IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай нареди на производителите си да спрат експанзията в Европа

Един от тях вече отмени плановете си за строеж на завод, а друг - стъпването си на Стария континент

На 30 октомври Европа ще трябва да се произнесе окончателно относно митата, наложени на китайските електрически автомобили. Според източници на агенция Bloomberg, пожелали анонимност, преговорите между Пекин и Брюксел продължават в търсене на алтернативно решение.


Китайски коли


Още при първите новини за предстоящо въвеждане на новите тарифи китайските компании започнаха да увеличават сериозно производството, както и доставките до европейските митници. Сега обаче този устрем е прекратен, като се твърди, че това ставна след нареждане от китайското правителство, което е приканило местните производители на автомобили да забавят експанзията на Стария континент.

Още през лятото китайското министерство на търговията призова производителите да защитят своето ноу-хау, особено по отношение на технологиите, позовавайки се на увеличаването на производството в чужбина (най-вече Югоизточна Азия, Южна Америка и Близкия изток). Сега Automotive News съобщава, че Dongfeng Motor Group Co., която е държавна собственост, е замразила плановете си да произвежда автомобили в Италия в отговор на нареждането от страна на властите..


Китайски коли


Според Corriere della Sera, преговорите между италианското правителство и Dongfeng за откриването на автомобилна фабрика в Италия продължават при редица специални условия. След директивата на властите в Китай обаче разговорите са спрени, въпреки усилията на двете страни и най-вече на италианците (министърът на промишлеността Адолфо Урсо дори пътува до азиатската държава).

Докато чака нещо да се промени, друг китайски производител - Changan Automobile Co., както съобщава Automotive News, също е замразил събитието за представянето му в Европа, което трябваше да се проведе в Милано тази седмица. Ангажиментът за навлизане на европейския пазар обаче остава потвърден, но е ясно, че голяма част от бъдещето на цялата автомобилна индустрия ще зависи от окончателното гласуване на митата в Европа в края на октомври. Следователно всички погледи са насочени към Брюксел.


0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 30 минути )
    Чичо Си е наредил и всичко е спряло. Който не слуша чичо Си, става агроном. Китайците явно нямат намерение да произвеждат в Европейски заводи, а само да продават на пазара. Чичо Си иска работа за собствените си хора, а не печалби. Комунистически капитализъм по китайски.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 час )
    Не са решили, не са го направили. Още могат да намалят цените на автомобилите с помощта на държавата им. Ама виж как не искат да произовеждат в чужбина, за разлика от останлите производители. Навярно си имат причина...
  • #6
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 4 ( преди 1 час )
    За нов играч 3% процента въобще не са малко, ако наистина са ги постигнали вече, в което се съмнявам, но не отричам, защото не съм проверил. Ти какво очакваш? 30%? 50%? За мащаб ще отбележа, че mercedes държи 5% а Toyota 7% от Европейския пазар. Ако за толкова кратко време китайците наистина вече са завладели цели 3%, тежко им на Европейските производители.
  • #5
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    С тези рестриктивни мита удрят само обикновения потребител. Китайският продукт в момента е сравним с европейския, дори в някой отношения е доста по-добър на много добра цена, дори със сегашните мита.
  • #4
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 часа )
    Тя поначало китайската инвазия извън Китай е доста имагинерна към настоящия момент. Особено на платежоспособните пазари в Европа и САЩ. Новини, модели, планове, закани и накрая китайците държат нещо от рода на 3% в Европа общо. А колко народ коментира под тези статии как китайците идват и ще пометат всичко по пътя си. Тези въжделения и прогнози се базират обаче само и единствено на обещания и разкази какво се случва там в Китай. А какво се случва и какво ни се казва, че се случва, е различно.
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 часа )
    Ще последва и друг проблем - че доста от китайските компании имат акции в европейските.Китай крото си плетеше кошницата, докато алчните европейци с радост местеха производтва с цел краткосрочни печалби. Да му мислат МБ, Стелантис .. и всички останали, които тръгнаха да покоряват Китай (с Китайси партьор).
  • #2
    8 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 часа )
    Нали сме капитализъм, свободен пазар или не съвсем?Отиват в канала Евро (предимно немските) производители на автомобили.
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 часа )
    Хитрата сврака - с двата крака!