IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Награди ще отказват шофьори от използване на смартфон зад волана

Разсеяното шофиране причинява близо 1 милион произшествия само в САЩ всяка година

Ново проучване, проведено от учени от Медицинското училище Перелман към Университета на Пенсилвания, установи, че методът, нарече „геймификация“ може значително да намали използването на мобилни телефони по време на шофиране.


шофьор


Шофьорите, участващи в проучването, могат да печелят точки за намаляване на използването на мобилни телефони и да се състезават в седмични класации. В резултат на това е регистрирано 28% намаление на използването на мобилни телефони по време на шофиране. По-любопитното е, че този навик се запазва и след края на интервенцията и спирането на игрите.

Разсеяното шофиране причинява близо 1 милион произшествия само в САЩ всяка година. Проучването установява, че мерки като тези могат да помогнат за намаляване на този брой. Водещият автор на изследването Джефри Ебърт подчертава, че предоставянето на инструменти и обратна връзка на шофьорите може да доведе до значително намаляване на използването на телефони по време на шофиране.

Еберт и колегите му по-рано също така установиха, че седмичната обратна връзка и паричните стимули могат да намалят използването на телефон с 21%. Това намаление обаче намалява с времето. В ново проучване те решават да опростят формирането на добри навици и да възнаградят водачите за постепенни подобрения.

Проучването е проведено сред клиенти на програмата за доброволно застраховане Progressive Insurance, които са се съгласили да инсталират приложение за наблюдение на шофирането. Групата, която почти спира да използва смартфон по време на шофиране е почти 28%, Дори след края на експериментите, неизползващите смартфон остават на ниво от 16%.

Тези резултати показват, че много хора искат да станат по-безопасни шофьори и подобни интервенции могат да им помогнат да развият устойчиви добри навици. Програмите за автомобилно застраховане, базирани на поведение, могат бързо да разширят мащаба на подобни интервенции, подобрявайки пътната безопасност.

Еберт и колегите му вярват, че подобни поведенчески интервенции могат да помогнат на шофьорите да спрат да се занимават с рисково шофиране. Сега изследователите проучват дали тези резултати могат да се разпространят и върху други навици за безопасно шофиране, като носене на предпазни колани или спазване на безопасна скорост.


0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    В една Германия, където глобата е 75Е +1т, нон стоп карат с телефон в ръка, едвам изчакват да спре колата и забиват поглед в телефона. Предимно от нежния пол, но и "силния" не пада много по долу. Не са единични случаи да карат бавно (дори извънградско, където е 100) и като ги ипревари - в една ръка телефона, с другата записва на лист хартия. А това, че блокира трафик..
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    1-ви, в САЩ няма забрани за телефона. Разбира се, защото преди "умните" такива, са се позвали само за говорене. Но в наши дни се използва за всичко друго, само не и затова. Не е нужно да ходиш чак до там, застани на едно софийско кръстовище и ще останещ потресен.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Изхвърлете ги тия телефони.