IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Panasonic прави батерии с петорен капацитет

Японците късат зависимостта от Tesla, спрягат ги за нов партньор на BMW

Panasonic отдавна иска да се освободи от зависимостта си към Tesla. Преди две години японската фирма обяви, че през март 2024-а ще започне да произвежда своите клетки 4680. Те са за батерии, предназначени и за други марки. Най-накрая, с няколко месеца закъснение, всичко е готово.

 
батерии


През 2022 г. Panasonic обеща, че ще даде приоритет на Tesla като клиент, след като започне да произвежда клетките 4680, които хората на Мъск поставят на Cybertruck. Но цената им е много по-висока от тази на други клетки от японците или от LG. Решението на Panasonic да започне масово производство на тази клетка би позволило нейната продажна цена да бъде намалена, което е плюс не само за Tesla, но и за всяка друга марка.

Panasonic не уточнява дали ще използва собствения метод със сух катод за масово производство на батериите 4680.  Изпълнителният директор на Panasonic Energy - Казуо Таданобу, обаче спомена, че продуктът „ще допринесе за разпространението на достъпни електрически превозни средства“.

 
Tesla Cybertruck


Тези нови литиево-йонни клетки имат пет пъти по-голям капацитет от типичните 2170, които Tesla използва. Освен подобрена енергийна плътност , те също са много по-големи. От друга страна, важното е не само по-голямата автономност, която осигуряват. Според Panasonic - ще позволят цената на батерията и следователно на електрическия автомобил да бъде намалена благодарение на производствения процес.

Този тип клетки изискват по-малко точки за запояване и подобряват обемната плътност. Резултатът е по-ефективен процес на сглобяване и в крайна сметка намаляване на цената. В допълнение, методът за производство на сух електрод позволява разходите да бъдат намалени още повече, тъй като може да се избегне скъпоструващо мокро покритие с токсични разтворители и последващо изпичане. То изисква много по-големи и по-консумиращи енергия съоръжения.

 
BMW i8


Освен Tesla, за която Panasonic строи фабрика в Съединените щати, японската фирма не разкрива кои са потенциални клиенти. Един от тях може да е гигантът BMW. Германската марка е редовен клиент на Panasonic и наскоро анулира договор с Northvolt (където за капак е акционер) на стойност 2 мииларда евро. Шведската компания изглежда не успя да произведе искания продукт - както като качество, така и като количество.
 

0 от 500
  • #32
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 дни )
    Заради специалните символи реже коментарите но спокойно можеш да отидеш в Уикипедия и да прочетеш сам bg.m.wikipedia.org/wiki/Джаул само да те питам, прав ли съм бил как се смята енергията на въртящия момент? Сега разбра ли защо мощност се смята през оборотите на въртящия момент? Колкото повече са оборотите, толкова повече е енергията, която се дели на времето.
  • #31
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 дни )
    Топлинна енергия, съответстваща на енергия при температура 1 К: 1,380х10-23 JЕнергия на фотона на червения цвят във видимия спектър: 2,61х10-19 JЕнергия на Ферми на металното злато: 8,8х10-19 J Атомна единица за енергия (енергия на Хартри),4,360
  • #30
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 дни )
    Топлинна енергия, съответстваща на енергия при температура 1 К: 1,380х10
  • #29
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 дни )
    Равностойност на един джаулЕдин джаул (1 J) енергия се получава например и в следните случаи:завъртане на ъгъл 1 rad с момент 1 Nm (единицата радиан е безразмерна);протичане на ток 1 А при напрежение 1 V (т.е. действие на мощност 1 W) в продължение на 1 s.Други примериТоплинна енергия, съответстваща на енергия при температура 1 К: 1,380
  • #28
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Ти да видиш ( преди 5 дни )
    "По определение един Джаул е работата извършена от сила 1 Нютон за преместване на тяло на 1 метър.Няма въртене,а преместване на тяло по посока на действие на силата." Тоест пак работиш по принципа щом аз знам че има само животни кози овце и крави други няма и жирафа е невъзможно да съществува. Така ли? Ти като завършваше за инженер само до този урок за джаули ли стигна? В Уикипедия Пак ли лъжат, А уж само от там се информираш и се образоваш, като кълвеш без да разбираш? Само това ли е джаул?
  • #27
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Димов ( преди 5 дни )
    На нашият приятел главата му не увира с малко дърва.За пореден път го хващам да изопачава и натаманява както на него му е угодно.Като ти каже добър ден,първо виж слънцето да не е залязло вече.
  • #26
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 5 дни )
    Теслю Тунберг, Панасоник само една фабрика ли има?
  • #25
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 5 дни )
    Въртящият момент е силата умножена по рамото.Като рамото е константа,не се изменя.Изводът е слагаш знак на равенство между разстояние при преместване под действието на сила= с дължина на рамото на момент на сила.С примера от #14 ти доказах че не е едно и също.
  • #24
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 5 дни )
    Ще разделя коментара на две части че албанските реотани бавно загряват.По определение един Джаул е работата извършена от сила 1 Нютон за преместване на тяло на 1 метър.Няма въртене,а преместване на тяло по посока на действие на силата.
  • #23
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Гостенино ( преди 5 дни )
    И друго да питам. То не че ще получа отговор, но в поне да престанеш да повтаряш и тази опорна точка. Нали panasonic произвеждаше 46 80 батериите за Тесла? Как ги произвежда като още не знаят с какъв като ще са и не са построили фабриката, а току-що са взели решение че въобще ще започват производство на такива батерии? Тесла откъде тогава си набавя 46 80 батерии четвърта година, ако не ги произвежда самостоятелно? Виждаш ли разликата? Тесла ги произвежда на значително по-висока цена но се учи