IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla диша праха на "китайската Tesla"

BYD вече преизпълнява своя план, нахлува в САЩ

Tesla диша праха на

Американската компания Tesla има имидж на производител на най-добрите електрически коли в света. Портфолиото й от модели непрекъснато се разширява, като се изграждат нови производствени мощности, включително гигафабриката за батерии в САЩ. Има обаче един друг, по-успешен производител на електрически машини. Той не се радва на такава популярност в Европа и САЩ, но води пред Tesla в почти всяко едно отношение, пише Green Tech Media.
Tesla диша праха на
Част от гамата електрически машини на BYD

Името на производителя е Build Your Dreams, или просто BYD. Китайската компания е базирана в град Шънджън, като предлага на пазара наистина широка гама от електрически превозни средства - автомобили, ванове, автобуси. Готви дори спортна електрическа кола. В портфолиото на производителя присъстват също така хибридни модели, включително най-мощният хибриден SUV в света.

BYD не просто предлага по-голямо разнообразие от електрически машини от Tesla, компанията се радва и на по-голям обем от продажби. През 2015 година Build Your Dreams е реализирала 62 000 коли на пазара, а Tesla - с 10 000 по-малко.

Китайците вече разполагат с цели 4 завода за електрически автобуси, като капацитетът им за настоящата година доближава 20 000 машини.
Tesla диша праха на
Най-бързият хибриден SUV в света

BYD изпреварва Tesla дори по отношение на производството на батерии. През 2015 година от поточните линии на китайците са слезли батерии (литиево-железен фосфат (LiFePO4)) с общ капацитет от 10 гигаватчаса. При Tesla обемът е 8 гигаватчаса.

Що се отнася до бъдещето, всичко сочи, че дистанцията между BYD и Tesla ще се увеличава. Китайците получиха сериозна финансова инжекция от частни инвеститори, включително от небезизвестния Уорън Бъфет, който през 2014 година се сдоби с 10% от компанията срещу 230 млн. долара.
Tesla диша праха на
Съвместно създаден с Daimler електрически седан

Освен това в BYD са готови за нахлуване на нови пазари, включително САЩ, където е базирана Tesla. Китайската компания, която на родния си пазар си сътрудничи с Daimler, вече има сключени договори с калифорнийската агенция за чист въздух за производство и доставка на 64 електрически товарни машини. Стойността на сделката е 15 млн. долара.

Снимки: BYD

Тагове: tesla byd
0 от 500
  • #1
    17 rate up comment 13 rate down comment
    Стефан ( преди 7 години )
    Гръмко и глупаво заглавие, това грозно нещо Е6 тръгва на цена 52000$ с пробег до 300км ускорява за 8 секунди и батериите се палят при катастрофа, с това свършват хубавите неща :) Чакам следващия ***, който ще каже, че електрическата му самобръсначка е по добра от Тесла