IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Според доклада на Goldman Sachs, петролната индустрия ще изпадне в криза през 2030 г.

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Анализаторите на банката Goldman Sachs представиха доклад, който предвижда какви ще бъдат резултатите от увеличаващото се производство на електрически автомобили. Според него, през 2030 г. се очакват огромни загуби за петролната индустрия, което ще се отрази пагубно на бюджета на някои държави по света.

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Експертите са начертали 3 сценария, които са озаглавени „базов”, „хиперсценарий” и „2 градуса по Целзий” (в случая се има предвид затоплянето на климата с 4 градуса до 2100 г.). В първия случая през 2030 г. електромобилите ще бъдат 6,5% от световния автопарк, във втория – 10%, а в третия – 15%.

Според изследването, през 2024 г. потреблението на петролни продукти ще достигне своя пик заради стремително развиващите се пазари, начело с Индия. След това обаче интересът към горивата ще започне рязко да спада.

Едновременно с това броят на електромобилите ще расте, като се очаква през 2030 г. те да достигнат 83 млн. Това е 40 пъти повече от 2016 г., когато колите на ток бяха 2 млн. Решаващо влияние за развитието на електрически транспорт ще окаже стойността на батериите. Сега те струват около 220 долара на киловат/час, но за да може електромобилите да се конкурират със стандартните автомобили, цената трябва да падне до 100 долара.

В сценария, написан от икономистите от Goldman Sachs, се казва, че през 2020 г. един кВт/ч ще струва 165 долара. Само след 5 години тя ще достигне 110 долара, а през 2030 г. вече ще е 75 долара. В случая това предвиждане е според „хиперсценария”, така че има възможни още два варианта.

Всичко това ще удари жестоко петролната промишленост. Цената на барел нефт продължава да пада и през 2030 г. целият отрасъл ще започне да губи по 1,3 трилиона долара на година. Цели 5 години преди това натоварването на заводите за преработка на нефт ще спадне до 81%, което е границата за печалба на компаниите. Под нея те вече са на загуба. През 2030 г. производителите на нефт ще загубят още 9% от пазара, а доходите им ще започнат да спадат с 93 млрд. на година.

От Goldman Sachs предупреждават, че по този начин развитието на електромобилите ще удари сериозно бюджета на държави, много от които разчитат именно на доходите от нефт за икономиката си.

