IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Данък лукс за над 200 к.с.

Ще минаваме на технически преглед само с платени данъци.

Данък лукс за над 200 к.с.

От догодина ще минаваме годишен технически преглед само с бележка от данъчното, която показва, че не дължим каквото и да било данъци и такси. Това предвиждат промени на Закона за местните данъци и такси, публикувани на сайта на финансовото министерство.


Предвижда се и по-солен данък за автомобилите с мощност над 149 kW (202 к.с.). Все още няма крайна цифра, но се очаква налогът да бъде между 3.30 и 7.38 лв. на киловат вместо сегашните 1.23-3.69 лв. на киловат.

Според експерти едно Porsche Carrera с мощност 385 к.с., произведено през последните 5 години, ще се облага с данък между 2652 и 5931 лв. Тази година дължимото за същия автомобил е било между 988 и 2965 лв.

Предвижда се и промяна, според която данъкът за колите ще се плаща на 2 вместо на 4 равни вноски. Отстъпката от 5% при плащане накуп се запазва.

0 от 500
  • #40
    3 rate up comment 1 rate down comment
    c0ldblooded ( преди 13 години )
    Подобен данък за мен е меко казано популистки - "гледайте взимаме повече пари от богатите". Няма значение дали се взимат пари от мен или някой друг - факт е че се взимат и потъват - ако отиваха за ремонт на улици както казваш с удоволствие сигурно щях да ги давам, но просто не е така. също е факт и че много голяма част от тези данъци не се плащат - предполагам си забелязал че доста скъпи возила имат немски регистрации т.е. хората са му намерили цаката и на това. Аз лично пред това да си продам->
  • #39
    3 rate up comment 3 rate down comment
    -V8- ( преди 13 години )
    А по повод на:"Та какво лошо има да вземат от мутрата с S-класата или ML-а още 200 - 400 лв.?"Не е справедливо а и е против законите за дискриминация. А и като се опитват да вземат пари от такъв тип хора ще постигнат точно обратния ефект. Директно ще им намалеят постъпленията, повярвай ми.
  • #38
    5 rate up comment 2 rate down comment
    -V8- ( преди 13 години )
    Колега, нормално е човек да кара каквото желае и каквото може да си позволи. Примерна на мен много ми се кара Елинор от Gone in 60 seconds... Нищо че е на 50 години. Но не желая да бъда облаган 1000 пъти несправедливо. А по въпроса дали покупката на кола с повече коне е изхвърляне - на повечето хора им се карат точно такива коли. И тъкмо съберат някой лев за да могат да си позволят и се налага да дават едни безумни пари в бездънния джоб на чиновника. Справедливо ли е според теб?
  • #37
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    c0ldblooded, в твоя случай може и да не е много справедливо, но какво да се прави...данъци.Все пак винаги може да продадеш колата и да си вземеш по-нова 190 и нещо коня и си готов.Хем ще караш по-съвременен и безопасен автомобил, хем ще гориш по-малко бензин, хем ще плащаш и доста по-малко данък.Просто не е нормално според мен да се карат 17 годишни коли по 300 коня. Или който иска да кара такива коли ще трябва да си плаща солено за удоволствието.
  • #36
    6 rate up comment 3 rate down comment
    c0ldblooded ( преди 13 години )
    добре да ти дам пример - имам 17-годишна кола - 300кс и която карам не повече от 4 пъти в месеца. В бялата държава от която съм я взел не съм плащал и стотинка данък но за сметка на това е доста по-скъп бензина и застраховката, но в никакъв случай разходите не са ми излизали 1/3 или 1/2 от стойността на колата. Според теб нормално ли е за кола дето струва 10-12 бона да плащам между 2 и 5к лева данък, да карам със скапан бензин и да си троша колата в кратерите из нашата мила родина?
  • #35
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    А вие всички трябва да се радвате, защото повечето от вас този данък няма да ви засегне, а с парите, които ще се съберат от него все ше се оправи я някоя улица, я дупки, я нещо друго...Както казах единствено данъкът ще се окаже кофти за хора, които са се изхвърлили при покупката на кола и по-високият данък ще им дойде нанагорно.
  • #34
    2 rate up comment 1 rate down comment
    1 ( преди 13 години )
    Всяка община сама определя данъка си! Министерството само ще промени изискването на преглед да се ходи с платен данък. И как ще стане това като поне 30% от колите никога не са били декларирани?
  • #33
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    c0ldblooded, нали обсъждаме данък "лукс" или аз съм нещо в грешка? Това е данък за богатите хора, и то не за хората с 2000 - 3000 лв. заплата, а за наистина богатите. Та какво лошо има да вземат от мутрата с S-класата или ML-а още 200 - 400 лв.?Аз не познавам беден или човек от средната класа с кола над 200 к.с. Така, че данъкът ще удари само тези, които наистина има какво да дадат без дори да го усетят като разход.
  • #32
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    -V8-, не защитавам управниците. И какво според теб ще рече "свястна кола"? Масово хората си купуват коли около 100 к.с. най-много 150 к.с.Всичко на горе като коне го купуват тарикатите или просто хората с много пари. Така, че този данък няма да удари нормалните хора и те ще могат без проблем да карат свястна кола.Кажи ми за човек с доход 4000 - 5000 лв (колкото според мен е минимума за човек с 200 к.с. кола) какво ще го бърка, че ще даде 200 лв. повече данък веднъж в годината?
  • #31
    8 rate up comment 3 rate down comment
    c0ldblooded ( преди 13 години )
    Анонимко, нали се сещаш че ако аз почна да дера хората на час повечко ще остана без клиенти.От там се заформя една такава интересна верига чеее...не знам дали ти е ясно. С едно изречение ще сумаризирам - никой нормален не вдига данъци по време на криза щото нещата стават още по-зле.. Отделно от това за вдигнатите данъци насреща какво получавам? Пътища? Качествен бензин? Градски транспорт като хората може би? Съзнаваш ли изобщо какво защитаваш? Ако не да те светна - оядени чиновници..