IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-AMG показа кола с 680 коня и цена от милион евро

GT3 Edition 130Y Motorsport ще бъде произведено само в 13 бройки

Подразделението за моторни спортове на Mercedes-AMG е на 130 години. За да отбележи този „рожден ден“, компанията представи Mercedes-AMG GT3 Edition 130Y Motorsport - специално издание в тираж от само 13 бройки и цена над милион евро.


Mercedes-AMG GT3 Edition 130Y Motorsport


Премиерата на спортното купе се състоя на изложението в Пебъл Бийч, където стана ясно, че 130Y всъщност е последното AMG GT3, задвижвано някога от двигател с атмосферно пълнене, преди неизбежното преминаване към турбо (и хибридно) задвижване.

За разлика от базовия модел, Mercedes-AMG GT3 Edition 130Y Motorsport не подлежи на хомологационни ограничения. Поради тази причина 6,3-литровият V8 двигател (съчетан с шестстепенна секвенциална състезателна скоростна кутия) е допълнително оптимизиран и сега развива 680 к.с., което прави това GT3 най-мощното, произвеждано някога от базираната в Афалтербах компания.

Дизайнерите и инженерите на AMG са успели да подобрят и аеродинамиката, като 130Y има 15% по-голяма притискаща сила от състезателната кола. За да се постигне това подобрение, сплитерът и въздухозаборниците в предните брони са преработени, както и страничните прагове, дъното на автомобила и дифузьора.


Mercedes-AMG GT3 Edition 130Y Motorsport


Задното крило е оборудвано със система DRS, вдъхновена от Формула 1. Така с натискането на бутон на волана основният елемент на задното крило се изправя в равна позиция и намалява аеродинамичното съпротивление.

Уникалната високоефективна спирачна система също е заимствана от едноместния автомобил от Формула 1, докато амортисьорите се регулират в четири позиции. От гледна точка на безопасността Mercedes е оборудван със стоманена клетка, пожарогасител и авариен люк в купето. Богатото оборудване включва още състезателна ABS система и регулируема в различни позиции система за контрол на сцеплението.

От гледна точка на дизайна, вдъхновението идва от Mercedes 300 SL W 194 от 1952 г. Класически стилни елементи от първия затворен състезателен автомобил на марката характеризират екстериора на GT3 Edition 130Y Motorsport, като боята, напомняща за „сребърните стрели“.


Mercedes-AMG GT3 Edition 130Y Motorsport


Сините диаманти на арките на предните калници и цветната рамка на радиаторната решетка са препратка към автомобили с исторически успех, като тези, които са участвали в Carrera Panamericana и „24 часа на Льо Ман“ през 1952 г.


18-цоловите джанти от магнезиева сплав са оптимизирани за теглото, докато интериорът е безкомпромисен. Пред водача има дисплей Bosch DDU 10 с графики с висока разделителна способност, а в центъра на арматурното табло няма инфоразвлекателна система, присъстваща на традиционните AMG GT .
Визуално купето напомня на SLR 300 от 1955 г., който постигна световна слава с Хуан-Мануел Фанджо на волана. Този спомен е ясен в сините карирани тапицерии на седалките и кафявите кожени капаци на вратите.


Mercedes-AMG GT3 Edition 130Y Motorsport


Друг акцент е специално разработеният волан с анодизирани бутони и дръжки от орехово дърво. Освен това, всеки от екземплярите има табела, поставена върху централната конзола, за да покаже, че е част от .специална серия.

Всеки от Mercedes-ите идва с редица аксесоари. В допълнение към персонализирано покривало за кола, в обхвата на доставката има и проектиран от Puma състезателен комплект, пълен с костюм, ръкавици, бельо и обувки.

Оборудването включва също каска BELL, персонализирана чанта, модел в мащаб 1:8 на 130Y Motorsport и персонализиран сертификат за автентичност. Както споменахме, цената е 1 030 000 евро, без ДДС.


Още снимки на състезателната кола - вижте в галерията:


0 от 500