IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Kia EV6: по-добра ли е от Tesla?

Тестваме корейския електромобил, който се зарежда за 18 минути и обещава версия с 585 коня догодина (ВИДЕО)

Много хора от онези, за които изтърканото клише казва, че са с бензин в кръвта, се тревожат от настъплението на електрическото задвижване. Смятат, че то ще им отнеме най-ценното - удоволствието от карането. Но всъщност би трябвало да се тревожат от нещо съвсем друго.
  
  
 
  
  
Най-голямата заплаха за класическите автомобилни фенове - каквито сме и ние - се казва "споделяне на платформи". Това е нещо, което спестява огромни пари на производителите, и увеличава чувствително печалбите. Но то е също така нещо, което прави автомобилите все по-подобни, все по-еднакви. Не само между отделните модели на една марка, но и между отделните марки. По този начин автомобилът, който беше нещо със собствен, уникален характер, сега започва да напомня малко на кухненски уред: нещо, което даже не забелязвате, стига да работи.
За щастие обаче има един начин и вълкът, и агнето да са щастливи в тази ситуация. Добър пример за това е новата Kia EV6.
  
   
Kia EV6 тест драйв
  
    
Това е дългоочакваният електромобил от трето поколение на Kia: не просто нормален модел, пригоден да носи батерия, а изцяло нова архитектура, разработена специално за електрическо задвижване. Точно там обаче е и проблемът: тази нова платформа, наречена ЕGMP, е същата като в Hyundai Ioniq 5 и в бъдещия Genesis GV60. На пръв поглед: поредната порция безлични клонинги.
 
 
Kia EV6 тест драйв
  
   
Но истината е, че между тези коли - EV6 и Ioniq 5 - няма почти нищо общо. Те ползват различни като капацитет батерии - тази при Kia е с пет киловатчаса повече. Окачването е различно. Различно е даже междуосието.
И освен това самата концепция на този автомобил няма нищо общо с Ioniq 5. Ioniq е типичният SUV с електрическо задвижване. А това дори ни е трудно да определим с точност какво е: малко кросоувър, малко хечбек, малко като нищо друго на света. Всъщност Kia EV6 създава нов, собствен клас.
  
  
Kia EV6 тест драйв
  
  
Този дизайн ще събуди полярни чувства, допускаме. На нас ни хареса: плавните очертания карат иначе доста големия автомобил да изглежда по-компактен. И освен това няма никакъв шанс да сбъркате тази кола с някоя друга, ако я видите отдалеч на пътя.
  
  
Kia EV6 тест драйв
  
  
Същото важи и за интериора: елегантни, изчистени линии и качество на материалите, за което и някои премиум модели биха могли да завидят. Единственото изключение от това е изобилието от пиано лак по централната конзола - решение, което ще ви кара ежедневно да бършете нервно следите от пръсти.
  
   
Kia EV6 тест драйв
  
   
Самата конзола е доста обемна и изяжда от мястото, спестено иначе заради електрическото задвижване. Затова усещането за простор тук е по-скромно от това в Ioniq. Но пък усещането за уют е по-отчетливо.
 
 
Kia EV6 тест драйв
  
    
На задните седалки безгрижно могат да седят и дългучи. Багажникът побира 490 литра, което далеч не е рекордно, но е достатъчно. Има и мъничко багажно пространство под предния капак, където може да държите кабелите за зареждане например.
 
  
Kia EV6 тест драйв
   
    
Самото зареждане е от най-силните козове на тази кола. Благодарение на 800-волтовата архитектура тя може да поема до 239 киловата заряд. Което означава, че батерията се пълни от 10 до 80 процента за някакви си 18 минути. На 50-киловатова станция са нужни час и нещо. Освен това EV6 може и да отдава обратно ток: от захранването на лампа в къмпинга до зареждането на друг електромобил.
  
  
Kia EV6 тест драйв
  
  
77-киловатчасовата батерия стига за 528 километра пробег според официалните тестове. Собственият ни опит по пътищата на Андалусия показва по-скоро около 450 километра при нормално каране, без лишения.
 

Kia EV6 GT-Line S

325 к.с. максимална мощност

605 Нм макс. въртящ момент

5.2 секунди 0-100 км/ч

EV6 може да бъде само със задно предаване, и с мощност 229 коня. А може да бъде и със задвижване на четирите колела чрез добавянето на втори електромотор на предната ос. Тогава конете скачат до 325, но и обхватът се стопява с петдесетина километра. Догодина ще дойде и суперверсията GT с почти 600 коня мощност и спираща дъха динамика.
  
