IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Каква е идеалната кола за по-възрастни шофьори?

С течение на времето някои функции стават все по-важни за хората зад волана

За по-възрастните хора възможността за самостоятелно шофиране се превръща привилегия. С напредване на възрастта обаче нуждите и предпочитанията за автомобилите се променят. Спортните, но неудобни хечбеци, които обичахме като млади, губят своята привлекателност. Сега далеч по-важни са комфортът, лекота на използване, надеждността и практичността.


Най-удобните автомобили за възрастни хора


Изданието Speedme състави списък от най-удобните автомобили са възрастни хора. Основното при тях е, че всички те са лесни за управление и ще осигурят надежден транспорт в продължение на много години. Освен това са взети под внимание критерии като функционалност и безопасност, които позволяват на шофьорите им да седнат удобно зад волана и да се съсредоточат върху пътя пред тях.

Какво точно обаче трябва да предлага един автомобил, предназначен за по-възрастни водачи. На първо място - лесно качване и излизане от колата. С напредването на възрастта проблемите със ставите и болките в гърба изискват по-практичен подход. Широките отвори на вратите и високите седалки улесняват по-възрастните шофьори да влизат и излизат от колата.

Също така е много важно тази превозни средства да имат регулируема кормилна колона, която помага за постигане на по-добра позиция за шофиране. Също така те трябва да бъдат комфортни и удобни, защото колкото по-малко се притеснява водачът освен за волана, педалите и пътя пред себе си, толкова по-добре. А това означава автоматична скоростна кутия, автоматичен климатроник, интелигентен ключ (дистанционното стартиране е бонус), голям сензорен екран с гласово управление и електрически регулируеми седалки с функции за памет.


Най-удобните автомобили за възрастни хора


По-големите автомобили също се възползват от електрически заден багажник с безконтактно отваряне, а производителите на автомобили вече разработват модели, които могат да се отварят и затварят с помощта на биометрична информация, като пръстови отпечатъци.

Тъй като са физически по-уязвими в по-късните си години, по-възрастните шофьори естествено поставят по-голям акцент върху безопасността. Въздушните възглавници, антиблокиращите спирачки, контролът на сцеплението, камерата за обратно виждане и асистентът за потегляне по наклон вече са стандартни за 99% от новите автомобили.

Системите за подпомагане на водача като предупреждение за челен сблъсък, автоматично аварийно спиране и камери за съраунд изглед значително повишават безопасността за всички на борда. Асистентът за паркиране също е добър, ако свободата на движението се превърне в проблем.


Най-удобните автомобили за възрастни хора (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Юнак Балкански ( преди 1 месец )
    Хубава статия и правилна, но тези коли се купуват от всички хора които имат нужда от удобство а не от килешлък, както младите и необуздани шофьори.Писнало ми е от *** на пътя. В повечето случаи те предизвикват убийственните катастрофи. Държавата трябва да почне да изисква драстично по-големи застраховки и данъци за по-мощни и спортни коли. Така ще ограничат откачалките на пътя. По-големи глоби и наказания ще допълнят това.
  • #13
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 1 месец )
    Абе, и за възрастните хора не е лесно. Едва убедихме тъста да кара с очила, за да спре да преминава през всички дупки. Добър шофьор, но трябва да е с очила. И кара една Тойота със спортно окачване, майко мила. Аз карам по пенсионерски автомобил и съм се насочил към още по-пенсинерски, защото съвсем вече не искам да се навеждам като влизам в автомобила.
  • #12
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Варан ( преди 1 месец )
    Пенсионерите са най-опитни и толерантни на пътя,а не друсаните и пияни кончита вурстове,убиващи(за съжаление)на пътя.
  • #11
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Чичо Любо ( преди 1 месец )
    Вместо да делите натрапчиво хората на стари и млади, говорете за можещи и неможещи. Да,болят ставите и гръбнака, но уменията и навиците не могат да се сравнят с тези на начинаещите младежи. Староста и бедността не са пороци. А дописката е написана от някой "хвалипръцко", да ме извиняват дамите.
  • #10
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Доко ( преди 1 месец )
    Ако някой ми каже от къде тук в Европа/БГ да си купя ново Камри за 28к $...
  • #9
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Aidi ( преди 1 месец )
    Само бараки, USA платена реклама на бракми, който никой няма да купи!!!
  • #8
    6 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Бензинова Honda CRV е идеална кола за пенсионери. И за млади семейства също е добра. Много практична и здрава кола с евтина подръжка. И с AWD е проходима във всякакви условия. Най добри са първото и второто поколение че са супер масови и евтини и има много части за тях. Все още се намират запазени и без ръжда от Италия. Сега последните модели не ги харесвам защото станаха прекалено скъпи, вървят към премиум сегмента и нямат вече версия с ръчни скорости.
  • #7
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Пенсията ( преди 1 месец )
    Повечето коментиращи тук не мислят да стават пенсионери!Паляци!!!
  • #6
    1 rate up comment 33 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Пенсионерите да се качват на таксита и градски транспорт.
  • #5
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Алекс ( преди 1 месец )
    Електрически велосипед