IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Водещ производител на части затваря много от заводите си

Всеки четвърти работник в ZF ще бъде освободен догодина

Водещият световен разработчик и производител на агрегатни компоненти и системи за автомобилната индустрия ZF е на път да затвори част от заводите си в Германия. Доставчикът на части и оборудване също така ще съкрати работни места, съобщава онлайн-порталът за транспорт и логистика VerkehrsRunschau.de с позоваване на собствени източници.


ZF


ZF вече „е готов със списък с фабрики, които трябва да бъдат затворени възможно най-скоро", според председателя на Генералния работнически съвет на Handelsblatt Ахим Дитрих.

Бордът на директорите се фокусира върху повече от една трета от 35-те германски завода. Представител на компанията каза във Фридрихсхафен, че всички германски заводи се преразглеждат, за да се определи тяхната конкурентоспособност, тъй като „има някои места, които не дават необходимите резултати и мерките трябва да повишат конкурентоспособността".

Ако това не помогне, крайната мярка ще бъде затваряне на заводите. Компанията вече е „съкратила малко над 1000 работни места в Германия и общо над 1400 по целия свят", като това е само тази година. Бордът обяви, че ще съкрати между 11 000 и 14 000 работни места през следващата година. Това е почти всеки четвърти служител.

Цялата автомобилна индустрия се бори с прехода към електрическа мобилност, но ZF беше особено силно засегнат. Както знаете, електрическите превозни средства имат много по-малка компонентна база. Заради придобивания и инвестиции в нови технологии групата е задлъжняла и трябва да плаща повече от половин милиард евро годишно.

ZF е един от най-големите автомобилни доставчици в света с приблизително 169 000 служители в 160 производствени места в 30 държави. Мажоритарен собственик на групата е фондация Цепелин от град Фридрихсхафен. През 2023 година обемът на продажбите е бил около 46.6 милиарда евро.


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    TSLA ( преди 1 минута )
    #5, РУК - един от малкото адекватни хора, които не са си изключили мозъка.
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    9-2 ( преди 21 минути )
    магистрали са нужни на хора, които нямат никаква преценка, и могат да натискат само negaлa на акселератора. в европейските държави за транспорт на стоки се използва електрически ЖЕЛЕЗОПЪТЕН транспорт, защото гарантира икономии от мащаба. а не както тука "бизнес" да се казва на човек с ван, който кара тава кифли, 3 кутии с вафли и торбичка с кренвирши 50км, и държавен служител, който разнася папка с документи за подпис в 7 институции. това е разликата в мисленето, а не колко време отнема ОВОСа.
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до РУК ( преди 24 минути )
    понеже в България тиквата не прекара магистрали през могили с древни noгpeбeнuя, и даваше срокове от 48 ч на археолозите, нали, kayHb? в Германия толкова се грижат за природата, че заради спрените АЕЦ вадят от консервация ТЕЦове - ако не си чел новините за арестуването на любимата ти грета тунберг точно при протест заради разширяването на открита въглищна мина - други сме я прочели, и не само тази. да, активни са германците, основно като става дума за В града.
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 32 минути )
    До 6 - да русенци са много доволни от държавните служители които бързо разрешиха да ги тровят :-) :-) :-) :-) Хабер си нямате колко активно, много често излишно активно е немското общество по много въпроси. Това което ви се вижда бюрокрация при тях, са възражение от кой ли не, постоянни възражение и протести от граждани.Има магистрали които не се започват с десетилетия,защото хората не искат да се пипа гората.В България се молите за магистрали,ако ще и през гробище да мине.Различни разбирания ..
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 37 минути )
    До 5 - дали?А тогава защо съкращават хора основно в Германия, а не в останалите страни от ЕС в които имат фабрики?Дали не е защото в Германия трябва да продължат да вдигат заплатите, а при всяко масово съкращение има социален план при който ще избумкат по една годишна заплата на работник?Някак си само да те пратят на борсата като в други държави е по-изгодно,нали?Немците им е ясно,че много производства си отиват заради цената на труда,колкото по рано съкращават хора,толкова повече ще спестят
  • #6
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 43 минути )
    нова опорка на държавния служител да не правиш нищо и да кажеш че това е в интерес на обществото като моташ едно разрешително няколко години определение за обществения служител - четирима гледат един който по цял ден нищо не прави
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 1 час )
    Не знам колко пъти трябва да се обясни!В Китай е по-евтино заради експлоатация на хора и природа.Това което наричате бюрокрация, всъщност е грижа за хора и природни ресурси!Не може хем да ревете от газовете на колите с ДВГ,хем да мрънкате,че заводи не се строят кой къде му падне и метали не се леят без пречиствателни станции на инсталациите.Всичко това струва пари.Който му е готинко да диша отрови да ходи в Китай!А,може и в Русе,вечер до завода на Монтюпе!Тое е строен и работи без "бюрокрация"
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 1 час )
    Като ЕС налагат санкции на Русия и евтините суровини газ и електроенергията стават скъпи,как да произвеждат???
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 1 час )
    По-скоро е заради китайците, които произвеждат всичко на по-ниска цена. В Германия бюрокрацията задушава всяко производство. Да не мислиш че с електромобилите е лесно? Виж Тесла която построи по-бързо заводът, отколкото отне за издаването на ОВОС? Заради бюрократичните спънки, отложиха и производството на батерии в Германия и преместиха оборудването от Германия в САЩ, където Не само, че няма спънки, а държавата подпомага всякакво производство.
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Германия потъва завлича цяла Европа след себе си!