IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

V8 двигателите с най-малък обем, поставяни в серийни автомобили

Тези мотори са доказателство, че не е нужно да бъдат масивни, за да вършат работа

През цялата история на автомобилната индустрия V8 двигателите са станали известни с две неща - големи мощности и работни обеми. Въпреки това, не всички V8 са наистина масивни и следващият списък го доказва. Това са моторите от този клас с най-малък работен обем, които са поставяни в двигателния отсек на серийните автомобили.


Двигател V8


Самият V8 е роден във Франция преди 120 години. Според много историци първият V8 двигател, наречен „Антоанета“, е проектиран от Леон Левавасьор през 1904 г., но той не се използва в автомобили до 1906 г. Междувременно Renault и Buchet също разработват V8 за своите състезателни автомобили през 1904 г., но тези единици са само експериментални.

Първото документирано използване на V8 двигател в сериен автомобил е Rolls-Royce от 1905 г., който включва 3,5-литров агрегат. През следващите десетилетия тази конфигурация на двигателя става все по-популярна и в крайна сметка се превръща в най-популярния двигател в САЩ, където е туптящото сърце на всички muscle-cars от 1960 г. нататък. И ако тези автомобили с V8 с голям работен обем станаха наистина емблематични, други производители показаха, че един добър V8 не трябва да бъде масивен, за да върши работа.


V8 двигателите с най-малък обем (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    v8-бобулечка ( преди 3 седмици )
    ...еххх, незнаех за съществуването на първите два... наистина малко литра за V8. Ще е интересно как звучат (само за първите два). Фордовския е учудващо малък, странно, че не е доразработен като компактност, щеше да е интересно да има съвременен V8 с размерите на настоящ редови 4-ри цилиндров!
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Друг Гост ( преди 3 седмици )
    До 1 - Фирмата още съществува, но вече ползват 3.5 V6 Ecoboost на Форд.
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Имаше преди няколко години една фирма Radical Sportscars която произвеждаше V8 двигатели направени от 2 блока на Suzuki Hayabusa. Двигателя тежи само 105кг и развива 500 коня при 10500 оборота.