IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо легендарният VR6 двигател на VW умря?

През 90-те концепцията за шахматно разположени цилиндри е революционна, а днес - вече излишна

Когато дебютира в началото на 90-те, VR6 двигателят на Volkswagen е оценен като истинска революция. По това време инженерите на германската компания решават да комбинират качествата на редовия и V-образния двигател, за да извлекат най-доброто от двата свята.
     

Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)
  
  
Резултатът е двигател с 6 цилиндъра, разположени в шахматна последователност, който разполага с мощността на истински V6, но е с приблизителните размери на 4-цилиндров редови мотор. VR6 агрегатът е монтиран в няколко модела, сред които Corrado и Golf, като тези техни версии се превръщат в истински култ на своето време.
  
  
Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)
  
  
Днес VR6 концепцията все още се среща в американски версии на Volkswagen Atlas, Volkswagen Passat и Porsche Cayenne, но за съжаление времето на този двигател бавно, но сигурно отминава. Защо се случва това, можем да видим в новото видео от канала Engineering Explained в YouTube.

Оказва се, че с развитието на технологиите, ползите от VR6 конфигурацията намаляват драстично. Пазарът вече предлага купища 4-цилиндрови турбо двигатели, които предлагат по-добър разход на гориво и сходна мощност в по-малка и лека опаковка.

  
Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)
  
  
Volkswagen разработва VR6 двигателя си преди турбокомпресорите да се превърнат в нещо обичайно в обикновените ежедневни автомобили. Сега времената са други и един турбокомпресор с лекота може да ни спести нуждата от два допълнителни цилиндъра. Днешните 4-цилиндрови турбо мотори имат висок въртящ момент, минимална „турбо дупка“ и добра издръжливост. В миналото именно тези качества гарантираха успеха на VR6 на борда на спортните модификации, но днес това е двигател без сериозна причина за съществуване.
  
 
Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)

Така например, във Volkswagen Atlas двигателят не предлага толкова много въртящ момент, колкото по-малкият му 4-цилиндров колега. Нещо повече, оборотният диапазон, в който 6-цилиндровият агрегат генерира максималната си мощност, всъщност е по-малък, отколкото този при 4-цилиндровия турбо двигател. Може би това е и причината Volkswagen да не предлага VR6 в Европа, където клиентите с охота приемат компактните 4-цилиндрови двигатели.

Все пак, VR6 моторът на германците не е съвсем мъртъв. Bentley продължава да използва W12 двигател, който на практика представлява два слепени VR6 мотора. Изводът е, че ако ви е толкова мъчно, че Volkswagen вече не продава Golf VR6, винаги можете да си купите Bentley Continental GT. 

 

 

0 от 500
  • #29
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Ха ха ( преди 4 години )
    "инженерите на Фолксваген"....голям смях, ми умира щото тия инженери нищо не са измислили, измислили са го инженерите на Ланчия, а те тъпо са го приложили в немските ***
  • #28
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Ksiks ( преди 5 години )
    Ами купи си поддържан автомобил а не най евтиния *** който си намерил. Имах Пасат сега карам А6. Само консумативи сменям. Купуваш евтино излиза ти скъпо. Явно някои хора още не са си научили урока
  • #27
    11 rate up comment 11 rate down comment
    Vlado ( преди 5 години )
    Само които не е имал vr6 незнае колко калпави са тия мотори ,всъщност я се несещам за читав мотор на VAG , ако некои знае да ме светне.
  • #26
    8 rate up comment 5 rate down comment
    miko ( преди 6 години )
    За големите разбирачи тук във форума ще напиша какво знам от опит.Имам файтон W12.На 200к километра е. От смяна до смяна не гори грам масло, а удоволствието от шофирането и звука са феноменални.За пръв път в този сайт разбрах че има двигател на който да е невъзможно да му се направи основен ремонт.
  • #25
    0 rate up comment 13 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 6 години )
    леген-дарен!
  • #24
    12 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Този мотор не скача а направо фърчи над 1000 коньа.Туй обаче е начално ниво. Следващотот е на 1500 кончета, а по-следващото е на 2000 куци немски магарета и един ***.и.л зад волана.Абе тук вярвате ли си на писаниците или пишете колкото да не заспите?
  • #23
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "1.8Т или по -известния във Ауди форума като ТРЪЦ."ТРЪЦ щото се газифицираше без проблем ли? Мотора е наистина добър стига да се избяга от този с горящите комутатори. А те са 4ри на брой"При подходяща и качествена оптимизация, този мотор скача до 250+ коня"Скача много над 250+, по скоро около 300-350
  • #22
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Да не се бъркаш за 1,6 мотора 101 к.с."Аз съм карал такъв мотор и никога не съм наливал. Купих колата на 216к км и я продадох на 273к км. Проблеми имах само със замърсяващ се от въздуха дебитомер. Така че според мен е до късметП.С. Идваше и леко слаб
  • #21
    27 rate up comment 7 rate down comment
    SS ( преди 6 години )
    При положение че никога не сте виждали VR6 на живо, как така определяте че двигателя е калпав, ненадежден и невървежен. Аз препоръчвам на хората обичащи мощен, евтин и надежден атмосверен мотор да си вземат VR. Особено готино усещане е да имаш пълният въртящ момент в 3000об. и в същото време да можеш да се насладиш когато атмосверният мотор се разгръща в големия диапазон от обороти.
  • #20
    26 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами кой те кара да си вземаш VAG бе колега?Кой те бие в главата да го правиш!Зная, че на феновете на тази марка никога не ви е скучно, защото сте се вкарали в голямо приключение с тези коли, но не всички са, като вас. На някой им се живее спокойно и искат да се наслаждават на живота, а не той да им минава от един в друг ремонт и все да има нещо за правене.Колата е да ти служи на теб, а не ти на нея. VAG-собствениците служат на колите си. Като роби са им и им харесва явно...