IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla отвори вратите на Gigafactory

Производството в съвместното с Panasonic предприятие стартира в края на тази година

Tesla отвори вратите на Gigafactory

Американският производител на електрически автомобили Tesla официално отвори вратите на своя нов завод, за да демонстрира как ще изглежда най-голямата в света фабрика за производство на литиево-йонни батерии, предава Bloomberg.
Tesla отвори вратите своя гигазавод
Gigafactory от птичи поглед. Снимка: Ройтерс

Строежът на съоръжението, което Tesla определя като гигазавод, стартира преди около 2 години. Към момента са завършени 14%, като се предвижда финализирането на строежа да бъде след около 3-4 години.

"Това ще бъде не само най-голямото съоръжение за производство на батерии, но и една от най-големите сгради в света", коментира главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. И уточни, че заводът, в който са инвестирани близо 5 млрд. долара, ще се простира на площ от близо 930 000 квадратни метра и ще има около 10 000 служители.

Изграждането и оборудването на завода, който се намира в пустинята Невада и е съвместен проект с японския технологичен гигант Panasonic, е основен приоритет за Tesla. Съоръжението ще доставя батерии за новия достъпен модел на марката - Model 3, който вече получи 400 000 предварителни поръчки от клиенти. Плановете на компанията предвиждат годишното производство на електрически коли Tesla да нарасне до около 500 000 до 2018 г.

Tesla и Panasonic планират до края на тази година да бъдат завършени около 31% от строителството. Заводът, чийто покрив ще бъде изцяло покрит със слънчеви батерии, трябва да произвежда към 2018 година батерии с общ капацитет от 35 гигаватчаса - достатъчно електроенергия да захрани Ню Йорк за повече от половин година. Напълно завършената фабрика ще може да произвежда до 150 гигаватчаса годишно.

Тагове: tesla
0 от 500