IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите на хибриди и електромобили засега не оправдават очакванията

Анализаторите са принудени да намалят прогнозните си резултати за годината

В началото на 2024 г. се наблюдават впечатляващи, но и противоречиви резултати за продажбите на електрически и хибридни превозни средства в световен мащаб. Близо 7 милиона такива превозни средства са били регистрирани през първите месеци на 2024 г., което е с 20% повече от същия период на 2023 г., твърди изследователската компания Rho Motion.


електромобили


Електрическите превозни средства с батерии (BEV) представляват 65% от всички продажби, докато на plug-in хибридите (PHEV) се падат 35%. Тези данни обаче не оправдаха първоначално високите очаквания на експертите в края на годината.

„Общата картина показва, че секторът няма да постигне амбициозния растеж през 2024 г., на който някои се надяваха производителите. Затова преразгледахме нашата прогноза с 5% надолу до 16,6 милиона електрически превозни средства и plug-in хибриди, продадени тази година“, коментира анализаторът Чарлз Лестър.


електромобили


Китай остава водещият двигател на растежа с 4,1 милиона регистрирани превозни средства - с 30% повече спрямо продадените 3,2 милиона през януари-юни 2023 г.

Европа (Европейски съюз, Великобритания и страните от ЕАСТ) е на второ място с 1,5 милиона продажби, което показва само леко увеличение от 1%. В Америка (САЩ и Канада) броят на регистрациите достигна 0,8 милиона, което е увеличение от 10%. Останалият свят регистрира 0,6 милиона продажби, което е с 26% повече от миналата година.

Що се отнася до пазара на батерии като цяло, при тях глобалното търсене надхвърли 512 GWh, което е увеличение от 23% благодарение на нарастващата популярност на акумулаторните автомобили (72%). Китай заема водеща позиция, осигурявайки почти 50% от търсенето.


0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 месец )
    Ръст има само там където има субсидии. А когато субсидиите свършат, ще стане като с дизелите - пълен погром.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Вчера излязоха данните за продажбите на EV в САЩ за второто тримесечие, като на годишна база в сравнение с 2023 е налице ръст от 11.3%. В Китай, където е най-големия автомобилен пазар в света, този ръст е дори по-голям. Най-скромни са данните от Европа, но и там има прираст на продажби на електрически автомобили. Не знам поради какви причини се говори за колапс на продажби на EV, при положение, че такъв няма на нито един пазар?
  • #3
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Q ( преди 1 месец )
    Предпазливо не казват че общите продажби на всички видове са 3% надоло. Това означава само едно, ръст имат само хибридите и електромобилите. За полезните и_диоти обаче, нещата се представят по-малко различен начин.
  • #2
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Тепърва се очакват евтините платформи на Тесла, ВАГ и какво ще изкара BYD от европейския си завод
  • #1
    8 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Нормално. Хората видяха, че "совите не са това което са". Не случайно масово производителите (Европйските) обръщат гръб на детските играчки.