IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Данък лукс за над 200 к.с.

Ще минаваме на технически преглед само с платени данъци.

Данък лукс за над 200 к.с.

От догодина ще минаваме годишен технически преглед само с бележка от данъчното, която показва, че не дължим каквото и да било данъци и такси. Това предвиждат промени на Закона за местните данъци и такси, публикувани на сайта на финансовото министерство.


Предвижда се и по-солен данък за автомобилите с мощност над 149 kW (202 к.с.). Все още няма крайна цифра, но се очаква налогът да бъде между 3.30 и 7.38 лв. на киловат вместо сегашните 1.23-3.69 лв. на киловат.

Според експерти едно Porsche Carrera с мощност 385 к.с., произведено през последните 5 години, ще се облага с данък между 2652 и 5931 лв. Тази година дължимото за същия автомобил е било между 988 и 2965 лв.

Предвижда се и промяна, според която данъкът за колите ще се плаща на 2 вместо на 4 равни вноски. Отстъпката от 5% при плащане накуп се запазва.

0 от 500
  • #60
    1 rate up comment 5 rate down comment
    is250 ( преди 13 години )
    Кой *** го е предложил това? Според мен трябва да ги насърчават хората да си купуват мощни коли, за да харчат повече акцизно гориво. Вижте как добре го измислиха с разрешаването на тютюнопушене на обществени места, за да не намалеят продажбите на акцизните цигари. Не мисля, че на някои му пука за околна среда и здраве.
  • #59
    1 rate up comment 2 rate down comment
    sinbad0 ( преди 13 години )
    Като му дойде времето ще имаме право да гласуваме,тогава трябва да спрем да го правим за непредвидими кандидати със съмнително минало/ Б.Б+Царя/.....
  • #58
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Според мен зависи от автомобила и собственика. Кола 200 коня може спокойно да си се поддържа без да е скъпо, вече зависи разхода как е. Напримен смяна на масло с филтъра / 5л масло/ излиза към 60лв. Вече от теб зависи какво правиш и къде го правиш
  • #57
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    И накрая да кажа - не се заяждам. Просто си мисля, че този данък не е толкова лош. Аз карам кола 150 коня и плащам 200 лв. данък. Ако кажат, че и моята се води лукс и трябва да плащам 400 лв. - няма проблеми ще си ги платя. Както казах в предишното си мнение - на фона на всички разходи, които ми създава тази кола 200 лв. почти няма да ги усетя.
  • #56
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    И още нещо искам да кажа - не знам дали повечето пишещи тук хора си дават сметка как се поддържа кола 200 к.с. или по-мощна. Дали някой прави сметка колко струва една гума, смяна на маслото или лек ремонт по окачването?Всичко това го казвам, за да разберете, че този данък лукс на практика е почти нищо в сравнение с поддръжката на автомобил 200 коня. За това си мисля, че никой от хората каращи такива коли няма да обеднее за 200 - 300 лв.
  • #55
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    -V8-, прав си, но както казах това е друга тема и там са други проблеми. В момента обсъждаме данък лукс. И отново не разбирам защо всички сте срещу него. Не е ли лукс да се кара 200 коня кола? Мен даже ако питате и 150 коня си е лукс.И пак да се върна на основната си идея - за държавата е по-добре да събере повече данъци, защото на теория с тези пари ще може да направи повече неща, които ще са добре за всички нас.
  • #54
    0 rate up comment 1 rate down comment
    ?! ( преди 13 години )
    асфалтът не е нито еднакъв, нито струва еднакво в двете държави...
  • #53
    1 rate up comment 1 rate down comment
    -V8- ( преди 13 години )
    Парите отиват във фирми които отчисляват съответните проценти за чиновника разписал финансирането. Давам ти за пример как се правят пътищата: Оставят се на определени места 'ядки' асфалт направен 'за изложба'. Проверяващите се водят да вземат проби от там и готово. А ако проверяващия иска да вземе проба от друго място - тогава се вадят пачките. Ето така изчезват огромни пари. Дори само за *** асфалт. Кажи ми защо трябва да плащам изобщо данъци на такава държава? Май ще мина на немски табели.
  • #52
    0 rate up comment 1 rate down comment
    -V8- ( преди 13 години )
    Анонимни ми приятелю. Не можем да сравняваме Германия и България по никой начин. Основните ни различия са манталитета и производителността на труда. Поради тези две причини няма защо да сравняваш двете държави. Има нещо доста по-важно: От години имам поглед отблизо над изразходването на държавните средства и затова съм хипер недоволен. Пари се харчат за супер жалки и смешни неща, а не за такива които дори в най-елементарният учебник по икономика пише че са основни за всяка държава.
  • #51
    3 rate up comment 1 rate down comment
    ххх ( преди 13 години )
    Не може данъка за стар кокошкарник да е 10лв, а за нова обикновена кола да е над 200лв. Никъде по света го няма това. Докато не се промени - няма да се оправим