IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-умната кола в света? Тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)

В България обаче IQ-то на тази лимузина е малко по-ниско, отколкото в Германия

Още откакто Audi показа за пръв път новото А8 в Барселона миналия юли, нямаме търпение да седнем зад волана на тази кола. Просто защото тя е първата, в която не се налага да го държим.

  

  
  
ГEРМАНЦИТЕ НАСТОЯВАТ, че това е единственият автомобил на пазара с трето ниво на автономност. Ако се озовете в задръстване на магистралата, трябва само да натиснете един бутон и да си извадите книжка за четене. Компютърът сам спира и потегля, спестявайки ви най-досадната част от шофирането.
Защо ви показваме това с тази скучна анимация на Audi ли? Защото за съжаление тази система все още не е достъпна в България. И вместо да е най-умният автомобил на пътя, нашата тестова кола упорито настоява ние да я караме. Което всъщност не е чак толкова лошо.
  
  
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
ЛУКСОЗНИТЕ ЛИМУЗИНИ СА сегментът, в който до момента Audi най-осезаемо отстъпваше. През миналата година в Европа Mercedes продаде почти 15 000 S-класи, BMW пласира 11 500 "седмици", а А8 не успя да намери и 6 000 клиенти.
Новото, четвърто поколение иска да промени това. И за целта е готово на крайности.
  
  
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
AUDI НАРИЧА ТОЗИ автомобил "изцяло нов дизайнерски език". На нас ни изглежда като всяко друго Audi - макар и с уголемена до безсрамност предна решетка и  с една нова хромирана лайсна отзад. Не бихме го нарекли особено красиво: очертанията, които в по-компактните Audi-та са елегантни, тук изглеждат някак мъчително разтеглени.
  
   
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
НО ИСТИНСКАТА КРАСОТА, както твърди народната мъдрост, се крие отвътре. А8 е най-добрата илюстрация. Това е едновременно свръхмодерен и много елегантен интериор. Качеството на материалите - от кожата и дървото до полирания алуминий - е просто безукорно.
Германците са се отказали от прибиращия се в таблото екран. Вместо това са вградили цели два тъчскрийна в централната конзола. Но ако си падате по движещи се части, не страдайте. За компенсация тук получавате подвижни капаци на отворите на климатика - ефектни, макар и не кой знае колко смислени.
  
   
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
Иначе двата екрана са бързи, с чудесна графика и при докосване издават характерно щракване, сякаш сте натиснали истински физически бутон. Можете да изписвате с пръст адреса за навигацията. Можете дори да гледате телевизия, макар и не в движение.

ЕДИНСТВЕНИЯТ МИНУС Е, че тази комбинация от черен лак и стъкло е мечтата на криминалния инспектор. Ако си вземете подобно А8, половината ви живот ще мине в бърсане на пръстови отпечатъци.
Почти всички функции могат да се управляват и отзад със специален таблет - доста по-малък, и съответно по-удобен, от аналога си в Седма серия.
   
    
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
Новото А8 е мъничко по-дълго, което дава повече място на задната седалка. 505-те литра на багажника отстъпват малко на конкурентите. Но като качество на возенето това Audi ги превъзхожда - и то с много.

АДАПТИВНОТО ВЪЗДУШНО ОКАЧВАНЕ върви в пакет с четири електромотора, по един на всяко колело. За хилядни от секундата те могат да повдигнат или смъкнат окачването, когато наближава неравност. Резултатът е смайващ: можете да прехвърчите над легнал полицай с 80 километра в час. Ще го почувствате, сякаш сте минали върху тънък кабел. Дори и прословутото "вълшебно килимче" на S-класата не може да се мери с това.
  
  
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
  
  
Впрочем тази система се задейства и при опасност от страничен удар, като повдига настрани автомобила с цели 8 сантиметра. Така онзи, който се е засилил към вас, ще удари не вратата, а много здравия праг на колата. Все пак решихме да не тестваме точно тази система.

ДРУГАТА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА НОВОСТ е системата за активно управление, която завърта леко и задните колела. Радиусът на завой е под 11 метра и половина - колкото на по-късия с цял метър Volkswagen Golf. Всички А8 серийно се предлагат с quattro система за задвижване на четирите колела.

    
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)

   
НА ПЪТЯ А8 СЕ УСЕЩА стабилно, но тежичко - и неслучайно, защото на кантара уверено надхвърля двата тона. В комфортен режим на окачването завоите го разклащат като водно колело. Но в динамичен режим колата се преобразява напълно. Воланът е директен, макар и без много обратна връзка. 8-степенният автоматик сменя почти неусетно. Дизеловият V6 дава 286 коня, които ни се сториха съвсем достатъчни. Ако за вас не са, почакайте за S8 с неговия бензинов V-осмак и 600 конски сили.

