IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche спасява закъсал производител на батерии

Финансовата инжекция ще помогне сериозно на Varta

Porsche оказа сериозна помощ на закъсалия германски производител на батерии Varta, като става акционер в компания. Финансовата инжекция ще позволи на Varta да постигне сделка с кредиторите и да подобри финансовото си състояние.


Porsche


Съгласно плана Porsche и настоящият основен акционер във Varta - бизнесменът Михаел Теунер, ще получат приблизително по 32% от акциите на компанията. Общата инвестиция ще бъде 60 милиона евро, като половината от средствата идват от Porsche. В резултат на тази сделка австрийският предприемач Теунер ще загуби контролния пакет акции. В същото време различните страни, действащи като кредитори на компанията, ще получат около 36% от акциите и Varta вече няма да бъде листвана на фондовата борса.

За Porsche оцеляването на Varta е много важно. Германският автомобилен производител обяви още, че вече е придобил мажоритарен дял в дъщерното дружество на Varta - V4Drive Battery, което произвежда литиево-йонните батерии, използвани в хибридния модел 911 Carrera GTS.

Историята на Varta започва през 1887 г. Преди няколко години инвеститорите възлагаха големи надежди на компанията, разчитайки на нарастващото търсене на безжични устройства като слушалки. Комбинацията от по-ниско търсене на ключови пазари и нарастващи разходи обаче доведе до финансови затруднения. Varta вече обяви 800 съкращения на работни места миналата година, което представлява около 17% от общата работна сила.

Като част от сделката, постигната с кредиторите, дългът на Varta ще бъде намален от 485 милиона на 200 милиона евро, благодарение на частично отписване на дълга. На компанията също така се дава повече време за изплащане на някои заеми. Освен това беше договорен нов заем за допълнителна подкрепа на компанията.


0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Констатация ( преди 3 седмици )
    Немските измамници се спасяват един друг, но това е мисия невъзможна, защото и слепците прогледнаха за тяхното "качество"!