IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо легендарният VR6 двигател на VW умря?

През 90-те концепцията за шахматно разположени цилиндри е революционна, а днес - вече излишна

Когато дебютира в началото на 90-те, VR6 двигателят на Volkswagen е оценен като истинска революция. По това време инженерите на германската компания решават да комбинират качествата на редовия и V-образния двигател, за да извлекат най-доброто от двата свята.
     

Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)
  
  
Резултатът е двигател с 6 цилиндъра, разположени в шахматна последователност, който разполага с мощността на истински V6, но е с приблизителните размери на 4-цилиндров редови мотор. VR6 агрегатът е монтиран в няколко модела, сред които Corrado и Golf, като тези техни версии се превръщат в истински култ на своето време.
  
  
Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)
  
  
Днес VR6 концепцията все още се среща в американски версии на Volkswagen Atlas, Volkswagen Passat и Porsche Cayenne, но за съжаление времето на този двигател бавно, но сигурно отминава. Защо се случва това, можем да видим в новото видео от канала Engineering Explained в YouTube.

Оказва се, че с развитието на технологиите, ползите от VR6 конфигурацията намаляват драстично. Пазарът вече предлага купища 4-цилиндрови турбо двигатели, които предлагат по-добър разход на гориво и сходна мощност в по-малка и лека опаковка.

  
Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)
  
  
Volkswagen разработва VR6 двигателя си преди турбокомпресорите да се превърнат в нещо обичайно в обикновените ежедневни автомобили. Сега времената са други и един турбокомпресор с лекота може да ни спести нуждата от два допълнителни цилиндъра. Днешните 4-цилиндрови турбо мотори имат висок въртящ момент, минимална „турбо дупка“ и добра издръжливост. В миналото именно тези качества гарантираха успеха на VR6 на борда на спортните модификации, но днес това е двигател без сериозна причина за съществуване.
  
 
Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)

Така например, във Volkswagen Atlas двигателят не предлага толкова много въртящ момент, колкото по-малкият му 4-цилиндров колега. Нещо повече, оборотният диапазон, в който 6-цилиндровият агрегат генерира максималната си мощност, всъщност е по-малък, отколкото този при 4-цилиндровия турбо двигател. Може би това е и причината Volkswagen да не предлага VR6 в Европа, където клиентите с охота приемат компактните 4-цилиндрови двигатели.

Все пак, VR6 моторът на германците не е съвсем мъртъв. Bentley продължава да използва W12 двигател, който на практика представлява два слепени VR6 мотора. Изводът е, че ако ви е толкова мъчно, че Volkswagen вече не продава Golf VR6, винаги можете да си купите Bentley Continental GT. 

 

 

0 от 500
  • #9
    30 rate up comment 9 rate down comment
    trb ( преди 6 години )
    Естествено, че не е разцепвал. 3ка VR6 набира с половин секунда по-бързо от 145QV. С 19 коня отгоре е и е с 45кг по-тежка.Разликата е нютоните е 48 в полза на голфа.
  • #8
    26 rate up comment 12 rate down comment
    trb ( преди 6 години )
    Админчето генерира коментари :) Или пък някой скучаещ дилър от празнен шоурум на японска марка :)
  • #7
    29 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Разцепвал бил. И по някое време се събуждаш нали, гледаш ... ах то пък било на сън. ***.
  • #6
    22 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    хахахадошо пак не се е пил хаповете и яко хейти !
  • #5
    21 rate up comment 28 rate down comment
    Облечен фаджия ( преди 6 години )
    Кажи му ВАГ и го остави да се дави.
  • #4
    23 rate up comment 29 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Легендарен двигател на СОЦваген - разбирайте, може да измине 100 000км без основен ремонт
  • #3
    39 rate up comment 24 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Няма дза забравя далечната 98г. един авер си купил голф Вр6 мисля сто седемдесет и няколко коня, буча бръмча трещя страшен бил да излизам. Тогава имах Алфа 145 QV 150кс. Направо го разцепвах на всички състезания 400м. 1000м на завои, оня кютук тежеше и зверси кедозавиваше, и накрая разход с поне 3-4л отгоре на Алфата. Страшно недоразумение, тва само в Щатите може да се продава.
  • #2
    23 rate up comment 9 rate down comment
    Революционер ( преди 6 години )
    Новата стока трябва да се продава. Как иначе ще го купуват хората ако не им вземеш акъла с гръмки думи като "революционно", "страхотно", "легендарно" и какво ли още не.Всичко е маркетинг, и не само при този производител...
  • #1
    30 rate up comment 23 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ахааа, значи в евтините модели на марката няма да се предлага ппорази редица недостатъци, а в луксозната Бентли ще ви пробутват не един, а цели два подобни двигателя. Много странно решение наистина.Истината за този мотор е че е много неикономичен, не може да се справи с еконормите, има много кофти охлаждане на цилиндрите, прегрява, криви глава и задира. Основен ремонт не може да му се прави, а разходът на масло е пословичен. Като идея е супер, но изпълнението е супер зле.