IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия погва старите дизели

Решението за спиране от движение се очаква да бъде взето до края на годината

Германия погва старите дизели

Властите в Германия обмислят ограничаване на движението на автомобили, оборудвани с остарели дизелови двигатели. Очаква се крайното решение да бъде взето до края на годината, съобщава Focus.de.
Германия погва старите дизели
Според инициаторите на идеята подобна забрана ще стимулира покупката на електромобили. Те са на мнение, че автомобилните производители не дават реални данни за изразходваните вредни емисии и затова предлагат ограниченията да засегнат превозните средства, оборудвани с двигатели, отговарящи на стандарти по-ниски от Euro-5.

Това означава, че на пътя ще останат само автомобили, чиито мотори изразходват не повече от 80 грама азотен диоксид на 100 км. Този стандарт е задължителен за всички дизелови агрегати, произведени след 2015 г.

В момента в Германия се продават близо 3 млн. нови автомобили годишно, като половината от тях са с дизелови мотори. При BMW този показател е 74%, а при Audi – 67%. Според проучванията обаче едва 1/3 от немските дизелови коли по пътищата на страната отговарят на стандарта Euro-6.

Отделяните от дизеловите двигатели фини частици и азотни оксиди са причина за около 10 000 смъртни случая годишно в Германия, сочи статистиката на Европейската агенция за околната среда.

Още по темата:
Дните на бензина и дизела са преброени
Холандия също се отказва от бензиновите и дизеловите коли

Снимка: Ройтерс
 

0 от 500
  • #6
    40 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    ей сега *** ще си накупи печки за без пари от Дупница и Горубляне... Някой кошник като ми избълва черен облак просто се чудя как да го изпреваря максимално бързо
  • #5
    52 rate up comment 10 rate down comment
    пена ( преди 8 години )
    Честито, сега всичките отровни стари дизели ще ни ги пробутат на нас. За съжаление в България 90% от хората са селяци, на които не им пука нито за природата, нито за тяхното здраве и здравето на децата им...
  • #4
    17 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Глупости. Ха да видим как ще спрат всички коли на Vw групата.
  • #3
    29 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    БУХАХАХА ревете в ъгъла с печките сега...
  • #2
    31 rate up comment 4 rate down comment
    Малиии ( преди 8 години )
    е сега на бати идват 10 годишни дизели в Бг нов внос.Друго си е да почерниш бебешка количка за 3000лв чакаща да пресече на светофара с кола за по-малко пари.
  • #1
    16 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    И ко праим ся!? Купиш си нафтова печка и нямаш право да е караш. Големи умници са...