IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Загубите на Tesla не попречиха на Мъск да получи най-много пари

Шефът на производителя на електромобили е заработил 1.34 млрд. долара през 2016

Загубите на Tesla не попречиха на Мъск да получи най-много пари

През 2016 г. шефът на производителя на електромобили Tesla Motors – Илон Мъск, е получил от компанията възнаграждение в рамер на 1,34 млрд. долара. Това го прави най-високо платеният топ-мениджър в автомобилната индустрия.

Загубите на Tesla не попречиха на Мъск да получи най-много пари

Бизнесменът на няколко пъти публично обявяваше, че не получава нито цент заплата, въпреки че заема длъжността генерален директор. По законите на Калифорния, където е регистрирана компанията, на него му се полага минимално възнаграждане, но той се е оказал и от него.

Само че във финансовите документи на производителя на електромобила за 2016 г. (компанията е публична и е длъжна да разкрие пълната информация) се посочва, че компенсациите, получени от Мъск през миналата година, са в размер на 1,34 млрд. долара. Това е с 3,8% повече от 2015 г. и изглежда доста странно на фона на обявените от Tesla загуби в размер на 900 млн. долара годишно.

От компанията побързаха да обяснят, че сумата е реализирана от повишаването на стойността на акциите на Tesla. Когато през 2012 г. Мъск застава начело на фирмата той получава правото да разполага с тях и според останалите акционери и съвета на директорите, се е справил отлично. Представител на Мъск обяви, че по-рано тази година шефът му е бил принуден да продаде акции за 593 млн. долара, за да си плати данъците за получената сума.

Факт е обаче, че Мъск е изкарал много повече пари от всички останали топ-мениджъри в автомобилния отрасъл. За 2016 г. на второ място е президентът на компанията за различни компоненти за автомобилната индустрия TS Connective - Томас Линч, който е получил 32,1 млн. А на трето се нарежда бившият генерален директор на Ford Motor Co. Марк Филдс, на когото компанията е изплатила 16 млн. долара за 2016 г.

Снимка: Tesla






 

Тагове: tesla motors
0 от 500
  • #4
    22 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Взел възнаграждения заради глокса на акциите на Тесла, а като падне глокса ще върне ли получените бонуси? Те и от Енрон така правеха надуваха глокса, кешираха и после всички знаем как приключиха.
  • #3
    25 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Компанията заработила 900 милиона загуби, той заработил 1340 милиона в собственият джоб, аз си мислех, че такива неща стават само в България.
  • #2
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Четох, че 60% от българите били функционално неграмотни, можели да четат но не разбирали прочетеното. Много се чудих как е възможно подобно нещо. Прочетох ти коментара и разбрах какво е да си функционално неграмотен...
  • #1
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мъск знае съдбата на Тесла затова бърза да кешира колкото може повече. Като Тесла се сгромоляса Мъск ще е източил няколко милиарда от компанията.