IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още едно проучване показва, че много хора използват хибридите неправилно

Повечето шофьори не зареждат с ток своите PHEV и това прави употребата им безсмислена

Plug-in хибридите (PHEV) теоретично биха могли да предложат най-доброто от двата свята - те са способни да работят само на електричество в диапазон от 50 до 80 км, в зависимост от модела, осигурявайки ускорение, сравнимо с изцяло електрически автомобили. В електрически режим шофирането е тихо, без стрес и с нулеви емисии.


PHEV


При по-дълги разстояния се включва бензинов двигател, който заедно с електромотора увеличава пробега. Но има проблем - повечето собственици на PHEV не включват колите си в зарядно устройство. Всъщност, скорошно проучване на InsideEVs установи, че дори самите автомобилни производители имат много малко данни за навиците за зареждане на тези превозни средства или просто не желаят да ги разкрият. Това поведение проваля цялата цел на технологията и вместо да е от полза за планетата, й причинява вреда.

Нови данни от компанията за телеметрия и управление на автопаркове Geotab, получени от Electric Autonomy Canada, показват, че автопаркове, използващи plug-in хибриди, отделят повече замърсители, отколкото би трябвало. Geotab анализира 1776 PHEV в търговска употреба и установи, че операторите на автопаркове в Северна Америка са 86% зависими от изкопаемите горива за своите енергийни нужди. Според резултатите от изследването средният разход на гориво на PHEV е 6,25 литра на 100 км, което е значително по-ниско от възможностите на тези автомобили.

Това е само малко по-малко от средния разход на гориво на подобни бензинови автомобили, който е средно около 7,15 литра на 100 км. Резултатите на Geotab са в съответствие с констатациите от други проучвания по тази тема. Например Европейската комисия за климатични действия установи, че реалните емисии на CO2 от PHEV са 3,5 пъти по-високи от тези, регистрирани при WLTP тестове. Така резултатите от теста WLTP показаха CO2 емисии от 39,6 грама на километър. В реални условия тези емисии достигнаха 139,5 грама на километър.

Според данни на международният съвет за чист транспорт (ICCT) за САЩ икономията на гориво в реалния свят за PHEV може да бъде 42-67% по-висока от прогнозите на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA).

Неизползването на зареждане има последствия извън лошия разход на гориво и емисии. Това означава, че собствениците - в случай корпоративни автопаркове, не пестят гориво вероятно няма да видят ползите от намаляването на разходите за поддръжка на превозните средства и сложността на експлоатацията.

Ежедневният пробег на микробуси или камиони за доставка например е само около 28 км, което се покрива лесно от повечето съвременни електрически ванове. Затова и много компании с големи автомобилни паркова в САЩ преминават към изцяло електрически модели. Amazon вече разполага с 15 000 електрически микробуса, произведени от Rivian, за доставка на пакети. FedEx започна да използва модели BrightDrop Zevo, произведени от General Motors, а PepsiCo залага на електрически камиони Tesla Semi в Калифорния.


0 от 500
  • #30
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Инженерите и потребителите бяха решили проблема бензин или ток. Намесиха се "политици" и "управници" и стана, "Те ти булка, спасов ден!". Но и това не е нещо ново под слънцето - вж. упадъка на Римската империя.
  • #29
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 28 ( преди 2 седмици )
    Те този проблем с бензин или ток Не го ли решиха още преди век? Или имат кратка памет? То и и променливият ток беше победил правя преди век и обясняваха че прав ток не става за пренасяне на дълги разстояния, А сега за най-дългите разстояния строят само правотокови далекопроводи. Уж по-добро от павец нямаше, а в момента те че финансиране за изграждане на 3 000MWh съхранение в батерии само в България. Дали пък нещо не се е променило при батериите и другите технологии за този век?
  • #28
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Да имаш автомобил с газова уредба и да го караш на бензин същата работа и тук да имаш плъг инхибрид и да го караш с бензиновия двигател и да наливаш гориво и за какво човек си купува тези коли когато ще и кара по-скъпо. Ще искат да ми ме трепят електрическите не закарани само на електрическа и това е цялата пристигане нещо друго.
  • #27
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 26 ( преди 2 седмици )
    Не, Мите, за дирижаблите, за 3Д телевизорите, за ДДТ, че дори и за азбеста говори човека. Други примери за провалили се новаторски и "велики" нововъведения искаш ли, или ще продължаваш просто да лаеш докато керванът си върви?
  • #26
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    кой нормален си поръчва храна за в къщи
  • #25
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До 24 ( преди 2 седмици )
    "хората винаги предпочитат практични и прости решения" за коня и каруцата ли говориш? За телефона с шайба, който няма нужда от зареждане? За колиба в планината? Или другата крайност 15 етажен блок без усложняващ асансьор нуждаещ се от ток и често развалящ се? Ходенето пеш вместо да си усложняваш живота с излишни техники?
  • #24
    4 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 2 седмици )
    производителите се надпреварват да внедряват нови технологии, но пропускат едно много важно нещо: хората винаги предпочитат практични и прости решения...
  • #23
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Приемам че разносвачите правят 100-140 доставки в един квартал с четири 20 етажни блока, но само до базата и обратно сигурно имат повече от 20-30 км побег.
  • #22
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 21 ( преди 2 седмици )
    А ти вместо да правиш необосновани предположения на база знания за перпето мобиле, спокойно може да се възползваш от 112 път на повторението на съвета да попиташ някой реален градски кyриер по колко километра върти на ден. Тези които обслужват селата може и да въртят, Но тези които въртят из кварталите и Като спрат между четири 15 етажни блока и местят микробуса на 200 метра чак след половин час и 5-10 доставки, където стоят още толкова време и толкова доставки. Колко да минат за 8 часа?
  • #21
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Мите, Митее, при 28км не излизат дори любимите ти 12-ина хиляди на година среден пробег на частните лица. Баничарка, бус или камион с пробег 12 хил. на година аз не съм виждал. Със сигурност има такива, я на летището, я в някоя мина, обаче в нормалния свят тези коли въртят минимум по 2, по 3, че и по повече километра. Та, така, драги ми смехурко за "фактите" от Интернет и медиите като цяло, в които обичаш да се кълнеш.