IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Според доклада на Goldman Sachs, петролната индустрия ще изпадне в криза през 2030 г.

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Анализаторите на банката Goldman Sachs представиха доклад, който предвижда какви ще бъдат резултатите от увеличаващото се производство на електрически автомобили. Според него, през 2030 г. се очакват огромни загуби за петролната индустрия, което ще се отрази пагубно на бюджета на някои държави по света.

Водеща световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Експертите са начертали 3 сценария, които са озаглавени „базов”, „хиперсценарий” и „2 градуса по Целзий” (в случая се има предвид затоплянето на климата с 4 градуса до 2100 г.). В първия случая през 2030 г. електромобилите ще бъдат 6,5% от световния автопарк, във втория – 10%, а в третия – 15%.

Според изследването, през 2024 г. потреблението на петролни продукти ще достигне своя пик заради стремително развиващите се пазари, начело с Индия. След това обаче интересът към горивата ще започне рязко да спада.

Едновременно с това броят на електромобилите ще расте, като се очаква през 2030 г. те да достигнат 83 млн. Това е 40 пъти повече от 2016 г., когато колите на ток бяха 2 млн. Решаващо влияние за развитието на електрически транспорт ще окаже стойността на батериите. Сега те струват около 220 долара на киловат/час, но за да може електромобилите да се конкурират със стандартните автомобили, цената трябва да падне до 100 долара.

В сценария, написан от икономистите от Goldman Sachs, се казва, че през 2020 г. един кВт/ч ще струва 165 долара. Само след 5 години тя ще достигне 110 долара, а през 2030 г. вече ще е 75 долара. В случая това предвиждане е според „хиперсценария”, така че има възможни още два варианта.

Всичко това ще удари жестоко петролната промишленост. Цената на барел нефт продължава да пада и през 2030 г. целият отрасъл ще започне да губи по 1,3 трилиона долара на година. Цели 5 години преди това натоварването на заводите за преработка на нефт ще спадне до 81%, което е границата за печалба на компаниите. Под нея те вече са на загуба. През 2030 г. производителите на нефт ще загубят още 9% от пазара, а доходите им ще започнат да спадат с 93 млрд. на година.

От Goldman Sachs предупреждават, че по този начин развитието на електромобилите ще удари сериозно бюджета на държави, много от които разчитат именно на доходите от нефт за икономиката си.

Снимка: Nissan

Тагове: goldnan sachs
0 от 500
 • #49
  9 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  АЕЦ Белене го замразяват 1990 г. познай кои! Същите които купиха и дадоха без пари Мариците, за да ни заробят много години напред. Там м нещата бяха почти готови, реакторите направени и оставаха строежа и монтирането им. Цената на централата щеше да е супер ниска, защото всичко беше договорено по времето на бай Тошо. Да обаче „демократите“ и техните ментори не разрешиха да се случи, както и на Южен поток не разрешиха да се случи. Абе ти *** ли си наистина или само се правиш,че не разбираш?!
 • #48
  5 rate up comment 5 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  1. Турция ще строи 3 АЕЦ, Румъния още една! 2. 2027 г. изтича договорът и до тогава, както и до сега плащаме от скъп по-скъп ток. Така ли е или не? Отговори, както аз ти отговарям! 3. Какво ще стане е въпрос на време. Сега и в момента обаче общо 28 г. ние плащаме изключително скъп ток на 2 централи, които са ни вързали ръцете заради подписани договори 4. Ти кажи колко ще струва! Може и нищо да не струва, ако е закрият нали и открият други мощности Токът от АЕЦ Белене няма да е по-скъп!!!
 • #47
  8 rate up comment 1 rate down comment
  Всъщност... ( преди 2 години )
  тоя т.нар. "анализ" показва двете най-големи злини в съвременното общество - банките и петролната индустрия! Третата - производството на цигари и тютюнопушенето уж се "изкоренява" , има-няма вече 10-на години... Та всеки сам да си направи извода.
 • #46
  4 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  пишете Колко милиарда струва АЕЦ "Белене"? в гугъл
 • #45
  4 rate up comment 8 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  АЕЦ Белене би струвал поне 20 милиарда а тока ще е най-малко 2 пъти по-скъп от този на Козлодуй
 • #44
  4 rate up comment 5 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Виждам че много разбираш, Ще ми отговориш ли на няколко въпроса? 1.Изброй ми поне две може и повече атомни централи които се строят наоколо? 2.Кога изтича договора на американските централи? 3.От американските или от българските тецове ще е по-евтина енергията след 2020 година когато трябва да се плащат зелени сертификати за замърсяването за всеки тон въглероден двуокис изпуснат в атмосферата? 4. Колко ще стане енергията, ако инвестират и те в пречиствателни съоръжения? Цената не е всичко!
 • #43
  12 rate up comment 5 rate down comment
  електричар ( преди 2 години )
  И как ще искат американците да строим втора АЕЦ, като могат да си имат ТЕЦ-овете и да ни продават прескъп ток на нереално високи цени, които са им гарантирани от държавата! От енергиен център на Балканите се превръщаме в енергийно джудже и за съжаление докато около нас строят АЕЦ ние си закриваме мощностите. Какв електромобили, какви 5 лв. Та ние тока скоро ще започнем да го внасяме. До там ни докараха демократите, ГРОБаджиите и всчьички останали слуги на запада.
 • #42
  10 rate up comment 3 rate down comment
  електричар ( преди 2 години )
  Кое как е незная, но ТЕЦ Марица изток 1 и 3, които ги подарихме на американците бълват най-скъпият ток у нас. Заробени сме с дългосрочни договори за изкупуване на тока, който произвеждат. Всеки киловат час електроенергия държавата е длъжна да им го плати по цени, които са с над 30% по-високи от тези на същата, но държавна ТЕЦ Марица изток 2, която не успяха да е харижат и с над 50% по-високи от тези на АЕЦ Козлодуй. Смятайте за каква огромна далавера и заробване говорим!
 • #41
  4 rate up comment 2 rate down comment
  нимо ( преди 2 години )
  То беше ясно , че не им е толкова за екологията колкото искаха да фалират някой държави всичко е политика
 • #40
  5 rate up comment 2 rate down comment
  пена ( преди 2 години )
  "Добре, ама за тази година отново електрическите коли са под 1%" В момента са почти 2% и в Европа, и в Америка, и в Китай. Това въобще не е малко за толкова млад сегмент от пазара