IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz обединява EQS и S-Class

Следващото поколение на флагмана ще е електричско и с ДВГ

Следващото поколение Mercedes-Benz S-Class и EQS ще бъдат обединени под едно име като част от стратегията на германската марка за постигане на паритет между EV-моделите и двигателите с вътрешно горене. Това означава, че флагманът на автомобилния производител от Щутгарт ще запази ДВГ и в своето осмо поколение, което ще излезе през 2030 г.


Mercedes-Benz S-Class


В Mercedes смятат да премахнат името EQS, под което електрическият флагман на марката се продава от 2021 г. Това беше потвърдено пред британското издание Autocar от изпълнителният директор на компанията Ола Калениус, който заяви: „В бъдеще ще има две S-Class - с ДВГ и електрическа, като те ще имат подобен външен и вътрешен дизайн“.

Въпреки това, двата луксозни седана няма да бъдат базирани на една и съща платформа. S-Class EV ще използва предстоящата платформа MB.EA Large, а неговият „брат“ с ДВГ ще бъде изграден на допълнително разработена версия на днешната архитектура MRA. По този начин Mercedes повтаря хода си с електрическата G-Class, която се предлага и с ДВГ, като двата всъдехода следват един и същи стил.


Mercedes-Benz S-Class


Обединяването на двата модела е в резултат разочароващите продажби както на S-Class, така и на EQS. Спадът се усеща особено при седана с ДВГ - цели 37% през първото тримесечие на годината, като това доведе до намаляване на производството на модела само до една смяна в завода Factory 56 в Зинделфинген (Германия), където се сглобява и EQS.

Първоначално Mercedes прогнозира, че електрическите модели ще представляват повече от 20% от неговите 2 043 800 глобални продажби през 2023 г. Електромобилите на марката обаче постигнаха само 11% дял, въпреки 73% увеличение на продажбите в сравнение с 2022 г. Този дефицит подкопава по-ранната цел на Калениус изцяло електрическите и plug-in хибридни модели да представляват 50% от годишните продажби на марката до края на 2025 г. В актуализация на стратегията, направена по-рано тази година, Mercedes преразгледа тази прогноза на 50% до 2030 г.


Mercedes-Benz S-Class


Тази промяна в плана даде отсрочка на S-Class, тъй като марката реши да удължи живота на ключови бензинови и дизелови модели, като инвестира в електрификацията на съществуващите двигатели, за да осигури съответствие с нормативните изисквания за емисии и други фактори до 2030 г.
.
В интервю за германското издание WirtschaftsWoche Келениус потвърди, че Mercedes ще инвестира 14 млрд евро в научно-изследователска и развойна дейност и в заводи с фокус върху дигитализацията, електромобилността и, което е важно, напредналата технология на ДВГ само в рамките на своите операции с леки автомобили през 2024 г. „Нашите двигатели винаги ще бъдат на най-високия технологичен стандарт. В противен случай внезапно ще задушим нашия бизнес с двигатели с вътрешно горене през 2027/28 г.”, обясни Калениус.


Mercedes-Benz S-Class


Източници-и от компанията коментираха, че решението за разработка на осмо поколение на S-Class гарантира, че и по-малката Е-Class ще получи нова генерация - седма, като тя също ще се предлага както с ДВГ, така и с електрическо задвижване. А това означава, че сегашният EQE, подобно на EQS, също ще изчезне.

„S-Class и E-Class са тясно свързани от техническа гледна точка. Да се направи само едното без другото, би повлияло значително на икономиите от мащаба, на които се радват днешните модели“, коментира източник на Autocar.


0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Тия EQS-и хич не изглеждат добре, но не мисля, че това е проблемът, тъй като в премиум класа не е толкова важно как изглежда една кола, просто трябва да се вижда, че е последен модел от скъпото. Но според мен е добре дизайнът да е унифициран, защото има хора, които гледат с лошо око на електрическите и други, които гледат с лошо око на колите с ДВГ. При БМВ 7 не се вижда от пръв поглед.
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    БМВ тръгнаха в доста добра посока. Вместо да отделят електрическите си автомобили...с различни дизайни/имена и допълнителни разходи, просто правят серията и с ел. двигател. Мерцедес от друга страна, направиха цяла линия за електрическите автомобили и не им донесе успех. Защото дизайна на EQ-тата е доста спорен. Друго си е S klasa (223) EQ, с ел. двигател. Както е 7ма серия на БМВ.
  • #1
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Китайците явно са спрели да купуват S класи, тъй като вече имат собствени по модерни и по технологични автомобили. Технологичното остаряване вече е много по бързо, спрямо няколко години по рано. Немците не могат да изкарват автомобили и технологии с темпото с което го правят китайците.