IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите на хибриди и електромобили засега не оправдават очакванията

Анализаторите са принудени да намалят прогнозните си резултати за годината

В началото на 2024 г. се наблюдават впечатляващи, но и противоречиви резултати за продажбите на електрически и хибридни превозни средства в световен мащаб. Близо 7 милиона такива превозни средства са били регистрирани през първите месеци на 2024 г., което е с 20% повече от същия период на 2023 г., твърди изследователската компания Rho Motion.


електромобили


Електрическите превозни средства с батерии (BEV) представляват 65% от всички продажби, докато на plug-in хибридите (PHEV) се падат 35%. Тези данни обаче не оправдаха първоначално високите очаквания на експертите в края на годината.

„Общата картина показва, че секторът няма да постигне амбициозния растеж през 2024 г., на който някои се надяваха производителите. Затова преразгледахме нашата прогноза с 5% надолу до 16,6 милиона електрически превозни средства и plug-in хибриди, продадени тази година“, коментира анализаторът Чарлз Лестър.


електромобили


Китай остава водещият двигател на растежа с 4,1 милиона регистрирани превозни средства - с 30% повече спрямо продадените 3,2 милиона през януари-юни 2023 г.

Европа (Европейски съюз, Великобритания и страните от ЕАСТ) е на второ място с 1,5 милиона продажби, което показва само леко увеличение от 1%. В Америка (САЩ и Канада) броят на регистрациите достигна 0,8 милиона, което е увеличение от 10%. Останалият свят регистрира 0,6 милиона продажби, което е с 26% повече от миналата година.

Що се отнася до пазара на батерии като цяло, при тях глобалното търсене надхвърли 512 GWh, което е увеличение от 23% благодарение на нарастващата популярност на акумулаторните автомобили (72%). Китай заема водеща позиция, осигурявайки почти 50% от търсенето.


0 от 500
  • #25
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Чичо Кольо ( преди 1 месец )
    А как бе, аз съм тук само и единствено за забавата!!!! В повечето случаи дори не чета статиите, а директно към коментарите!!! Ама наистина е много забавно.
  • #24
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Баварец ( преди 1 месец )
    Забавно е тук, но само Българин може да схване "забавата".... Наредили сте се плюнчовци, които имат 2,55 лв в джоба и "аааа електриките са киселииии". Те не са все още за вас, изчакайте 5-10 години и Бай Китай ще има вече раздрънкани и амортизирани, точно подходящи за вас. Преди това...тц,тц, йок!
  • #23
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Нищо им няма на електричките, живея в Северна Испания и лятото по зарядните на тесла е пълно с жълти регистрации. Явно успяват някак да добутат до тук.
  • #22
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Кой им е виновен, то и аз може да кажа че плановете ми са 2025-та да печеля 6 цифри, и после да се окаже че ще са само 6% повече.
  • #21
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Факт ( преди 1 месец )
    Хибрида и електричеството изяждат дизела.
  • #20
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Чичо Кольо ( преди 1 месец )
    След като изгледах няколко клипа - ревюта на новата Тесла Модел 3.....Мисля че е кола която трябва да се има предвид ако си готов да изхарчиш 43хил евро. Мдааа мисля че ще правя test drive следващата година. По-тиха, обезшумена от сегашната, с по-меко окачване, доста дребни неща са оправени, изглежда определено подобрена. Пробега не е зле също - да ходя на работа с нея
  • #19
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Има скандал по-голям от дизелгейт, немците са направили колите си уж плъгин хибрид с близо до 0 емисии но реално са в пъти на нормален автомобил защото почти никой не ги кара само на ток!
  • #18
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Такситата в нашия град повечето са хибриди Тойота Приус.Няма електрички.
  • #17
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    Тесльо,харчиш ли центовете? Като човек със СОП правиш това безвъзмездно.
  • #16
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 1 месец )
    Хибридите се продават добре,електрокарите не оправдават очакванията.За да им излязат опорките дават общо за електрокари и хибриди.