IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ID.4: тестваме най-важния нов Volkswagen от Golf I насам

Електрическият кросоувър е колата, която трябва да носи печалбите на концерна в новата ера

Това, което виждате, е - ни повече, ни по-малко - най-важният модел на Volkswagen, още откакто излезе първият Golf преди почти половин век.  
  
   
 
  
   
РАЗБИРА СЕ, НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО Е ДА СМЕ ВИ КАЗАЛИ нещо подобно и миналата година, когато тествахме ID.3. Но тази кола е още по-важна. ID.3 беше моделът, който да покаже бъдещето - новото електрическо начало за Volkswagen.
ID.4 е колата, която трябва да носи печалбите в това бъдеще.
 
  
Volkswagen ID.4 тест драйв
  
   
Защо четворката е по-съществена от тройката ли? Първо, защото е кросоувър, а бъдещето принадлежи именно на тях, напук на екологията. И второ, защото за разлика от ID.3 това е глобален модел, който ще се произвежда на три различни континента и трябва не само да укрепи доминацията на Volkswagen в Китай, но и най-после да отвори за германците толкова отдавна лелеяния американски пазар.
  
  
Volkswagen ID.4 тест драйв
   
   
Нуждата да се хареса на всички от Хюстън до Урумчи си има и цена: дизайнът. ID.4 е приятен за окото, с хармонични пропорции и достатъчно различен от конвенционалните модели, за да става ясно от пръв поглед, че е електромобил. Но някак си е лишен от дързост.
  
   
Volkswagen ID.4 тест драйв
   
   
ОТ ДРУГА СТРАНА, ИНТЕРИОРЪТ НАПЪЛНО КОМПЕНСИРА. Години наред ни обещаваха, че електромобилите ще позволяват съвсем различно вътрешно пространство. Ето най-после един, който изпълнява обещанието. Е, няма диван и аквариум с рибки, а добре познатите гледащи напред седалки и волан. Но почти нищо освен тях. Приборите, повечето бутони и дори скоростният лост са монтирани върху конзолата на волана, и се местят с него. Необичайно е, но и доста удобно. И оставя необикновено много място за вас самите. ID.4 е с размерите на компактен кросоувър, но пространството вътре е като в автомобил от по-голям клас. Задната седалка е мъничко повдигната заради батерията в пода, и пак си остава удобна и за високи хора. Багажникът побира внушителните 543 литра.
 
   
Volkswagen ID.4 тест драйв
   
    
Материалите вътре са приятни на допир, седалките са комфортни, а пробягващата под предното стъкло светлина, с която колата сякаш общува с вас, е симпатично решение.

Не толкова симпатична е обаче фанатичната обсебеност на Volkswagen от сензорните повърхности. Всичко се управлява с такива сензорни бутони - звукът на аудиосистемата, климатикът, сенникът на стъкления покрив. Даже задните стъкла си нямат свои отделни бутони, а ползват тези за предните, след като докоснете сензора за превключване. Честно казано, ползата от тази промяна напълно ни убягва.
  
  
Volkswagen ID.4 тест драйв
  
   
Информационната система е с хубава графика и предостатъчно функции. Но управлението им е всичко друго, само не и интуитивно. Простото включване на климатика ни отне пет минути и десетина опита. Разбира се, когато си купите колата, бързо ще свикнете и няма да ви прави впечатление. Някои недомислия ще бъдат коригирани и с редовните дистанционни ъпдейти, които Volkswagen обеща да прави на всеки два месеца.
 
  
Volkswagen ID.4 тест драйв
   
    
ПРЕДПОЛАГАМЕ, ЧЕ ВЕЧЕ НЯМАТЕ ТЪРПЕНИЕ да стигнем до най-важния въпрос: за обхвата. ID.4 се предлага с два различни размера на батерията. По-малката, с използваем капацитет 52 киловатчаса, е достатъчна за 346 километра пробег по WLTP. По-голямата, която тестваме ние, е 77 киловатчаса и според брошурата минава между 478 и 524 километра. Но какво означава това в истинския свят?
   