Снимка: Nissan

Тагове: goldnan sachs
0 от 500
 • #59
  6 rate up comment 4 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Повече мощности не ни трябват, Кремиковци за щастие не работи. АЕЦове пък въобще, хората в нормалните държави ги закриват, минавайки на ВЕИ.
 • #58
  5 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Резултатите от последния немски държавен търг за нови проекти за вятърна енергия разкриха, че цената на киловатчас е намалявал от 5,71 евроцента през май до 4,28 евроцента сега, през август. Резултатите бяха публикувани от регулатора Bnetza във вторник. Те показват и, че Германия е издала лицензи за 1 GW нови наземни ветроенергийни мощности. Търгът е вторият по нова система за лицензиране, въведена тази година, за да засили конглокенцията между разработчиците и да намали още повече разходите за вятърна енергия. Вместо да договаря фиксирана цена, новият режим осигурява лицензи само за проектите, които приемат възможно най-ниската субсидия в рамките на определен капацитет. Около 90% от печелившите оферти идват от граждански групи, които са облагодетелствани от новата система.
 • #57
  4 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  "Може и нищо да не струва, ако е закрият нали и открият други мощности Токът от АЕЦ Белене няма да е по-скъп!!" Вече са ти отговорили на другите въпроси. В голяма заблуда си Обаче за цената на тока от Белене. Минималната цена ще е 7,5 евроцента. Успех с продаването. В следващия пост Ще копирам как вървят цените на вятърната енергия и Как се формулират, за разлика от заробващите за половин век цени на АЕЦ. Само за времето на изграждане на една АЕЦ, инвестицията би се откупила при ВЕИ мощност.
 • #56
  3 rate up comment 4 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  00:20:57 MW АЕЦ 2038 Кондензационни ТЕЦ 1612 Топлофикационни ТЕЦ 233 Заводски ТЕЦ 96 ВЕЦ 9 Малки ВЕЦ 109 ВяЕЦ 169 ФЕЦ 0 Био ТЕЦ 12 Товар РБ 3810 Хм, объркал съм кода и не се е изпратило снощи. Сега погледнах как е била консумацията тази нощ: Въпреки студа, консумацията е паднала до 3,226 GW. Ами ако имахме още дори само един реактор? Какво щяхме да правим излишната енергия? Мощността на АЕЦ нито може да се изключва и включва бързо нито да се регулира бързо. Не ни трябва, излишен е!
 • #55
  7 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Тъй наречената еврейско-американска банка начертала сценарий. Тези типове открай време чертаят само сценарии - след тези сценарии само смърт и разруха по света - революции, войни, перестройки, диктатури, тероризъм и накрая все те са чисти и ни лук яли, ни лук мирисали. *** и отвъдокеанските ви сценаристи долни и гнусни.
 • #54
  9 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  5GW АЕЦ в Турция би осигурила 5-7% от консумацията. 4GW АЕЦ в България биха осигурили 150% от консумацията, която в някои случаи пада до 2,7GW Въпроса ми е, какво ще правим излишната енергия? При положение, че тази година износът е паднал с 15%, заради по-евтината ВЕИ енергия, кой ли ще иска да купи на едро на 15ст. от Белене . Колко ще е нощната тарифа? Ами тока от ВЕИ и топлофикация какво ще го правим? Консумацията щяла да пада през следващите години.
 • #53
  5 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Ако тези 4 АЕЦ според тебе са в строеж, то Белене е на етап завършване спрямо тях. Малко инфо от преди 10 год да прецениш напредъка: Турция готова за изграждането на първата си атомна централа 14.02.2008 16:28 face="Arial, sans-serif"> Теренът за изграждането на първата атомна централа на Турция в района на Аккую, в средиземноморския град Мерсин е готов за строителни работи, които могат да започнат веднага, съобщи Окай Чакъроолу, директор на турската Комисия за атомна енергия, цитиран от в. “Хюриет”. По думите на енергийния министър на страната Хилми Гюлер лицензирането за същата цел на друг турски район – около черноморския град Синоп, също ще бъде готово до края на годината. По информация на турския Сабах има вероятност първата атомна централа в страната да бъде изградена именно в Синоп.
 • #52
  8 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  (Капиталистите нямат сметка и полза от средна класа.)Какви глупости пишеш бре в развитите капиталистически страни минималната заплата е достатъчна за да си средна класа зависи какво разбираш ти и дори с минимална в Южна Корея която е 6.70долара на час си живееш по-добре от 90% от северняците а в Тайван с 700долара минимална пак си си по-добре от повечето континентални китайци за Офшорките и ниските данъци на богатите няма как да не съм съгласен че са несправедливи
 • #51
  6 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Миналата седмица имаше инфо, че "дизел гейт" и насъчил купуването на бензинови коли, а не на електрически. Продажбите на хибриди и plug-in вървяли вяло и за 2017 процентът им е под един.
 • #50
  5 rate up comment 5 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Оня пък със злините сигурно си ти, защото двама такива тАпанара да се съберете е малко изключено. Най-голямата злина е алчният, див капитализъм за който няма никакви граници. Алчността, а не нещо друго ще погуби човечеството. Капиталистите трупат и трупат и все не им стига. Следиш ли тенденциите по света, че богатите стават още по-богати, а бедните още по-бедни. Забелязваш ли, че средната класа изчезва навсякъде. Капиталистите нямат сметка и полза от средна класа. Те искат само бачкатори. Факт!