниски от тези в държавите от ЕС като България.

БЪЛГАРИЯ: 139 eвро*
Най-достъпната цена за разглеждания автомобил е 139 евро. За по-стара кола с по-мощен двигател може да достигне 247 евро, в зависимост от застрахователя. Лимитите на обезщетенията са до 1.05 милиона евро за имуществени щети и до 5.21 милиона евро за обезщетяване на жертви.

РУМЪНИЯ: 115 евро
Най-ниската цена е 115 eвро. За други типове автомобили и при "малус" история на водача може да достигне 425 евро годишно.

ЧЕХИЯ: 222 евро
За жител на Прага годишната "Гражданска отговорност" ще струва между 222 и 396 евро, в зависимост от застрахователя. Това е тарифата при таван от 35 милиона крони (1.35 млн. евро) за телесни увреждания. При по-високи тавани (70 или 100 млн.) и тарифата е по-висока.

Къде колко струва
На руския пазар лимитите по обезщетенията са в някои случаи хиляда пъти по-ниски, отколкото на българския. Снимки SHUTTERSTOCK

ХЪРВАТИЯ: 522 евро
По данни на dosi.hr цената се състои от фиксиран компонент, еднакъв за всички застрахователи, плюс добавки, зависещи от лимитите на компенсациите и допълнителните покрития. Най-евтината годишна застраховка е 522 евро, най-скъпата надхвърля 600 евро, но включва по-високи компенсации и пътна помощ при злополука.

ПОЛША: 137 евро

Най-ниската възможна цена за жител на Варшава е 137 евро. В този вариант обаче застраховката не включва никакви допълнителни покрития и е с минималния възможен таван на обезщетенията. Полша е и от страните, в които шофьорите с право да ползват автомобила се вписват предварително в полицата. Ако са повече от един, цената расте. Тя зависи и от опита на шофьора, от типа на автомобила, от това дали той е тунингован, къде се паркира (в гараж или на улицата) и т. н. По сметки на сайта rankomat.pl най-достъпната пълна застраховка струва 570 евро годишно.

СЛОВЕНИЯ: 341 евро
Отново минимална цена без допълнителни покрития и с най-ниския лимит на обезщетенията. Пазарният лидер Triglav предлага Гражданска отговорност за 424 евро годишно, като това включва и налагания от държавата 6.5-процентов данък. В Словения декларирате дали автомобилът ще бъде ползван от лица с по-малко от 3 години шофьорски опит - ако да, цената расте забележимо. Има надбавки също за шофьорите с деца под 9-годишна възраст, както и за онези с опасни професии, като пожарникар например.

УНГАРИЯ: 144 евро
Най-евтината Гражданска отговорност на унгарския пазар излиза 144 евро. Най-скъпата полица за конкретния автомобил струва 277 евро.

РУСИЯ: 174 евро
Твърдата цена за жител на град Москва. Тя обаче покрива щети при злополуки, настъпили само на руска територия (Зелена карта, с която застраховката да важи и в Европа, ще трябва да си купите допълнително). Освен това лимитите са много ниски - до 3000 евро за материални щети и до 4000 евро на жертва за нематериални. Срещу около 50 евро отгоре лимитите могат да се увеличат до общо 67 000 евро.

Къде колко струва

УКРАЙНА: 70 евро
Минималната цена за жител на Киев - но и тя важи само за Украйна и има скромния лимит от 4630 евро за материални щети.

МОЛДОВА: 32 евро
Единна ставка, наложена от регулатора на всички застрахователи. Добавянето на Зелена карта, която да направи застраховката валидна и в чужбина, качва цената до 428 евро годишно.

ГЕРМАНИЯ: 695 евро
Най-евтината Гражданска отговорност в Германия струва повече, отколкото би струвало пълно Каско на разглеждания автомобил в България. Но и лимитите са драстично по-високи - 12 млн. евро за телесни повреди и до 100 млн. евро за материални щети. По-скъпите застраховки достигат 1400 евро годишно, но включват и любопитната "клауза Полиция в Майорка", която покрива щети, причинени при ползване на автомобили под наем.

