IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Samsung: Пускаме невиждани батерии до 2 години

Корейците обещават пробег от почти 1000 км и зареждане за 9 минути

В надпреварата за производство на твърдотелни батерии, които трябва да помогнат значително за развитието на електрически автомобили, Samsung изглежда е взела значителна преднина. На изложение в Сеул мултинационалната компания потвърди, че нейните нови разработки гарантират автономност от малко под 1000 км и могат да бъдат презаредени от 10% до 80% само за девет минути!

 
Samsung батерии


„Наскоро предоставихме проби на клиенти и получаваме много положителни отзиви“, каза говорител. Тези батерии достигат енергийна плътност от 500 Wh/kg, доста над най-добрите образци, предлагани в момента на пазара, и са сертифицирани да издържат поне 20 години“. От Samsung не крият, че поради високите производствени разходи първоначално те ще бъдат запазени за "супер премиум" сегмента на автомобилния пазар.

Трябва да се помни, че батерии като тези на Samsung използват твърд електролит вместо тече - както при традиционните литиево-йонни батерии. Решението увеличава енергийната плътност, позволявайки да се съхраняват повече киловатчаса в същото пространство. Освен това твърдият електролит решава значителните проблеми с безопасността, свързани със запалимостта на течните разтвори.

 
Samsung батерии 


Samsung далеч не са сами в това поле. Китайските компании, по-специално Nio (в сътрудничество с WeLion), Catl и Byd са най-близо до официалното представяне на подобни батерии. Дори в Съединените щати големи компании като QuantumScape, Factorial и Solid Power отбелязват голям напредък, докато Европа се опитва да настигне проекта Spinmate, в който Comau също участва. И накрая, Toyota обяви, че ще пусне първите си твърдотелни батерии на пазара до 2027 г.: една година преди конкурентите VW и Nissan.

И докато при останалите всички постижения засега са само на хартия, в Samsung са убедени, че ще успеят в това технологично предизвикателство на много високо ниво до 2026 г. 
 
 

0 от 500
  • #89
    1 rate up comment 0 rate down comment
    факт ( преди 1 седмица )
    Сега батериите са преко сили по 120-130квтч какви ще изкарат 500квтч-ли? Просто приказки
  • #88
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Батерия, която е по-добра, но идва след "няколко години", номер 4587.
  • #87
    8 rate up comment 2 rate down comment
    До 86 ( преди 3 седмици )
    Така е! На никой не му се четат с моите скучни уроци за осми клас. Много по-интересни са интерпретациите им от висшите инженери, които не са съгласни с тези уроци по физика за осми клас и ги оспорват с практически примери за перпетомобиле - ускорение без допълнителна енергия или мощност, поддържане на постоянна скорост два пъти по-висока мощност отколкото може да осигури горивото, отричане на законите на Нютон. Било глупост, че срещу всяка сила стои същата сила с отрицателна стойност.
  • #86
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 седмици )
    Пиши, тротинетка пиши! Без това никой не те чете .
  • #85
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 седмици )
    Невиждани батерии! Това е защото никой не ги е виждал и ще си останат обещания само на хартия.Трябва да има какво да плямпа тротинетката,да не му е скучно.
  • #84
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Крадеца вика дръжте ( преди 3 седмици )
    Всъщност дали знаеш или не знаеш не зависи от това дали задаваш въпроси А дали отговаряш на въпросите които ти задават. Очевидно е кой не знае. Например законите на Нютон и вярва че енергията идва от никъде и автомобилът му може да харчи повече енергия отколкото му дава горивото. Както виждаш аз с точност отговарям от къде идва и къде отива енергията за разлика от господа инженерите на които им се губят едни 9 kW
  • #83
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 седмици )
    Незнайко като не знае започва да задава въпроси,за да си прикритие липсата на знания.Та и нашия приятел Митьо Бустеров.
  • #82
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Турбо и Гост, великият тандем по перпето мобиле, възпитаници на професор Радев с който започнахме този спор преди пет години, нещо се изгубиха. Допускам че най-накрая са решили да последват препоръката ми да вземат да ги прочетат какви са тези закони на Нютон в Уикипедия, за да си попълнят фундаменталните пропуски. А дано, ама надали, предвид факта че за да им обърне внимание някой, гледат да се правят на шутове и клоуни и да изглеждат най-глупавите хора в света. Затова се преместиха от факти.
  • #81
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Давай де? Бъди по-активен. Подкрепи тезата си с поредните изчисления, които отричат физичните закони и доказват съществуването на перпетомобиле. Направи ме за смях. После можеш да докажеш как земята е плоска за да ме изложиш още повече. Знаеш ли за какъв смях ще стана, че не ти вярвам. Сигурен съм, и че някоя формула и за тази цел ще измислиш.
  • #80
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Гостенино ( преди 3 седмици )
    Елементарен тест който можеш да направиш. Запали автомобила засечи оборотите, а после включи климатроника на Макс и продължавай да следиш оборотите без да пипаш газта. Кой подава газ на двигателя? Разходът запазва ли се същия?