IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо легендарният VR6 двигател на VW умря?

През 90-те концепцията за шахматно разположени цилиндри е революционна, а днес - вече излишна

Когато дебютира в началото на 90-те, VR6 двигателят на Volkswagen е оценен като истинска революция. По това време инженерите на германската компания решават да комбинират качествата на редовия и V-образния двигател, за да извлекат най-доброто от двата свята.
     

Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)
  
  
Резултатът е двигател с 6 цилиндъра, разположени в шахматна последователност, който разполага с мощността на истински V6, но е с приблизителните размери на 4-цилиндров редови мотор. VR6 агрегатът е монтиран в няколко модела, сред които Corrado и Golf, като тези техни версии се превръщат в истински култ на своето време.
  
  
Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)
  
  
Днес VR6 концепцията все още се среща в американски версии на Volkswagen Atlas, Volkswagen Passat и Porsche Cayenne, но за съжаление времето на този двигател бавно, но сигурно отминава. Защо се случва това, можем да видим в новото видео от канала Engineering Explained в YouTube.

Оказва се, че с развитието на технологиите, ползите от VR6 конфигурацията намаляват драстично. Пазарът вече предлага купища 4-цилиндрови турбо двигатели, които предлагат по-добър разход на гориво и сходна мощност в по-малка и лека опаковка.

  
Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)
  
  
Volkswagen разработва VR6 двигателя си преди турбокомпресорите да се превърнат в нещо обичайно в обикновените ежедневни автомобили. Сега времената са други и един турбокомпресор с лекота може да ни спести нуждата от два допълнителни цилиндъра. Днешните 4-цилиндрови турбо мотори имат висок въртящ момент, минимална „турбо дупка“ и добра издръжливост. В миналото именно тези качества гарантираха успеха на VR6 на борда на спортните модификации, но днес това е двигател без сериозна причина за съществуване.
  
 
Защо легендарният VR6 двигател на VW умира? (ВИДЕО)

Така например, във Volkswagen Atlas двигателят не предлага толкова много въртящ момент, колкото по-малкият му 4-цилиндров колега. Нещо повече, оборотният диапазон, в който 6-цилиндровият агрегат генерира максималната си мощност, всъщност е по-малък, отколкото този при 4-цилиндровия турбо двигател. Може би това е и причината Volkswagen да не предлага VR6 в Европа, където клиентите с охота приемат компактните 4-цилиндрови двигатели.

Все пак, VR6 моторът на германците не е съвсем мъртъв. Bentley продължава да използва W12 двигател, който на практика представлява два слепени VR6 мотора. Изводът е, че ако ви е толкова мъчно, че Volkswagen вече не продава Golf VR6, винаги можете да си купите Bentley Continental GT. 

 

 

0 от 500
  • #19
    13 rate up comment 9 rate down comment
    патил ( преди 6 години )
    Да не се бъркаш за 1,6 мотора 101 к.с.Имах Ауди А4 с този мотор и гореше маслото, като за световно. От София до Бургас 2 пъти съм доливал. Винаги държах една 5 литрова туба масло в багажника и доливах ли доливах, докато накрая ми писна и е разкарах тази ***. А не беше на много километри. 200 и нещо хил. Поне така пишеше на километража.
  • #18
    12 rate up comment 10 rate down comment
    патил ( преди 6 години )
    Смяна на гумичките на клапаните оправя нещата. На моя Пасат ги смених на 300 и нещо хил. км. Можех дори да не ги сменям, защото не харчеше чак толкова много масло около 300-400 мл. на 1000 км. което за този мотор и километри си беше в реда на нещата. Колата е продадох на над 450 000 км. на мой колега, който и сложи най-обикновено АГУ и не е спира. В момента по километраж е над 500 000 км. и нито масло харчи, нито нищо. Щеше да се оплаче, ако имаше някакъв проблем или да пита. Колата си върви.
  • #17
    16 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Момчета а може ли да НЕ си вземам VAG и да не се интересувам дали и колко масло харчат всичките тия варианти на двигатели :). Казвам всичко това понеже може да се мине на друга марка, където тези проблеми липсват. Не че нещо, ама ако може да не се занимавам с ремонти и да не си усложняваме сами живота след като има и по-лесен начин. Какво ще кажете, не може ли така?
  • #16
    12 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    О, да. 2.0 115 к.с., небезизвестния маслояд.
  • #15
    12 rate up comment 9 rate down comment
    патил до: iliev555 ( преди 6 години )
    Що дрънкаш глупости? Искаш да заблудиш някого ли какво ли? Точно това, което си написал е обратното. И ако някой си взема 1,8Т то най-добрия вариант е 150 к.с., но и той е дърво, ако е на повечко километри. Ако трябва да си говорим за здравина най-добре е 1,8 90 к.с. Здрав и безпроблемен.А най-доброто от ВАГ е 2,0 115 к.с.Ей това е наистина много здрав и кадърно направен мотор. Безпроблемен и икономичен.И сега, ако ги правеха така здрави, както преди само ВАГ щях да карам.
  • #14
    24 rate up comment 16 rate down comment
    патил ( преди 6 години )
    Много калпав двигател. На никого не го препоръчвам. Бягайте от него, както бягайте и от всичко направено от ВАГ, ако не искате да имате главоболие.Точно на този мотор ресурса му е 250-300 000 км.Между 150 и 200 000 започва много сериозно да гори масло. Смяната на гумичките не оправя проблема, защото проблема е в бързото износване на цилиндрово-буталната група. Не подлежи на ремонт. Много несполучлив мотор във всяко отношение. Не случайно не го предлагат от дълго време.
  • #13
    18 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    О да, недостижим за 4-цилиндрови миксери ресурс. Никога не е имало онди, субита и митсубишита с 2000 кубикови мотори и 6-7-800 коня. НИ КО ГА.
  • #12
    16 rate up comment 14 rate down comment
    Jabba ( преди 6 години )
    VR6-ците имат изключително приятен звук, с права генерация могат да засрамят някои v8-ци. Имат плавен ход и са единствените 6-цилиндрови двигатели на ВАГ, които се събират в коли с напречен двигател. А ресурса, който имат за тунинг, е недостижим от 4-цилиндрови миксери. Без проблем се вадят 700-800 коня от по-големите версии - 3.2 и 3.6, като остават способни на ежедневно каране.
  • #11
    14 rate up comment 11 rate down comment
    do iliev555 ( преди 6 години )
    1.8Т или по -известния във Ауди форума като ТРЪЦ.И това наистина им е най-хубавия мотор.
  • #10
    16 rate up comment 10 rate down comment
    iliev555 ( преди 6 години )
    Според мен най доброто което правеше Volkswagen беше 4-ри цилиндровият мотор 1.8т,от бензиновите и то във версия 180 кс.до 210 кс.Лично е изпробван от моя милост. При подходяща и качествена оптимизация, този мотор скача до 250+ коня, разбира се трябват и повечко пари.ИМА ГО И В AUDI -S3 QUATRO, все пак коментираме в минало време.