IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Panasonic прави батерии с петорен капацитет

Японците късат зависимостта от Tesla, спрягат ги за нов партньор на BMW

Panasonic отдавна иска да се освободи от зависимостта си към Tesla. Преди две години японската фирма обяви, че през март 2024-а ще започне да произвежда своите клетки 4680. Те са за батерии, предназначени и за други марки. Най-накрая, с няколко месеца закъснение, всичко е готово.

 
батерии


През 2022 г. Panasonic обеща, че ще даде приоритет на Tesla като клиент, след като започне да произвежда клетките 4680, които хората на Мъск поставят на Cybertruck. Но цената им е много по-висока от тази на други клетки от японците или от LG. Решението на Panasonic да започне масово производство на тази клетка би позволило нейната продажна цена да бъде намалена, което е плюс не само за Tesla, но и за всяка друга марка.

Panasonic не уточнява дали ще използва собствения метод със сух катод за масово производство на батериите 4680.  Изпълнителният директор на Panasonic Energy - Казуо Таданобу, обаче спомена, че продуктът „ще допринесе за разпространението на достъпни електрически превозни средства“.

 
Tesla Cybertruck


Тези нови литиево-йонни клетки имат пет пъти по-голям капацитет от типичните 2170, които Tesla използва. Освен подобрена енергийна плътност , те също са много по-големи. От друга страна, важното е не само по-голямата автономност, която осигуряват. Според Panasonic - ще позволят цената на батерията и следователно на електрическия автомобил да бъде намалена благодарение на производствения процес.

Този тип клетки изискват по-малко точки за запояване и подобряват обемната плътност. Резултатът е по-ефективен процес на сглобяване и в крайна сметка намаляване на цената. В допълнение, методът за производство на сух електрод позволява разходите да бъдат намалени още повече, тъй като може да се избегне скъпоструващо мокро покритие с токсични разтворители и последващо изпичане. То изисква много по-големи и по-консумиращи енергия съоръжения.

 
BMW i8


Освен Tesla, за която Panasonic строи фабрика в Съединените щати, японската фирма не разкрива кои са потенциални клиенти. Един от тях може да е гигантът BMW. Германската марка е редовен клиент на Panasonic и наскоро анулира договор с Northvolt (където за капак е акционер) на стойност 2 мииларда евро. Шведската компания изглежда не успя да произведе искания продукт - както като качество, така и като количество.
 

0 от 500
  • #22
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 6 дни )
    Пак те питам, Колко е мощността ако вече си завил болта и продължаваш да упражняваш 10 нютон метра въртящ момент върху него? Колко е мощността на една винтова пружина за която ме питаше какви са силите на деформация? Като я деформираш не упражняваш ли въртящ момент? Ако ти е по-лесно в линейни метри и в нютони ето друг пример 2 тона автомобил натискат пружините на окачването, колко нютона сила са упражнили върху тях? Можеш ли да сметнеш? Това колко мощност е това и от какъв вид? Примери трябва
  • #21
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Е така де ( преди 6 дни )
    "Гост ( преди 1 час )Един Джаул е работата извършена от сила 1 Нютон за преместване на тяло на 1 метър." Умнико, Колко пъти да ти казват че не можеш да изминеш 1 м с въртене. Затова метърът се върти, а се измерва колко оборота са завъртяни. 1 Джаул = на рамо с дължина 1 метър, върху което е упражнен 1 нютон сила, които са завъртели оста 1 радиан за 1 секунда. Поправи ме, ако греша?
  • #20
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 дни )
    За чатбота Тесльо щом е Nm означава,че енергия и момент на сила е едно и също.Само където Nm не се използва за единица за енергия,ами за въртящ момент. Тротинетка,колко Nm електроенергия плати за август месец?!?
  • #19
    0 rate up comment 3 rate down comment
    VAYK ( преди 6 дни )
    А какъв е капацитета на panasonic да подсигури и други доставки освен тези за Тесла, аз мисля, че клони към 0 :)))))
  • #18
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 6 дни )
    Един Джаул е работата извършена от сила 1 Нютон за преместване на тяло на 1 метър.Слагаш равенство между преместване и дължина на рамо.Преместването се променя,рамото си е константа,нищо че се измерват в метри.Сравняваш краставици с жираф
  • #17
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 6 дни )
    Извършваната от момента на силата работа W (в джаули) се пресмята така:W=M.
  • #16
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 6 дни )
    Мощност ще имаш чак когато пуснеш автомобила да се спуска от Шипка или завърташ болта и въртящият момент остава същия. Чак тогава енергията започва да върши работа и да има мощност. Мощността изразява С каква скорост преместваш единица енергия. Тоест колко от тази енергия за единица време се премества или преобразува в друг вид енергия.
  • #15
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 6 дни )
    Какво преместване бе умник? Кое ще местиш? Става въпрос за въртене и за момент. Докато автомобилът ти стои 10 години на върха на Шипка с натрупаните 4 киловатчаса енергия , които са еди колко си джаула, какво местиш? Енергията не се мести. Правилния пример ключ 1 метър успореден на земята се опитва да завърти болт, като му се прилага 10 нютона сила, което е равно на 1,02кг. Получаваш 10 нютон метра въртящ момент. Ако сложиш 2,04кг на 50 см пак ще са 10 нютонметра без въртене и мощността е 0
  • #14
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 седмица )
    Елементарен пример,Теслю Айнщайн.Сила 10 Нютона,с рамо 1 метър са 10 Нм.Сила 10 Нютона с преместване 1 метър са 10 Нм. Увеличаваме силата два пъти.Сила 20 Нютона,с рамо 1 метър са 20 Нм. Сила 20 Нютона с преместване 1,5 метра(числата са произволно избрани) са 30 Нм.Свана ли смисъла албански реотан,кълвач от Уикипедия?
  • #13
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 седмица )
    Елементарен пример,Теслю Айнщайн.Сила 10 Нютона,с рамо 1 метър са 10 Нм.Сила 10 Нютона с преместване 1 метър са 10 Увеличаваме силата два пъти.Сила 20 Нютона,с рамо 1 метър са 20 Нм. Сила 20 Нютона с преместване 1,5 метра(числата са произволно избрани) са 30 Нм.Свана ли смисъла албански реотан,кълвач от Уикипедия?