IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-продаваните марки автомобили в България

Статистиката на МВР дава информация както за новите, така и за старите автомобили

Кои са най-продаваните марки автомобили в България

Общо 127 338 автомобила са регистрирани в България за първото полугодие на 2014 година, като едва около 12% от тях - 16 295 броя, са нови автомобили, сочи официалната статистика на МВР за автомобилния парк.
Кои са най-продаваните марки автомобили в България
Снимка: Ройтерс

Най-продаваната марка в България за този период е VW - общо 14 490 регистрации. От тях обаче едва 1091 броя са нови автомобили. По този показател лидер продължава да бъде Dacia с 1618 регистрирани нови коли.

На второ място по регистрация на стари и нови автомобили е марката Opel. За първите шест месеца на годината в България са регистрирани общо 10 943 нейни модели. Следват Mercedes (10 277 регистрации), Renault (8274), BMW (7183) Ford (7171), Audi (6766), Peugeot (6760), Citroen (4025) и Toyota (4009), които оформят топ 10 на най-продаваните марки автомобили на нашия пазар.

В класацията за продажбите на нови автомобили след румънската марка Dacia се нарежда Renault. За първите шест месеца на годината френската марка е реализирала 1298 нови автомобила в България. С 1091 регистрации на трето място се нарежда марката VW, която води със само 3 продажби пред четвъртата в класирането Skoda.

Марката Ford е заема пето място с 989 продажби, следвана от Peugeot с 843, Toyota с 835, Kia със 731, Citroen с 485 и Nissan с 442. Границата от 400 продажби за първото полугодие преминават още Opel (439), BMW (425) и Mercedes (401). Марката Great Wall, която има завод в България, е реализирала 362 автомобила, като 334 от тях са нови.

Статистиката е официална, предоставена от МВР. Тя отразява регистрираните в България нови и стари автомобили за периода 01.01. - 30.06.2014 г. Статистиката за пазара е нововъведение, след като досега нямаше никакви публични данни както за продажбите на нови автомобили, така и за състоянието на автопарка у нас.



 

0 от 500
  • #35
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Бъчварю, къде е тая корка 2006 за 3 бона бре, че и на 50 000 км? Я да я вкараме в сервид да я огледат цялата да видим какво ще излезе за колко пари. Че те само двата комплекта гуми и каското са и толко бре :) :)
  • #34
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Радо ( преди 9 години )
    Повикаха ни пак в запас, жените ни не са със нас...
  • #33
    5 rate up comment 4 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Ще направя една моя класация на автомобили, които смятам че са добри за мен. И като казвам добри, имам предвид качества, разходи, проблеми с тях или сервиза.Нещо такова: Форд,Опел, Мазда, Тойота, Ауди, БМВ...като последните два бих си взел при печалба от ТОТО 2, иначе не :P Може и в малко разменен ред, зависи.
  • #32
    7 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Е, аз говоря в минало време. Дори описаната от мен случка се случи преди 5 години с друга кола, ама какво да обяснявам. И да, смятам тия, дето си купуват Фолксваген за хора, които не разбират от автомобили. Макар че поне 90% от българите не разбират нито от автомобили, нито от футбол, нито дори от жени. Шегувам се, не го вземай толкова навътре...
  • #31
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Беларусин ( преди 9 години )
    Дачията на първо място по продавани нови автомобили? Е те това не мога да си обесня...
  • #30
    6 rate up comment 2 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Та явно тия с Фолксвагените имат поне малко акъл в главите си, щом спират пред входа, а не на паркинга. Нали имаше една поговорка - пияния и Господ го пази. В случая всички пазят голфаджиите. Иначе щеше да настъпи сеч по пътищата ни и пред входовете на Кауфланд :P
  • #29
    6 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Не знам как все Пасати и Голфове препречват входовете на Кауфланд, но аз винаги спирам някъде по средата с новата Фиеста, където има наблизо място да си оставя количката. Никога не съм спирал пред входа, дори за да си купя някое кюфте набързо. Изпатих си за тая моя постъпка. Една колежка със стар дранголник Пежо 309 веднъж остави колата си на свободна и на неутрална скорост. Познайте какво стана. Простих и за глупоста, понеже аз си имам автокаско винаги и не и взех нито лев за това, че ме одра.
  • #28
    10 rate up comment 1 rate down comment
    До анонимния ( преди 9 години )
    Къде видя Ауди пред Форд бе,...Знаеш ли защо купуват БМВ колкото Форд? Защото както тия с Фолксвагените са толкова заблудени, че купуват коли според цената, а не според качествата. Видял БМВ 3 за 4000 и решил, че е по-добро от една Фиеста или Фокус за същите пари, но с 5 години по-млада и на по-малко километри. За жалост грамотността на българина е ниска във всички сфери, не само при покупката на автомобил.
  • #27
    17 rate up comment 4 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Слава Богу, че само 8.8% от българите са се набутали с кочинарниците Фолксваген. Това наистина е голяма набутвация. Тия дни един колега се бе навил да ходи на другия край на България за Голф 4 2000 година, струващ скромните 4000 лева със 115 к.с. дизел. Наистина това е най-голямата глупост, която би направил, но навреме се отказа та си отдъхнах и аз. В същото време се продава Фиеста 2006 година на 50 000 км за 3000 лева, купена в БГ, първи собственик. Егати ***!
  • #26
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Е нормално, то и при талавизорите, радиокасетофоните и още каквото се сетиш беше така. А сега ни чакат и нови едво стандарти, всички ще пуснат хибриди, един ден може и с регламент да ги задължат, и нормално цените ще идат нагоре, ще карат по 10 годинки макс и наново, бе кой ще ни изпусне като роби-плащачи ..