IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen орязва още два пъти разходите, за да печели

Германският концерн намалява производството и удължава живота на моделите с ДВГ

Volkswagen обяви, че ще положи значителни усилия за съкращаването на разходите през втората половина на годината, а и след това, за да може да съживи маржовете на печалба, съобщава агенция Reuters, като се позовава на изявление от производителя.


VW производство


Концернът допълнително намалява производствения си капацитет и променя разходите за софтуер след инвестицията си в производителя на електрически превозни средства Rivian. Volkswagen вече беше намалил капацитета си с 25% на определени места, включително основния си завод във Волфсбург, като част от по-широка цел за намаляване на капацитета с 10% в цяла Европа.

Volkswagen обновява гамата си в световен мащаб с EV модели, по-специално за китайския и американския пазар, докато се опитва да се справи с конкуренцията на Tesla и на китайския BYD. Подобно на мнозина в индустрията обаче, германският производител се бори с по-бавно от очакваното търсене на електромобили, както и с предизвикателствата на веригата за доставки и растящите разходи. Това се случва в момент, в който европейските и американските регулатори се опитват да държат евтините китайски електромобили извън своите пазари, налагайки им големи мита.

Главният изпълнителен директор Оливър Блум заяви, че Volkswagen ще се присъедини към някои конкуренти в удължаването на своята гама двигатели с вътрешно горене, потенциално добавяйки нови модели в своите марки, но без да увеличава общите инвестиционни разходи.

В същото време главният финансов директор Арно Антлиц каза, че инвестиционните разходи за 2025-2029 г. ще бъдат намалени до около 165 милиарда евро от 180 милиарда за 2024-2028.

Volkswagen отчете печалба за второто тримесечие преди лихви и данъци от 5,46 милиарда евро, което е спад от 5,6 милиарда евро година по-рано. Това до голяма степен съответства на прогнозите на анализаторите след намаляване на насоките за марж през юли до 6,5-7% от 7-7,5%. Оперативният марж на основната марка VW спадна до 5% през първото полугодие поради разходите за преструктуриране, докато възвръщаемостта на премиум марката Audi беше засегната от тесни места във веригата за доставки.

„Възвръщаемостта от 6,3% след шест месеца е твърде ниска. Ще трябва да положим значителни усилия за намаляване на разходите през втората половина на годината и след това, за да постигнем целите си“, каза Антлиц.


0 от 500
  • #1
    21 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Май се набълбукаха с е-колите.. подобно на Стелантис. Но за това до голяма степен вина има ЕС / ЕП с техните зелени сделки е лишени от разум решения. А сега познайте кой ще плати цената. Иначе, не виждам нищо лошо в удължения живот на един модел и като цело намирам за глупост "западните" лизингови схеми на 4г да сменяш коня. (е въртят се едни пари, то ясно)