IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Холандия също се отказва от бензиновите и дизеловите коли

От 2025 г. страната ще забрани дори продажбата на хибриди

Холандия също се отказва от бензиновите и дизеловите коли

Холандия последва примера на Норвегия и започва постепенно отказване от автомобилите, задвижвани с бензиново и дизелово гориво, съобщи изданието NLTimes.
Холандия също се отказва от бензиновите и дизеловите коли
Снимка: Ройтерс

Забраната ще влезе в сила от 2025 г., като тя ще засегне дори превозните средства с хибридни агрегати. Новият законопроект вече бе гласуван от Долната камара на холандския парламент. Според него след 9 години в страната ще може да се продават единствено автомобили, задвижвани с електричество.

Законопроектът предизвика нееднозначни реакции в правителството на страната. Министърът на икономиката Хек Камп нарече инициативата „напълно нереалистична”. Според него през 2025 г. продажбите на електромобили ще заемат едва 15% от пазара.

Кемп получи подкрепа от лидера на „Народната партия за свобода и демокрация” Халбе Зейлстра, който бе категоричен, че подобно решение противоречи с подписаното от страните в ЕС споразумение за енергетиката. „Ако този план се осъществи, това ще е пълно безумие”, обяви Зейлстра.

Лидерът на партия PydA – Дидерик Самсом, обаче не е съгласен с опонентите си. Той е на мнение, че технологиите в областта на електромобилите се развиват достатъчно бързо. Както и че подобно решение ще подобри значително екологичната обстановка в Холандия.

Реализацията на проекта трябва да стартира поетапно от 2019 г. По същото време в Норвегия ще започне сходен проект за намалява нивата на парникови газове в атмосферата. Скандинавците също планират пълна забрана на бензиновите, дизеловите и хибридите автомобили от 2025 г.

0 от 500
  • #26
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ямбол ще ги изпревари...:)))))))
  • #25
    4 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    Немските автопроизводители изостанаха с технологиите на елекрическите коли, понеже години наред бяха заети да "усъвършенстват" бензинови и дизелови двигатели (всички видяхме колко са ги усъвършенствали ;))). И докато за Мерцедес съм оптимист че ще наваксат благодарение на Рено-Нисан, и за БМВ малко по-песимист поради спогодбата им с Тойота, то ФВ ще потънат сериозно според мен, понеже хората там вярват че всичко сами могат да направят и да са лидер :))). Де да можеше ...
  • #24
    24 rate up comment 2 rate down comment
    Хехе ( преди 7 години )
    Усеща се вече напрежението сред бг селски бекове.Десетилетните приказки на по чаша ракия в хоремака как немецо го е измислил и как пичка борче и мачка не са коли отива в ***.Българина вече няма за какво да живее щом немецо не е номер едно в автоиндустрията.Да възхвалява немската дисциплина и да обяснява как тия дето правели спагети и мине.и не можели да правят коли.Цели поколения са отгледани с подобно деградивно мислене.Сега този модел за немското превъзходство е разбит.Това е бъдещето!
  • #23
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    не ми я хвалете тая шматкава държава с колелетата и тревоманите. Само който не е живял там не знае за малоумната организация на движението. Всичко е така направено че щеш не щеш караш колело - пълно малоумие.
  • #22
    20 rate up comment 6 rate down comment
    далавера ( преди 7 години )
    Най-якото в тази новина,е че *** вече потрива ръче как ,Че копува дизелови кочини нов внос по-евтинко.Дали има разлика в развитието между различните народи ?
  • #21
    6 rate up comment 4 rate down comment
    ... ( преди 7 години )
    Не знам до колко Ви е достоверен източника..,но !? Какво ще правят с Shell ?!? Да кажем , че малка държава като територия и население каквато е Холандия и този паричен ресурс могад да си го позволят, макар и срока да ми се струва кратък., в крайна сметка в това отношение са малка държава ! И другите пък Норвегия, които са също едни от най-големите играчи в Европа що се отнася до петрол ... тука нещо не ми се връзва.
  • #20
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Бумеранг ( преди 7 години )
    Аз съм навит ама нов електро да е между 5000 и 10000 лева. Тогава става иначе .... Революция....
  • #19
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Споко нито на батка,нито на мутра просто пъпчо
  • #18
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ще карат ръчни колички, кво друго?
  • #17
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Продавам Сивик хибрид , xeм гаэ , хем бенэин .