IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти обясниха как възрастта на шофьорите влияе върху безопасността

Спорът за това на колко години трябва да се прилагат ограничения на водачите продължава

Почти всеки втори шофьор на 75 и повече години все още кара собствен автомобил, сочи проучване в Германия. В кой момент обаче се увеличава рискът от злополуки и как да се определи доколко един възрастен водач се справя зад волана?


възрастни шофьори


Отговор на този въпрос се опитва да даде германското здравно издание „Apotheken Umschau“, като за целта се обърна към експерти. Един от тях - Зигфрид Брокман, вицепрезидент на Германския съвет за пътна безопасност, заяви, че воденият в момента дебат за по-строги изисквания спрямо шофьори след навършването на 70 години, не е правилен.

Брокман е категоричен, че едва от 75-годишна възраст рискът от свързани с възрастта пътни произшествия нараства значително. Освен това, телата на хората и процесът на стареене са толкова различни, че е невъзможно да се каже категорично, че някой вече не трябва да кара кола поради възрастта си. Затова и експертът препоръчва на тази възраст всеки шофьор да преминава тест от най-малко 45 минути, придружен от експерт.

На свой ред, Ингрид Даншел, която е общопрактикуващ лекар, смята забраната за шофиране като крайна мярка. За да оценят годността за шофиране, лекарите използват специален „фитнес-протокол“, но решенията винаги се вземат индивидуално, въз основа на общата здравословна ситуация.

„Дори ако имате здравословни ограничения, пълната забрана за шофиране не винаги е необходима. Понякога шофирането е възможно в определени граници, например разстояния до десет километра", смята доктор Даншел.

„Много хора шофират добре и безопасно дори на 75 години. Повечето по-възрастни шофьори интуитивно избягват рискови ситуации, предпочитайки да шофират само през деня или, например, да не шофират по магистрали“, допълва на свой ред психологът Катя Шлайниц.

Според експерти е много важно на по-възрастните шофьори да бъде показано как работят съвременните системи за безопасност, които се поставят в новите превозни средства. Голяма част от възрастните водачи не се наясно с тях или по някаква причина се страхуват да ги използват.

Лекарствата също могат да повлияят на безопасността при шофиране. Например, действието на сънотворното продължава до следващия ден. Трябва също да се внимава и при внезапно спиране на приема на някои медикаменти, които шофьорът е взимал от дълги години - като лекарства за сърце и високо кръвно, например.

Изданието допълва, че в момента повечето автомобилни школи в Германия предлагат тестване на шофьорските способности, като цената на това изследване варира от 75 до 100 евро.


0 от 500
  • #15
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Недко Панайотов ( преди 1 месец )
    Вижте статистиката на коя възраст правят тежките ПТП та и отговора е ясен.Евродепутатите направиха поредната диватия
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    От колко години един политик трябва да се спре за да не влошава живота на народа
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ани ( преди 1 месец )
    Шофьори по неволя- оставиха малките населени места без обществен транспорт и сега се огледаха на възрастните.
  • #12
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Възрастен водач със ( преди 1 месец )
    В България възрастните са повече от 50%.Като ни лишите от малкото ни останали удоволствия,ще се лишите и от милиони левове.Тогава ще ядете ДЕДОВИЯ !
  • #11
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Патрик ( преди 1 месец )
    Въпросните експерти ако желаят да определят проблемната възраст да погледнат паметните плочи по магистралите и останалите първостепенни и второстепенни пътища. Да изкарат средната възраст на загиналите и тогава да се произнесат. Кой дятка се фука в социалните мрежи и кое тунинговано отгоре до долу бабе отива да вземе внуците нашмъркано с кокаин фучащи с 150 или 200 км в час
  • #10
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Чочо ( преди 1 месец )
    ***, няма да го чета ..младите да го четат, защото както караш на млади години...
  • #9
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Експерт ( преди 1 месец )
    Да тия експерти ни докараха до тук,вземат те да се пригледат и стига купени мнения и на експерти и за възраст и за гуми и за болници едно време гипс сега шини и пирони и платна и защо.Отговора е ***,не медицината напредна а комисионните от гипса нищо.Та и тези дето искат да ни оставят без препитание са същите.
  • #8
    1 rate up comment 7 rate down comment
    Господи ( преди 1 месец )
    Най добре да бъдат затворени или унищожавани като излишни хора Години 73 или 75Така няма да пречат.
  • #7
    30 rate up comment 2 rate down comment
    Красимир Николов ( преди 1 месец )
    До кога ще обработване с мнения на "експерти" хората и ще прокарване линия на дискриминация за възрастните хора. Не Ви ли е срам. Определяте и максимална възраст за живеене.
  • #6
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Пурко ( преди 1 месец )
    А стига кекави германски глупости, бе... у нас 75 годишния бай Кольо на три ракии пали колата и отива у съседното село да си допие, че ортаците му им се гъне рано коловоза... че и се връща без проблеми след боя в кръчмата