IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Привилегирована класа: тестваме новия Mercedes-Benz S560

Новата S-class на Mercedes е толкова близо до това да се кара сама, колкото законите позволяват в момента

За повечето автомобилни компании думата "фейслифт" е просто извинение да променят една-две линии по броните и светлините, да сложат нови джанти и после да ви пробутват старата си кола на леко повишена цена в продължение на още две години.
 
 

  
 
В СЛУЧАЯ С S CLASS на Mercedes обаче "фейслифт" означава точно обратното: почти непокътнат външен вид, но цели 6500 нови компонента, три нови двигателя, а също и системи за подпомагане, които са само на крачка от това да ви освободят напълно от нуждата да шофирате.
Тествахме обновената версия на най-продаваната луксозна лимузина в света в Швейцария и Германия, и си признаваме, че сме силно впечатлени.
Макар и не от пръв поглед.
  
  
Привилегирована класа: тестваме новия Mercedes-Benz S560
  
  
ВИЗУАЛНИТЕ ПРОМЕНИ по S-класата наистина не са много и ще трябва доста да се вгледате, за да ги засечете. Но няма как да не забележите колко по-интелигентен е станал този автомобил.
Круиз контролът например вече е свързан с навигацията и може автоматично да нагажда скоростта според особеностите на пътя - като намалява сам преди завои, железопътни прелези и всякакви други препятствия.
  
  
Привилегирована класа: тестваме новия Mercedes-Benz S560
  
  
НАЛИ ПОЗНАВАТЕ УСЕЩАНЕТО, когато се разсеете за миг и после трябва отчаяно да скачате на спирачките в завоя? Тук това няма как да стане. Но не бързайте да се вайкате какво стана с гордия човешки дух и така нататък - системата съвсем лесно може да се изключи, когато искате да имате пълния контрол.
Новата S class има също усъвършенстван асистент за поддържане на лентата, който може да следва пътя и без ваша помощ.
Комбинацията от двете системи на практика означава, че за пръв път имате действащ автопилот и за нормални пътища, не само за магистрали.
  
  
Привилегирована класа: тестваме новия Mercedes-Benz S560
  
  
НО ОТ MERCEDES НЕ ИСКАТ да нагазват в блатото на правни и етични спорове. Ззатова колата няма да ви позволи да свалите ръце от волана за прекалено дълго - ако го направите, тя ще включи аварийките и предпазливо ще спре, готова даже да повика спешна помощ.
Също като Е-класата, и S-класата може сама да сменя лентата на магистрала - трябва само да подадете мигач. Колата сама оглежда, преценява кога е безопасно и прави маневрата.

СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ДО новия асистент за паркиране - той сам си търси място, премерва го с точност до милиметър и ви дава сигнал, щом е подходящо. После трябва само да натиснете един бутон и да включите на задна. Оттам нататък автомобилът сам си върти волана, тръгва, спира и маневрира, докато се намести. Действа и при успоредно, и при напречно паркиране.
Вътре най-видимата промяна е, че двата 12-инчови екрана на мултимедията са слети от дизайнерите в един общ блок.
  
  
Привилегирована класа: тестваме новия Mercedes-Benz S560
  
  
ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ХВАЛЯТ МНОГО с новата система Energising Comfort - пет специални програми, които комбинират цвета на осветлението, музиката, парфюма от специалния ароматизатор и богатите масажни функции на седалките. Поотделно всеки компонент е много впечатляващ - особено масажът, който може да имитира дори нагорещени вулканични камъни. Но натрапването им в определена комбинация ни се стори леко досадно.
Материалите са все така скъпи и безукорни. На двата телевизора отзад можете да си пуснете всякакво съдържание - от телефон, флашка, таблет и каквото се сетите още.
  
  
Привилегирована класа: тестваме новия Mercedes-Benz S560
   
  
ПНЕВМАТИЧНОТО ОКАЧВАНЕ продължава да изглажда всички неравности, и като цяло пътното поведение не се е променило особено.
Изцяло променени са обаче двигателите под капака. Шестцилиндровият дизел на версиите 350 D и 400 D е със специално нанопокритие на цилиндрите, което намалява триенето, и е станал доста по-чист и икономичен.
6-цилиндровият редови бензин на S450 и S500 вече е мек хибрид, съчетан с 48-волтова електрическа система. Тя замества стартера, помага при ускорение и захранва всичките нови и сложни асистенти.
   
