IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Норвегия забранява дизеловите и бензиновите автомобили

От 2025 г. в скандинавската държава ще се продават само електромобили

Норвегия забранява дизеловите и бензиновите автомобили

Норвегия става първата държава в света, която ще наложи пълна забрана на автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. Продажбите на подобни превозни средства ще бъдат спрени през 2025 г., съобщават медиите в страната.
Норвегия забранява дизеловите и бензиновите автомобили
Паркинг със система за зареждане на електрически коли. Снимка: Ройтерс

Предстои забраната да бъде официално гласувана от парламента в скандинавското кралство. Тя ще започне да действа с преходен план, който влиза в сила през 2018-2019 г. Той ще ограничи продажбата на автомобили с по-високи нива на вредни емисии.

Цялата операция трябва да приключи през 2050 г., когато на територията на Норвегия ще могат да се движат единствено превозни средства, които не ползват петрол. Решението е взето като част от борбата на страната, която е сред големите производители на петрол, срещу климатичните промени.

Скандинавското кралство смята да инвестира значителна сума за масово разширяване на алеите за велосипедисти и платната за градски транспорт. Около 1 млрд. евро ще бъдат отделени за изграждането на велосипедни магистрали, които да свързват 9 града.

Освен това, Норвегия ще стимулира продажбата на електрически управлявани автомобили чрез дотации от правителството на стойност 420 млн. евро годишно. Въпреки че в много страни електрическите автомобили тепърва навлизат, още през 2014 г. в скандинавската страна бяха закупени 18 хил. такива коли при население от малко над 5 млн. души.


0 от 500
  • #28
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Стефан ( преди 8 години )
    Колега, краят на петролната ера вече му се вижда. Може да не е след 2-3-5 години, но тенденцията е повече от ясна. Все пак имай в предвид. че Каменната ера не е свърпила, защото са свършили камъните :)
  • #27
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Норвегия е социалистическа страна, там само най-големите инети правят бизнес, защото държавата прави всичко, за да те откаже от бизнеса,. Там се плаща ако имаш пари данък богатство, кола която струва в европа 50000евро там струва 150000 евро а годишния данък на МПС-то може да достигне и 50000евро, в зависимост от двигателя. Тази държава се издържа от петрол, има държавен резерв от 1 трилион евро. Там не се плащат осигуровки, нито здравни, нито пенсионни. Дават ти пари ако си с ел.кола и т.н.
  • #26
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Още един, който не прави разлика между мн.ч. и обращение. И така "естет" - неукий си, но за сметка на това си "интересен".
  • #25
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    С четенето може и да се справи, но с осмислянето е кауза пердута. Не случайно е фен на Фолк с Ваген. Всичките фенове на селската фирмичка са с интелектуален капацитет на амеба. Ако имаха възможност да мислят, никога нямаше да са фенове на тази компания произвеждаща ширпотреба за мало*мници!
  • #24
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Той да чете, ок! Ама може ли да го осмисли?
  • #23
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    За твое сведение неукий Естет, реакторите на Фукушима, които са излезли от строя са на американската компания General Electric. За каква технологичност за какви 5 лв говориш/ Та ти си толкова неук, необразован и неинформиран, че това е поредната ти излагация по теми, които не разбираш. И дори, че са американски, няма нищо нетехнологично, което да ги е повредило, а силното земетресение и последвалото цунами спират агрегатите, които захранват помпите и от там следва останалото. Чети неукий!
  • #22
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Явно си голям любител на блиц.бг които знае как се пише там и какво. По интелекта ти личи. Изложих достоверни факти, които могат лесно да се проверят. Не само аз, но и Сол Дейвид, Джон Хюз-Уилсън, които са американци са ги изложили. може би и те са от блиц.бг!Истината е, че световният господар и жандарм няма да позволи току-така да се премине на електромобили. Зная, че някой хора са скарани с четенето. Поне да изгледат филма Кой уби електрическата кола Американски е!Мислете малко!
  • #21
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Хахах да скоро ще има нов внос от Норвегия на горубляне като "премиум" качество :)
  • #20
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    ае бягай от тук с твоите руски факти. Дори не си правя труда да ти чета глупостите.
  • #19
    13 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 8 години )
    Значи скоро ще има Айде народе на евтините норвежки бензинки и дизеларки :D