   
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)

    
И МЕЖДУВРЕМЕННО ПЕСТЕТЕ ЗДРАВАТА от закуски. Базовата дизелова версия тръгва от 180 хиляди лева, което е приемливо за класа. Но списъкът с допълнителни екстри е безкраен, а числата са плашещи.
Две хиляди и петстотин лева за цвят металик. Седем хиляди за индивидуален цвят по избор. Три хиляди за електрически теглич. Седем хиляди за седалки с прооветряване и масаж. Тринайсет и петстотин за аудиосистемата на Bang & Olufsen с почти 2000 вата мощност. 11 хиляди за лазерни светлини. 5 хиляди за падаща масичка за задната седалка. Дори само пълният кожен пакет струва 27 хиляди лева - колкото добре оборудван VW Polo.

   
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)
 
  
Изобщо най-технологичната кола на пазара съвсем спокойно може да ви глътне над четвърт милион. Още едно доказателство, че интелектът в наши дни струва все по-скъпо.

  
Обръщане в бъдещето: тестваме новото Audi A8 (ВИДЕО)


Audi A8 50 TDI quattro
2967 куб. см работен обем (дизел)
286 к. с. максимална мощност
600 Нм макс. въртящ момент
5.9 секунди 0-100 км/ч


0 от 500
  • #28
    5 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    вземал 3 000 лв. и се чуди защо не му досигат за автомобил за 300 000 лв. хихихи виж за да притежаваш автомобил за 300 000 трябва да имаш мноооого сериозен бизнес и това няма да е единствен автомобил в гаража ти ще имаш поне 4 със същата стойност като жип за през зимата гт за през уикенда семеен автомобил за всекидневно ползване и т.н. така че с твоите 3 000 на месец квартира ток вода телефон ядене пиене да ти останат най много за билет за градския транспорт
  • #27
    22 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Никога няма да станат класики с тези биташки LED светлини и тъч грозотии в купето. Като станат на по 12-15 години ги подкарват разни дришльовци дето веднага ги продават при нужда от първи по-сериозен ремонт на някой още по-смотан балък, никой не ги поддържа както трябва.
  • #26
    17 rate up comment 5 rate down comment
    thebrainless ( преди 5 години )
    След някоя и друга година, тези коли с тази електроника(не визирам само Ауди), ще изглеждат нелепо изостанали и демоде, съответно никога няма да се превърнат в класика, а само цената ще им пада със забележителен устрем.
  • #25
    13 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Каквото и да направят ще си останат марка за простолюдието, което се изживява като хай-лайф.Гледахте ли клипа на Bri4ka от събора на Ауди?То е иекане, то е миекане, кебапчета, раздърпани тениски, анцузи ...
  • #24
    2 rate up comment 12 rate down comment
    До М ( преди 5 години )
    Това ако ти е нетно може. Ама при условие че съм Senior Accountant без извънредна работа и вземам чисто 3000 ако това ти е брутото - кофти.
  • #23
    9 rate up comment 15 rate down comment
    Дошо ( преди 5 години )
    Във всички случаи е по-умна от тези които ще наринат цял кош с пари за тоя сервизен толуп!
  • #22
    4 rate up comment 8 rate down comment
    до М ( преди 5 години )
    така и ще си останеш с мечтите ...и детските колички!
  • #21
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    човек с хиляда еуро заплата на чиновник си е въобразил че социалния му статус е да кара А8 хихиии е няма такава държава
  • #20
    11 rate up comment 4 rate down comment
    М ( преди 5 години )
    Между другото такава черна и голяма не е моята мечтана кола.. аз си мечтая за 993 кабрио от 1994....тя ми беше и още е във витрината под формата на модел 1/18 червена на бураго. Беше ми подарък за 8 мия рожден ден.. Цената им сега е .... добре да ида да си сипя една студена водица.
  • #19
    3 rate up comment 4 rate down comment
    М ( преди 5 години )
    Senior General Ledger accountant съм. Няма да споменавам в коя фирма, но по запознатите ще знаят кои са няколкото фирми където може да имаш подобна позиция. Изцяло с финансови услуги се занимава компанията в която аз работя. Да някои на по високи нива имат служебни коли, но и най-скъпата сред тях е Артеон р.На VW ни е парка още едно издаващо в коя фирма работя хаха :) Поздрави.