IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: Много скоро колите ще се променят до неузнаваемост

Хенрик Фискер очаква появата на нови сегменти, за които никой не е предполагал, че ще съществуват

Електрическото задвижване и автопилотът ще донесат огромни промени в автомобилната индустрия и ще отворят прозорец от възможности за новодошлите компании. Такава гледна точка преди време изрази дизайнерът Хенрик Фискер в интервю за британското издание Autocar.


Хенрик Фискер


Фискер, известен като създател на спортните автомобили BMW Z8 и Aston Martin DB9, в момента изгражда своя собствена компания за електромобилност - Fisker Inc. Според дизайнера развитието на технологиите ще доведе до появата на нови автомобилни сегменти, „за които никой не е мислил преди“.

Някои от традиционните производители реагират на новите тенденции със закъснение, което дава шанс на стартиращите фирми, но последните, за да се конкурират успешно с автомобилните гиганти, се нуждаят от „звездни“ модели, различни от всичко, предлагано от именитите марки - и Fisker подготвя цели три такива.


EMotion


Първият е официално представеният EMotion, голям луксозен електромобил с четири врати за $130 000. За Хенрик Фискер това е опит да преосмисли един от най-„традиционните“ сегменти на автомобилния пазар – класа луксозни седани. А EMotion със своите „крила на пеперуда“ наистина изобщо не прилича на Mercedes S-Klasse или BMW 7-Series. Самият дизайнер казва, че е бил вдъхновен от луксозните къщи, а не от автомобилите на конкурентите.

Вторият модел е Orbit - електрически дрон с високоскоростна интернет връзка - "совалка", както го определя авторът. Разработването му е извършено съвместно с китайската Hakim Unique Group. В допълнение към необичайната форма на еднообемното тяло с много къси надвеси, автомобилът се отличава и с факта, че данните за маршрута се показват от външната страна на страничните му прозорци.

И накрая, третото и най-интересно развитие на компанията от гледна точка на обикновения автомобилист е електрически автомобил за масовия пазар. Предварително от Fisker заявиха, че този модел ще струва от 34 000 долара, но сега минималната цена няма как да не се повиши. Основният конкурент на хипотетичната иновация е не кой да е, а Tesla Model 3.


EMotion


Пускането на три толкова различни продукта под едно и също име не притеснява Фискер: от негова гледна точка ерата на тесните специализации е към своя край и много скоро схеми от рода на „ние произвеждаме само спортни автомобили, това е нашата запазена марка“ ще срат да работят. И в това има голяма доза истина. кой би си помислил преди около 20 години, че например Porsche ще започне да произвежда SUV-та и ще получи лъвския дял от печалбата от тях?

Шефът на Fisker смята, че в бъдеще хората ще използват четири до пет превозни средства, в зависимост от ситуацията. Това може да бъде електрически велосипед, собствена кола или кола под наем, безпилотна совалка. „Ако хората обичат една марка, трябва да можете да ги обслужвате във всички тези области“, обобщава дизайнерът.

Дали е прав Фискер, предстои да разберем, а дали ще успее - също. Ще припомним, че Хенрик Фискер вече имаше собствена компания за електрически автомобили - Fisker Automotive. През 2011-2012 г. пусна редица красиви, но пожароопасни Karma plug-in хибриди, след което фалира и беше изкупен от китайците.

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    TSLA, хубаво е да има поне един човек, който да се радва на това, което предстои. Предполагам, че като завършиш училище и баща ти спре да ти дава джобни, ще си купиш Голф тройка ТДИ и ще приключиш с полюциите си за електрически коли. Прогресивните технологии се налагат сами, а не с регулации. Те са по-ефективни, по-евтини и носят смисъл. В случая с електрическите коли няма нито евтино, нито екологично. Само скъпо и неудобно за ползване. Като измислят нещо хубаво, хората ще го поискат сами.
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тесла промени бъдещето на цялата индустрия.
  • #2
    2 rate up comment 3 rate down comment
    al ( преди 2 години )
    Гл**пости! Инфраструктура , която още я няма? Зареждане на камион за 30мин.? Работа на камиони 24/7 ?Гл**пости!
  • #1
    5 rate up comment 9 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Не колите Хенри. Светът се промени до неузнаваемост. StarLink глобална спътникова система + безпилотни камиони Semi с пробег 1000 км, работещи 24/7 + инфраструктура MegaCharger за заряд 30 мин. TeslaBot работници във всички сфери. Hertz купиха 100 хил. Модел 3 без отстъпка с план за още 200 хил., само защото си единственият масов производител на ел. МПС с инсталиран вече хардуер за пълна автономия. Батерии 4680, централи MegaPack, AI и т.н.. Докато се ошашкате ко стана, някой ви дръпна килимчето