* За някои от разглежданите пазари данните са за минали години - 2015, 2016 и 2017. За България са от актуална справка при един от водещите брокери.
 

Тагове: mtpl
0 от 500
  • #38
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Никъде никой не пише едно горе долу колко струва гражданска отговорност.
  • #37
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    За Германия не е баш така цената. Даже никак не е така. Всеки може да направи справка в онлайн калкулаторите и да се убеди сам, че не отговаря на истината цената. Освен това, ако си имате застраховател, който ви застрахова колата всяка година ви прави големи отстъпки. ГО не сключвам, а само пълно каско, защото карам коли не по-стари от 5 г. В момента на едната ми кола среден клас плащам пълно каско 630 евро, а на другата среден СУВ плащам 645 евро пак пълно каско. От 20 г. съм без катастрофа.
  • #36
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Тео ( преди 5 години )
    Данните са манипулирани. Живея в Германия и проверих в най-големия им портал чек 24 точка де застраховката ми за Дачия Логан, 1.6 бензин, при 15 000 километра на година, с SF10 - т.е. 10 години без застрахователно събитие, живущ в Мюнхен(голям град), автомобил на улицата, без други автомобили. Най-евтината полица ми излезе на AllSecur 322, 49 евро. Трябва да се отбележи, че съм писал, че само аз съм шофьора. В противен случай полицата се вдига! Лично карам Кия Рио, пълно каско с полица 680 ?!
  • #35
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Мемфис ( преди 5 години )
    В Русия много евтин матряла!4000 евро за калпак/пардон-***/!
  • #34
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до АBC ( преди 5 години )
    Колега, тя пак си е на човек - на собственика на колата. Самата кола не е правно лице :) Въпросът е, че ако си върви полицата с шофьора, а не с колата, настъпват много усложнения при злополука - примерно ако избяга, или откаже идентификация и т. н. Затова автомобилът има регистрационен номер и законът изисква той да е винаги видим, срещу което много колеги тук се бунтуваха наскоро :)
  • #33
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И аз в Германия плащам 500 евро ГО и 1000 евро Каско. Ама като се чукнах леко отпред за една броня и боядисване застрахователя плати 4500 евро. Такива са цените тук. Между другото има самоучастие 300 евро които аз платих за ремонта.
  • #32
    7 rate up comment 2 rate down comment
    abc ( преди 5 години )
    Да, някои не могат да загреят, че няма значение колко им е заплатата или колко им струва стара колата. Като нахакаш един скъп автомобил за 150 000 лева и трябва да му се плати от твоята гржданска как мислиш се изплащат....А и гражданската трябва да е на ЧОВЕК, а не на автомобил. Човека допуска грешки, не автомобила.
  • #31
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Цървулко, какво значение има колко е заплатата ти? Ако ти е скъпо, не карай кола. Нов калник, радиатор или фар струва еднакво навсякъде в Европа, не ти го дават с 80% намаление, само щото си загубеняк. А обезщетенията, които се изплащат на жертвите, благодарение на корупметата адвокати и съдии у нас са по-големи, отколкото в Германия. Какво общо има тогава доходът ти с цената на застраховката?
  • #30
    6 rate up comment 7 rate down comment
    az ( преди 5 години )
    Защо не пишете в статията колко е минималната заплата в тези държави? ***.
  • #29
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ( преди 21 часа ) чета и не вярвам на ушите си купувате си ГОплащате КАСКО и като се случи ЗС или фалит на ЗД рев ама къде е държаватаИ аз не вярвам.Според теб държавата трябва да надзирава всяк една фирма да не фалира ли бе?Това червените никога, ама никога няма да разберете що е пазарна икономика.