IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Според доклада на Goldman Sachs, петролната индустрия ще изпадне в криза през 2030 г.

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Анализаторите на банката Goldman Sachs представиха доклад, който предвижда какви ще бъдат резултатите от увеличаващото се производство на електрически автомобили. Според него, през 2030 г. се очакват огромни загуби за петролната индустрия, което ще се отрази пагубно на бюджета на някои държави по света.

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Експертите са начертали 3 сценария, които са озаглавени „базов”, „хиперсценарий” и „2 градуса по Целзий” (в случая се има предвид затоплянето на климата с 4 градуса до 2100 г.). В първия случая през 2030 г. електромобилите ще бъдат 6,5% от световния автопарк, във втория – 10%, а в третия – 15%.

Според изследването, през 2024 г. потреблението на петролни продукти ще достигне своя пик заради стремително развиващите се пазари, начело с Индия. След това обаче интересът към горивата ще започне рязко да спада.

Едновременно с това броят на електромобилите ще расте, като се очаква през 2030 г. те да достигнат 83 млн. Това е 40 пъти повече от 2016 г., когато колите на ток бяха 2 млн. Решаващо влияние за развитието на електрически транспорт ще окаже стойността на батериите. Сега те струват около 220 долара на киловат/час, но за да може електромобилите да се конкурират със стандартните автомобили, цената трябва да падне до 100 долара.

В сценария, написан от икономистите от Goldman Sachs, се казва, че през 2020 г. един кВт/ч ще струва 165 долара. Само след 5 години тя ще достигне 110 долара, а през 2030 г. вече ще е 75 долара. В случая това предвиждане е според „хиперсценария”, така че има възможни още два варианта.

Всичко това ще удари жестоко петролната промишленост. Цената на барел нефт продължава да пада и през 2030 г. целият отрасъл ще започне да губи по 1,3 трилиона долара на година. Цели 5 години преди това натоварването на заводите за преработка на нефт ще спадне до 81%, което е границата за печалба на компаниите. Под нея те вече са на загуба. През 2030 г. производителите на нефт ще загубят още 9% от пазара, а доходите им ще започнат да спадат с 93 млрд. на година.

От Goldman Sachs предупреждават, че по този начин развитието на електромобилите ще удари сериозно бюджета на държави, много от които разчитат именно на доходите от нефт за икономиката си.

Снимка: Nissan

Тагове: goldnan sachs
0 от 500
 • #39
  9 rate up comment 5 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Глупости на търкалета! Петролната индустрия НИКОГА няма да бъде разорена защото винаги ще са нужни пластмаси, винаги ще са нужни масла, а ще е нужен и мазут за електроцентралите! :D
 • #38
  5 rate up comment 5 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Добре, ама за тази година отново електрическите коли са под 1% от продажбие. А по прогназа на нтези същите, щяха да минат 4%. Как да им вярваш! Висят кабели от панелките, ... стига глупости!
 • #37
  7 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Хм, жена рускиня?! Съмнявам се! Той ходи на прайда и всички знаят, че той е жената и радва квартала. Може някой пиийнал руснак да му е запушил всички дупки по-грубо от обичайното и от там да му идва злобата към Русия. Или мъжът му да е бил руснак и да е имало домашно насилие в къщи. Както и да е няма да гадаем, но очевидното е, че поради някаква причина злобата му към Русия не е без причина. Насилван е като малък със сигурност. Параноята от руска заплаха е доста над нормата.
 • #36
  6 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Жена му, е била Рускиня и е радвала цялата махла, за това мрази Русия.
 • #35
  12 rate up comment 5 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  От най-голям износител на електроенергия на Балканите ще се превърнем в най-голям вносител. Как ви се струва тая работе евро-гАйски т0ле-расти? Чудничко нали! И после пак руснаците и Путин ще са ни виновни, понеже менторите от Козяк така са казали. Аре стига с тази пропаганда! Разсипаха ни промишлеността, образованието, здравеопазването, културата и науката, За армията, земеделието и животновъдството да не говорим. Тях буквално ги ликвидираха. Ама да де Путин е виновен за всичко...
 • #34
  18 rate up comment 4 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Т.е. ще се махнем от Лукойл и ще кацнем на скъпият и прескъп ток от мариците. Добре, че е Козлодуй, за да стане микса с по-евтин ток и да не е чак толкова скъп. Ами като го затворят новите ни „приятели“? Те точно и това искат де. Затвориха една камара блокове, които можеха да функционират дълги години безпроблемно, отказаха ни от Белене, Южен поток, а те си експлоатират още по-старите АЕЦ и строят Северен поток 2. Трябва да си сляп, за да не виждаш двойните стандарти и как ни цакат с всичко!
 • #33
  6 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  батакар ли си мфсбар ли си не знам ама не си за тоя сайт лек! чемодан, вокзал, сибир! дано по-скоро да пуснат евтини коли на ток и тоя лукойл наистина да заработи на загуба не само по документи.
 • #32
  11 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Нали хамериканците щяха да доставят втечнен газ за гАйропата за да се спрат доставките от Русия. На тройни цени, но кой ти гледа цените, като трябва да се гледат краварските интереси? Къде им е газа на краварите бе? Да не се е изпарил докато го прекарват с кораби през океана? Най-лошото е обаче, че има облъчени 0лиг0–френи, които им вярват и им се кланят. Дори и паметник на убийците летци им направиха, които избиха сумати и мирни български граждани без причина и без да сме воювали във ВСВ.
 • #31
  7 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  И какво постигнаха краварите, като смъкнаха цената на петрола? Едното голямо нищо! И какво постигнаха със санкциите - пак същото. Специално за ЕС загубите са много по-големи отколкото за Русия, която преструктурира износа и вноса от и към други държави. Та какво викаше за краварите и пуделите им? А кои са пропаднали и алкохолици е съвсем друга тема. Ходи на прайд и се плющи със себеподобните си и си мисли, че руснаците са алкохолици при условие, че са на 5-то място в света по консумиран алкохол
 • #30
  4 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Дай боже да спред да ползваме петрол за да можем да се освободим от Лукойл.