IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fisker подаде молба за фалит

Производителят на електромобили не можа да си осигури финансиране

Американският производител на електромобили Fisker подаде молба за обявяване на банкрут, след като преговорите му с други компании за намирането на инвестиции завършиха без успех. Подаването на подобно искане ще защити компанията от нейните кредитори, докато не бъде изработен план за изплащане на задълженията.


Fisker Ocean


Производителят на електромобили поиска фалит, след като по-рано обяви по-слаби от очакваните печалби и планира да съкрати 15% от служителите си. Още през февруари от компанията заявиха, че тя трудно ще продължи да функционира, ако не се осигури допълнително финансиране.

Месец по-късно Fisker съобщи, че са осигурени 150 млн. долара като заем, но получаването им ще зависи от намирането на инвестиция от неидентифициран автомобилен производител. В крайна сметка обаче преговорите пропаднаха и до сделка не се стигна.

Фалитът на американската компания идва в момент, в който производителите на EV се борят да се адаптират към забавящите се продажби в САЩ и Европа и намаляващото потребителско търсене. Въпреки че интересът към електромобилите остава силен, близо 60% от глобалните продажби на електромобили през 2024 г. ще бъдат в Китай, прогнозира Bloomberg.

Fisker се бори с производствени проблеми и технически проблеми и миналата година намали насоките си за производство. Компанията следва други стартъп производители на електромобили, които обявиха в несъстоятелност. Това са Lordstown Motors и Proterra подадоха молба за банкрут миналата година.


0 от 500
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Съвременната икономик е шашава - да си на кредити и на пари от инвеститорите, за д аможе, да си на загуба по 20 години и след това, най-нагло да заявиш, че няма да плащаш дивиденти ...