   
Volkswagen ID.4 тест драйв
  
   
В първия ден от теста минахме малко над 150 км от София до Белчин, после до Самоков и обратно до София: разнообразен път с планински изкачвания, завои, спирания и резки ускорения. На финала ни оставаше заряд за още 275 км, което е много добър показател. Но на другия ден дойде време за най-голямото изпитание за всеки електромобил. Магистралата.
  
  
Volkswagen ID.4 тест драйв
      
    
Магистралните скорости са убийствени за обхвата на електрическите коли. Ние искаме да отидем от София до Пловдив и после да се върнем, без да внимаваме излишно с газта. През нощта сме заредили батерията и на тръгване компютърът показва 419 километра обхват. По пътя поддържаме средна скорост 130 километра в час, с изключените на десетината минути под проливен дъжд. До Пазарджик сме изминали 90 километра, а обхватът е намалял само с 60 - добър знак.
 
  
Volkswagen ID.4 тест драйв
  
   
ВПРОЧЕМ ТУК Е МОМЕНТЪТ ДА ПОГОВОРИМ МАЛКО ЗА ПАРИ. Това, което направихме предната вечер, е да извадим един кабел от багажника, да го закачим за стенното зарядно и за колата, и после да заключим колата. Отне по-малко от минута. И в замяна на това чутовно усилие на сутринта имахме 420 километра обхват. На цена, при сегашната нощна тарифа на CEZ, около 12 лева. Аналогичен бензинов автомобил, който харчи около 8 литра за 100 км, за същата дистанция ще ви поиска 65 лева.


 

Volkswagen ID.4

204 к.с. максимална мощност

310 Нм макс. въртящ момент

8.5 секунди 0-100 км/ч


Ако годишно изминавате обичайните 15 000 километра, това са 1800 лева икономия. За пет години стават 9000 лева. Все още не е достатъчно, за да компенсира ножицата в цената на електромобила спрямо бензиновия. Но го доближава доста. Само че това важи единствено когато имате собствен гараж.
Ползването на външни и бързи зарядни станции е само за спешни случаи и на дълъг път. От една страна, защото бързото зареждане вреди на батерията. От друга, защото излиза доста по-скъпо. Иначе на 50-киловатова станция са нужни само 53 минути, за да се допълни капацитетът от 5 до 80 процента.
 
  
Volkswagen ID.4 тест драйв
      
     
КОЛКО СТРУВА САМИЯТ ID.4 ЛИ? Горе-долу колкото и конкурентите му. Базовата версия Pure със 148 конски сили и 52 киловатчаса батерия е малко над 73 000 лева. Нашата Pro Performance, с голямата батерия и с 204 коня мощност, е почти 89 000 лева. И включва доста неща: 18-цолови алуминиеви джанти, LED светлини, рейки на покрива, климатроник, 10-инчова мултимедия.

Междувременно стигаме до Пловдив: 126 изминати километра, обхватът е намалял само със 100. Всичко изглежда под контрол. Карането из града ни напомня друго предимство на тази кола: компютърът през цялото време черпи информация и от GPS, и от радарите, и настройва рекуперацията така, че да е максимално ефективна. Ако пред вас има препятствие или предстои кръстовище, я засилва. Ако предстои дълго спускане, почти я изключва. Няма никакъв смисъл да се мъчите ръчно да превключвате в режима B - компютърът е много по-ефикасен от вас.
 
  
Volkswagen ID.4 тест драйв
    
     
Избраният от нас маршрут има и една специфика: когато пътувате от София до Пловдив, наклонът е във ваша полза.  Когато пътувате от Пловдив към София, е точно обратното. За около 50 км до Траянови врата вече сме загубили над 100 от обхвата. Но все още няма основания да се тревожим.