   
Привилегирована класа: тестваме новия Mercedes-Benz S560
  
  
НАЙ-ИНТЕРЕСЕН Е ОБАЧЕ върховият мотор - изцяло нов 4-литров V8 с туин турбо, който дава 469 коня във версията S560 и цели 612 - в AMG 63.
Звукът му е като от кутия с малки тигърчета, а ускорението е точно толкова леко и без усилие, колкото очаквате от един наистина луксозен автомобил.
Воланът се чувства едновременно солиден и прецизен. S-класата е много компетентна в завоите, но при над 2 тона тегло не бихме я нарекли точно игрива. Пък и задачата й е точно обратната: не да ви вдига пулса, а да го сваля.
   
  
Привилегирована класа: тестваме новия Mercedes-Benz S560
  
  
ПОНЕ ДОКАТО ВИ ВОЗИ, защото иначе ценовата листа за този Mercedes може спокойно да ви тласне към инфаркта. Най-базовият дизел ще ви струва минимум 176 000 лева. Нашата тестова S560 започва от 226 000, и това е преди да посегнете към списъка с допълнителни екстри. За него не е достатъчно само да ограбите банка - ще трябва да я източите.
Ако искате таванът да е от микрофазер, ще ви трябват почти 4 хиляди лева. Пакетът за безключов достъп е 3500. Мултимедията за задните седалки е 6 300. Панорамният покрив - 11 600. И така нататък.
   
  
Привилегирована класа: тестваме новия Mercedes-Benz S560
  
  
ИЗОБЩО ТОВА Е АВТОМОБИЛ, с който убедително можете да покажете на света колко сте богати. Но междувременно ще сте станали чувствително по-бедни. Освен ако не уволните шофьора си и не оставите на компютъра да ви вози, разбира се.


469 к. с. максимална мощност
700 Нм максимален въртящ момент
4.6 секунди 0-100 км/ч
530 литра обем на багажника


0 от 500
  • #18
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    НАЛИ ПОЗНАВАТЕ УСЕЩАНЕТО, когато се разсеете за миг и после трябва отчаяно да скачате на спирачките в завоя? Ами не, не го познаваме!Ние си гледаме в пътя.
  • #17
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Индиански Резерват ( преди 6 години )
    Хората с привилегии отдавна имат частни самолети и хеликоптери. Транспортът по земя за тях е примитивен все едно да яхнат магарета. Летателните средства са доста по - скъпи от сухоземните, което само доказва предназначението им за висшата класа.
  • #16
    12 rate up comment 3 rate down comment
    JDM_Mercedes ( преди 6 години )
    До колкото знам Мерцедес продава повече такива, от колкото Ауди А8 и БМВ 7-er, взети заедно.Не случайно S-Klasse задава стандарта в този сегмент.Винаги когато излезне нова генерация, другите са назад.И докато Ауди, БМВ, Лексус и Ягуар изкарат нещо по-добро, и хоп Мерцедес представят новата S-Klasse и другите пак са в ролята на догонващи.
  • #15
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до V-1 ( преди 6 години )
    Колега, все пак да имаме предвид, че продажбите и на BMW, и на Audi са рекордни в историята на марките и дори да са изпуснали престижа на първата позиция, едва ли го преживяват твърде тежко :D
  • #14
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А бе едно нещо ще кажа само: дай Боже всекиму! А иначе тези които и намират кусури са като лисицата и гроздето...
  • #13
    8 rate up comment 3 rate down comment
    до v-1 ( преди 6 години )
    Мерцедес дръпна, защото обнови моделната си гама...А колкото до това дали мога да коментирам автомобил за стотици хиляди левове - ами да, мога да го коментирам.Въпреки, че не карам автомобил за стотици хиляди левове, а карам хетчбек за 30 хиляди лева.Преди 15 години S класата изглеждаше поне едно ниво над BMW 7 и Audi A8!Сега не е така - 7-мицата е изключително красив автомобил, който следва традициите в дизайна на марката, а новата А8-ца е изключително футуристична и модерна!
  • #12
    7 rate up comment 8 rate down comment
    до Брандо ( преди 6 години )
    БМВ и Ауди продават все повече и повече и вземат от дяла при продажбите на Мерцедес!Виж колко са продавали преди 20 години, виж колко са продавали и преди 10 години, виж колко продават и днес.
  • #11
    24 rate up comment 3 rate down comment
    разбирачи ( преди 6 години )
    Имал съм удоволствието да карам S63(w222) S500(w221).Когато седнеш чувството и удоволствието от карането на тази кола са от друга величина.И е прехвалена само за човек ,който не знае какво и няма възможността да си я позволи.
  • #10
    22 rate up comment 4 rate down comment
    Merc ( преди 6 години )
    The King!
  • #9
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Брандо ( преди 6 години )
    Автомобилът е страхотен и заслужено е номер 1 !БМВ и Ауди не развиха формите си и затова изостават.