  
Kia EV6 тест драйв
  
   
Но и обикновената EV6 е достатъчно пъргава - малко над 5 секунди от 0 до 100 км/ч за версията с два мотора. Тук щеше да е мястото да ви кажем и цените, но още не ги знаем за България. Търсенето за модела засега е по-голямо от производствения капацитет и даже не сме сигурни кога да го очакваме у нас - най-вероятно след Нова година. В Германия стартовата цена за версията със задно предаване е около 44 000 евро. Доста сериозна сума, докато не се сетите, че за същите пари се продава дизелов Ford Kuga с 40 коня по-малко.
  
  
Kia EV6 тест драйв
  
  
Както винаги при Kia, серийното оборудване е щедро, и включва някои доста приятни електронни асистенти. За да ни убедят в ползите от 360-градусовата камера с изкуствен интелект, от Kia ни организираха даже слалом с изцяло затъмнени стъкла. Не е приятно преживяване, но е напълно постижимо. Електронният асистент за паркиране може да действа дори след като излезете от колата, и после може да ви я измъкне на удобна позиция, така че направо да потеглите.
  
  
Kia EV6 тест драйв
  
  
На финала ще се върнем към споменатото в началото притеснение на много автомобилни фенове, че електричеството ще им отнеме радостта от карането. EV6 ни доказа, че това няма да стане. Бърз волан, прецизно управление, стегнато окачване - тази кола има всичко необходимо за по-динамично шофиране. Няма да стигаме до крайности и да използваме думи като спортен. На производителите на електромобили страшно им се иска да си присвоят този термин. Но да наречеш един електрически слон "спортен" е все едно да заявиш, че и състезателите по надяждане с хотдог са спортисти.
 
  
Kia EV6 тест драйв
  
   
Електромобилите могат да са много бързи по права линия, и да смачкат самочувствието на всеки собственик на Porsche Cayenne на светофарен старт. Но докато не изобретим антигравитацията от старите фантастики, те ще си останат роби на законите на Нютон. Когато стигнат завой, 2040-те килограма на EV6 сменят посоката по-неохотно от 1800-те килограма на Kia Стингър. Да не говорим за 800-те килограма на Golf 1 GTI. Затова няма да ви убеждаваме, че EV6 е спортен автомобил. Но с чиста съвест можем да ви кажем, че е много забавен за каране.


Още снимки от теста на Kia EV6 вижте в ГАЛЕРИЯТА:

 

0 от 500
  • #6
    11 rate up comment 2 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Не разбирам как успяха да вкарат толко копчета в електриеска кола! Но е по -добро от айде 4 и 5!
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    IM-A-мен_DrtУАЙТBoY ( преди 2 години )
    Наистина - тоз силует, тоз до болка познат дизайн събуди у мен едни отдавна познати и неизживяни доскоро приятни чувства на носталгия по... доброто старо време на СААБа: тези готини шведи, които бяха водещи визионери и дърпащи напред авто-прогресса на континента, както в техническо, така и в естетическо отношение... Но за съжаление бяха изядени и УПОТРЕБЕНИ от тотално ширещатата се прагматична и безвкусна массова продукция на авто-ГИГАнтите в индустрията; просто нямаше място за инакомислещите
  • #4
    0 rate up comment 6 rate down comment
    IM-A-мен_DrtУАЙТBoY ( преди 2 години )
    И така за неинфо и непознаващите классиката - от предницата, т.е. от предното стъкло назад е чист "копи-пейст" на великия и прекрасен СААБ-прототип /не видял бел свет, но... бил достъпен навремето за едни екстрени 1 МИЛИОН ЕВРОСi!/ 9X + 3X /обединяващи 4 вида коли в-едно/, от който модел МБенца си присвои панорамния покрив за вижъна си. Но иначе, независимо от това - тая машина наистина е впечатляваща и грабваща окото... и като кацне Дженезисът GV60 вече сензацията ще е пълна и О.К.ончателна.
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    а да видим кога ще има тест драйв на тесла
  • #2
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Отпред ми прилича на СЕАТ.
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    изглежда по-качествено сглобена, най-малкото. Вече доколко е ефективен софтуерът, е друг въпрос