ID.4 Е ДОСТА ПРИЯТЕН ЗА КАРАНЕ в такива условия - безшумен, солидно стъпил на асфалта, с прецизни реакции на волана и газта. Не бихме го нарекли чак вълнуващ, но се усеща напълно компетентен. Максималната скорост е ограничена на 160 км/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ч (8.5 секунди) няма да ви смае. Но пък въртящият момент на електромотора е достъпен веднага, щом го поискате, и изпреварването е удоволствие. Дори и теглото не е голямо - като за електромобил, разбира се. С голямата батерия кросоувърът тежи 2020 килограма. Засега ID.4 е само със задно предаване, макар че предстои да се появи и вариант с два мотора и задвижване на четирите колела.
 
  
Volkswagen ID.4 тест драйв
  
   
Изкачването все пак си каза думата и на влизане в София вече имаме 160 километра обхват. Само че това са 160, изчислени при висока скорост и неблагоприятен наклон. Така че тази кола съвсем спокойно може да ви закара до морето, без да се налага да сте особено внимателни със скоростта, и най-много с цената на една кафе пауза.
Дали това ще е достатъчно, за да се окаже ID.4 глобален завоевател? Това вече не зависи от нас, а от хората в Хюстън. И в Урумчи.


Още снимки от теста на ID.4 вижте в ГАЛЕРИЯТА:

0 от 500
  • #31
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    тесла по германски. няма душа тоя автомобил.просто копие на вече съществуваща марка и модел
  • #30
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Toyota има всички ресурси за производство на ел. автомобил, но е сметнала, да наблегне на хибридната технология, поне за момента. За направата на един ел. автомобил разходите в направлението за батерията покриват разходите за около 40 хибрида. Лесно може да се стигне до заключението, че 40 хубрида, ако заменят 40 конвенционални автомобила с ДВГ, ще спестят на планетата много повече, отколкото 1 ел. автомобил. Освен това Toyota пуснаха водороден автомобил - Mirai
  • #29
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 10 - Може да се направи и по-точно, но е прекалено много играчка, а и не мисля, че е добра идея, да се казва със 100% точност, колко им остава. Никоой нормален няма да рискува, да пристигне някъде, с "0%" батерия, но все ще се намерят "хитруши", дето ще забият по-средата на пътя.
  • #28
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Глупостите ти ги пишеш Тесла са с ПанасоникА най големият производител в Света на батерии са корейците ЛГ и те така китайците никъде ги нема.
  • #27
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Глупости. Най-големите производители на батерии са китайци - виж в нета. Важното е софтуера и мениджмънта на батериите. Затова при еднакви батерии някои имат по голям пробег от други. В момента колкото и да не харесвам Тесла те са едни гърди напред. Японците и в частност Тойота както и европейците спаха.
  • #26
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    кое е простото в електрическите технологии електрониката и батериите японците са 100 години пред немците.Ако решат всичко могат да направят но явно не бързат и сигурно има защо.
  • #25
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много просто - защото нямат електрическа кола! Така че какво могат на хартия не е като да го направиш реално. А другите вече правят 3то 4то поколение електричка така че Тойота изостават значително. И още по лошото е че доскоро обявява ха че няма смисъл от Ел коли та смятай колко са напред с това мислене
  • #24
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И що мислиш че Тойота изостават?Имат хибридни версии на всичките или почти всичмите си модели не е проблем и електрически да пуснат Панасоник имат едни от най-добрите батерии и дори Тесла ги ползват що реши че Тойота не може да направи много добри ел.коли?
  • #23
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Като стана въпрос за корейци това Id4 поставено до Ioniq 5 изглежда като поне 5 години по стар модел. И не само външно. Зареждането на корейската е 2 пъти по бързо. Та не само Тойота изостават ами и ФВ
  • #22
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Изглежда комфортна колица, но наистина на дизайна нещо му липсва