IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Данък лукс за над 200 к.с.

Ще минаваме на технически преглед само с платени данъци.

Данък лукс за над 200 к.с.

От догодина ще минаваме годишен технически преглед само с бележка от данъчното, която показва, че не дължим каквото и да било данъци и такси. Това предвиждат промени на Закона за местните данъци и такси, публикувани на сайта на финансовото министерство.


Предвижда се и по-солен данък за автомобилите с мощност над 149 kW (202 к.с.). Все още няма крайна цифра, но се очаква налогът да бъде между 3.30 и 7.38 лв. на киловат вместо сегашните 1.23-3.69 лв. на киловат.

Според експерти едно Porsche Carrera с мощност 385 к.с., произведено през последните 5 години, ще се облага с данък между 2652 и 5931 лв. Тази година дължимото за същия автомобил е било между 988 и 2965 лв.

Предвижда се и промяна, според която данъкът за колите ще се плаща на 2 вместо на 4 равни вноски. Отстъпката от 5% при плащане накуп се запазва.

0 от 500
  • #50
    7 rate up comment 2 rate down comment
    sinbad0 ( преди 13 години )
    По време на криза не мисля,че е добре да се пипат налозите и акцизите,трябва да оставиш хората да си вземат въздух и чак тогава да се правят тези неща.Но хората които ни управляват май се самозабравят и забравят за обикновения човек.Точно хората които карат коли около 200 и малко над в БГ,са част от зараждашата се средна класа....точно те трябва да извадят държавата от калта,но не и без подкрепата на държавата.
  • #49
    6 rate up comment 1 rate down comment
    pepino ( преди 13 години )
    И малоумния коефициент спрямо годините трябва да изчезне. *** работа!
  • #48
    5 rate up comment 1 rate down comment
    pepino ( преди 13 години )
    Данъка лукс няма нищо общо с лукса. Това е изсмукан от пръстите данък и толкова! Отново всички поршета ще станат с немски регистрации! В момента го има същия парадокс - меган спорт 2.0 224 к.с. на 5 години има два пъти по-висок данък от S класа V6 224 к.с. на 6 години! Не че този данък е толкова голям проблем, стига да се измести малоумната граница на скоковото облагане от 100 на 200 к.с.
  • #47
    3 rate up comment 2 rate down comment
    M Power ( преди 13 години )
    Според мен с този данък ще станесъщото като с акциза на цигарите. Вигнаха го толкова много че сега всеки се занимава с контрабанда и постапленията от този налог намаляха въпреки ударното му качване. Скапаната ни ържама се мъчи да прелива от пусто в празно като скубе хората но постига обратния ефект. Може би ако има данък лукс за коли то той трябва да се определя от моментната стойност на автомобила. Заатрахователите имат едни каталози те са подходящи. Примерно от 100 до 200 000, 200-300 и така.
  • #46
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Опелджия ( преди 13 години )
    Данък, че съм ги искарал ... данък, че съм ги похарчил. Ужас. И какво значение има, че един автомобил е 200 коня ... ми, че то нов автомобил под 100 вече почти няма, какви са тези безумия ?? Преди година си купих нов автомобил, 2 пъти по мощен от стария и пак под 200 коня, но данъка ми е 25 ПЪТИ по висок ... при условие, че новия автомобил е 4 ПЪТИ по екологичен ... и сега какво ? Повече асфалт ли търкам ... замърсявам ли повече ? Пълна простотия и недомислици, направо трагедия !
  • #45
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Опелджия ( преди 13 години )
    Изобщо не съм съгласен. За да има данък "лукс" мисля, че държавата трябва да има какво да предложи за парите си. В момента данъците се формират по правилото "абе тоя има повече, дай да му ги вземем". Това е изключително неправилен начин на мислене, особенно от страна на държавата. Това, че имаш пари да си купиш нещо значи ли, че държавата трябва да ти ги вземе ? Ми аз веднъж съм платил данък като съм ги искарал тия пари, какво става сега ? Колко пъти ще ме таксуват за тях ? ...
  • #44
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    ...А асфалта и в двете страни струва еднакво. Сега ще кажете - ама те на германците са им по-високи заплатите. Така е, но докато на нас са ни ниски заплатите и внасяма по-малко данъци няма как да се оправят пътищата.За това си мисля, че всеки данък е добре дошъл за държавата. Съвсем друг е въпросът колко от парите събрани от данъце се крадат, но това е съвсем друга тема.
  • #43
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    До c0ldblooded и -V8- - като цяло сте прави, но не ми харесват разсъжденията от вида "парите потъват". То така всеки като си каже - "няма да плащам данъци, защото потъват някъде" се получава текущата ситуация - нямаме пътища.Всеки иска европейски облик на страната, ни никой не мисли, че за да се постигне това трябва сигурно постапленията от данъци да се удвоят. Сметнете само колко данък внася един средно статестически германец и колко един средностатистически българин....
  • #42
    4 rate up comment 2 rate down comment
    :D ( преди 13 години )
    КВИ СА ТИЯ ГЛУПОСТИ, НЕСТИГА ЧЕ СЕ ПЛАЩАТ ЛУДИ ПАРИ ЗА НЯКАКВА ИЗМИСЛЕНА ЕКО ТАКСА И ВЪПРЕКИ ТОВА ЖИВЕЕМ В ПРАХ И ***, ПЪК СЕГА И ДАНЪК ЛУКС ШЕ СЛАГАТ, ПЪЛНА ПОДИГРАВКА С НАРОДА СИ ПРАВАТ!!!
  • #41
    6 rate up comment 3 rate down comment
    c0ldblooded ( преди 13 години )
    -> любимото 3000GT или да си плащам луди данъци за него, сигурно се сещаш че ще направя всичко възможно да не плащам. Ето това е крайния резултат от подобни неща..А иначе споко - никой няма да каже копче на хора с коли за по 200-300к и нагоре - това винаги е било така..