IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche търпи загуби заради липса на алуминий

Доставките на ценния материал са ограничени заради наводнения

Германският производител Porsche беше принуден да намали своите продажби и прогнози за печалба, след като доставките на алуминий бяха прекъснати от тежки наводнения. Недостигът на алуминиеви сплави засяга производството на всички модели на Porsche и може да доведе до спиране на една или повече серии автомобили. Очаква се прекъсването да продължи няколко седмици.


Porsche


Porsche няма да може напълно да компенсира закъсненията в производството и доставката на превозни средства през финансовата година. Анализаторите на Bernstein казват, че това може да доведе до загуба на производство до 17 400 автомобила през второто полугодие, което се равнява на повече от 11% от доставките на Porsche през първото полугодие.

Доставчикът на алуминий Novelis обяви „форсмажорно събитие" след неотдавнашното наводнение в завода си в Сиер (Швейцария). Компанията Constellium също така обяви спирането на операциите в заводите си в Сиер и Шипие, заради наводнения, причинени от наводнението на река Рона. Компанията обяви, че все още не може да оцени степента на щетите или да определи дата за възобновяване на производството.

Недостигът на алуминий засегна и веригите за доставки на BMW и Mercedes, но и двете компании успяха да намерят алтернативни доставчици. Служители на Audi казаха, че наводнението е довело до недостиг на специални алуминиеви сплави при няколко доставчици, но не е имало пряко въздействие върху производството.

Porsche заяви, че сега очаква продажби в диапазона от 39 до 40 милиарда евро, което е спад от предишни прогнози от 40 до 42 милиарда евро. Очакваната възвращаемост на продажбите сега е 14 до 15 процента, спрямо предишните очаквания от 15 до 17 процента.

Проблемите с производството не са единствените предизвикателства пред Porsche. Компанията също така е изправена пред слаби продажби на електрически превозни средства, по-слабо търсене в Китай и цялостно забавяне на икономиката. Глобалните доставки на Porsche паднаха със 7% през първото полугодие, а продажбите в Китай - с 33%.

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ми така е като праснаха бан за износ на алуминий към ЕС в Индонезия, щото вземат само суров материал, а Китай направиха инвестиции за преработка на място.