IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Загубите на Tesla не попречиха на Мъск да получи най-много пари

Шефът на производителя на електромобили е заработил 1.34 млрд. долара през 2016

Загубите на Tesla не попречиха на Мъск да получи най-много пари

През 2016 г. шефът на производителя на електромобили Tesla Motors – Илон Мъск, е получил от компанията възнаграждение в рамер на 1,34 млрд. долара. Това го прави най-високо платеният топ-мениджър в автомобилната индустрия.

Загубите на Tesla не попречиха на Мъск да получи най-много пари

Бизнесменът на няколко пъти публично обявяваше, че не получава нито цент заплата, въпреки че заема длъжността генерален директор. По законите на Калифорния, където е регистрирана компанията, на него му се полага минимално възнаграждане, но той се е оказал и от него.

Само че във финансовите документи на производителя на електромобила за 2016 г. (компанията е публична и е длъжна да разкрие пълната информация) се посочва, че компенсациите, получени от Мъск през миналата година, са в размер на 1,34 млрд. долара. Това е с 3,8% повече от 2015 г. и изглежда доста странно на фона на обявените от Tesla загуби в размер на 900 млн. долара годишно.

От компанията побързаха да обяснят, че сумата е реализирана от повишаването на стойността на акциите на Tesla. Когато през 2012 г. Мъск застава начело на фирмата той получава правото да разполага с тях и според останалите акционери и съвета на директорите, се е справил отлично. Представител на Мъск обяви, че по-рано тази година шефът му е бил принуден да продаде акции за 593 млн. долара, за да си плати данъците за получената сума.

Факт е обаче, че Мъск е изкарал много повече пари от всички останали топ-мениджъри в автомобилния отрасъл. За 2016 г. на второ място е президентът на компанията за различни компоненти за автомобилната индустрия TS Connective - Томас Линч, който е получил 32,1 млн. А на трето се нарежда бившият генерален директор на Ford Motor Co. Марк Филдс, на когото компанията е изплатила 16 млн. долара за 2016 г.

Снимка: Tesla






 

Тагове: tesla motors
0 от 500
  • #14
    19 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тука някакви зидаро-мазачи и тираджий коментират неща които не са им ясни. Загубите на тесла са в следствие на това ще харчат в момента големи суми за заводи за батерии и фабрики за коли, които ще започнат скоро да бълват продукция, която ще умножи пари изхарчени за тях многократно. Ако бяха на загуба и не са инвестирали пари тогава е притеснително. Дори и да фалират тези фабрики могат да се продадат така че тези загуби не са като да търкаш билетчета и да не спечелиш.
  • #13
    22 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мъск е гениален манипулатор и цар на маркетинга, не може да му се отрече. Само Джобс беше по-добър от него. Но за разлика от Мъск Джобс стижеше яко овцете и правеше огромни печалби. Мъск за сега стиже само лековерните инвеститори, който чакат да си видят инвестицията на печалба. Ще почакат още доста.
  • #12
    16 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тесла яко горят кеш... а резултати никакви.
  • #11
    18 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    900 милиона загуби на 84000 произведени автомобила, това прави 10700 долара загуба на произведен автомобил. Браво браво, 2015 загубите на произведен автомобил бяха наполовина по-малки. При Модел 3 загубата на произведен автомобил ще нарасне с още 50%.
  • #10
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Плъховете първи напускат потъващият кораб. Не случайно Мерцедес и Тойота отдавна продадоха акциите си защото прекрасно знаеха какво ще последва..... Чакаме деня на големият взрив.
  • #9
    10 rate up comment 12 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Е напълно нормално е като се вдигат акциите и той притежава акции на хартия да има дебела печалба. Но това не са пари, които са извадени от компанията и сложени в неговия джоб. Поредната неадекватна "новина"
  • #8
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Още един пирон в балоина Тесла!
  • #7
    12 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Доказано е, че феновете на ВАг НЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ.Форумният ВАГ-инал не прави изключение и всекидневно ни го доказва. Освен японските автомобили сега и Тесла му пречи нещо да си кара TDI-то нов внос. Разправя за балони, замърсяване от батерии, недостиг на електричество и какви ли не други глупости. Всички му се смеят, а той си вярва.За негово най-голямо съжаление Тесла не само се разраства и строи нови заводи, но и започва да доминира при високотехнологичните ел.автомобили.Смешен си ВАГи!
  • #6
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Значи ако купиш една акция за 10 долара и след няколко години тя стане 1000 долара не дължиш никакви данъци. Чак ако решиш да я продадеш тогава трябва да платиш данък върху реализираната печалба, като от реализираната печалба можеш да си прихванеш загуби от други сделки. Така че щом Мъск е трявало да плати данъци явно е реализирал печалба било то като заплата било то като опции върху глокса или било то като продажба на акции.
  • #5
    15 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Този назначен бизнесмен, бутафорна пионка и безгласна буква е сложен точно затова там - да се прави на всезнаещ пенкилер, а всъщност от него да не зависи нищо...